KORT | Onbeperkte bebouwing op Griekse kust

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Serie:

NIEUWS - De Griekse minister van financiën, Yannis Stournaras, heeft een wetsvoorstel gedaan waarin de Griekse stranden tot commerciële zones verworden. De minister zegt met zijn voorstel het potentieel te willen benutten dat de kusten voor economische ontwikkeling bieden. Griekse burgers zijn echter verontrust en gebruiken hun recht om tot 13 mei aanstaande bezwaar aan te tekenen tegen de plannen. Diverse burgerinitiatieven zoals Save the Greek Seashore hebben in slechts enkele dagen tijd vijftienduizend stemmen opgehaald.

Als de wet wordt aangenomen, zal dit privé-eigendom, bouw en zelfs aanpassingen van de kustlijn toestaan. Het publiekelijk recht op toegang tot de stranden zal beperkt kunnen worden en illegaal (gedeeltelijk) gebouwde panden kunnen in het kielzog van de nieuwe wet gelegaliseerd worden als ze een commerciële bestemming krijgen. Ook de regel dat tussen seizoensbebouwing een open ruimte van honderd meter moet zijn, zal vervallen. Een geheel strand zal daarmee vol mogen staan met bars, bedden en parasols.

Verschillende milieugroepen in Griekenland hebben bezwaar gemaakt tegen het wetsvoorstel. Kritiek kwam er ook vanuit de hoek van Fotini Pipili van de rechts politieke partij Nea Demokratia. Hij zei volgens de Griekse krant Ekathimerini dat deze wet wetsovertreders beloont, waarmee hij op de legalisering van de illegale bouw doelde.

Reacties (10)

#1 Derpjan

Zijn er dan nog stukken Griekse kust over die niet al zijn volgebouwd?

Maar ja, de Griekse regering kiest nu in ieder geval voor een consequent scenario. De Nederlandse regering en gemeenten hebben allerlei tegenstrijdige regels. Wie werkloos is moet maar verhuizen naar de grote stad, maar in die grote stad worden goedkope woningen verwijderd, hoogbouw zo goed als onmogelijk gemaakt en worden er subsidies verstrekt om huizen- (en dus huur-) prijzen hoog te houden.

  • Volgende discussie
#2 Michel

De complete uitverkoop van Griekenland, inclusief het land zelf is al lang bezig. Het kapitalisme – of neoliberalisme als je wilt – verslindt alles wat het op zijn weg vind. Land, arbeid en uiteindelijk ook de mensen. Dat is waar Europa voor staat tegenwoordig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Derpjan

@2

Geef het kapitalisme maar de schuld… De Grieken willen net zo welvarend zijn als de Zweden, maar zonder dezelfde inzet als de Zweden (Lees: belasting betalen, productief zijn, concurreren). Tsja, dan heb je twee keuzes: leningen afsluiten of je lichaam verkopen, en de leningen zijn op…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Tex Rijnders

@Derpjan Ik kreeg vorige maand een interessante vraag van een Athener -die overigens met twee banen tien uur per dag werkt en nog geen €1000 per maand verdient. “Als jij een lening wilt afsluiten, wil je financier 110% zekerheid dat je kredietwaardig bent om te voorkomen dat hij enig risico loopt. Als Griekenland enorme leningen krijgt van een financier die op zijn vingers kan natellen dat we dat vrijwel zeker niet kunnen terug betalen, waar is die financier dan op uit?”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Derpjan

@4

Het redden van Griekenland had ook politieke redenen. De kredietverlenende landen zijn bereid een gedeeltelijk verlies op de leningen aan Griekenland te nemen (de Grieken gaan hard richting een primair overschot en kunnen dus zeker een deel terugbetalen) als daarmee de euro beschermd kan worden. Dat is het rationele deel, het andere deel is natuurlijk dat politici gewoon geld kunnen uitgeven dat er eigenlijk niet is en als het jaren later misgaat moeten andere politici de zooi opruimen (zo is het in Griekenland ooit uit de hand gelopen). Een overheid is geen bank die winst moet maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Michel

@5: Wie vooral gered moesten worden waren de banken. De leningen aan Griekenland gingen niet naar Griekenland maar werden gebruikt om de banken overeind te houden. Men schoof steeds alles door naar de toekomst door leningen te herfinancieren, men wist zich geen raad met de situatie. Er is niets structureel opgelost, maar Griekenland wordt wel geplunderd. Dit verhaal is daar maar een klein voorbeeld van.

Als Europese politici echt rationeel gehandeld hadden, dan hadden ze de hele corrupte bende van banken gesaneerd, schulden geherstructureerd, en de Griekse economie hervormd – waarbij ik onder hervormen niet de dol dwaze uitverkoop reken van publiek bezit zoals dat nu gebeurd, of het slopen van de gezondheidszorg, de publieke omroep, verlagen van salarissen, uitkeringen, pensioenen … enz. Hadden ze dat goed gedaan, dan was de crisis allang opgelost. Maar ja, rationeel en politiek …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Derpjan

@6

“Wie vooral gered moesten worden waren de banken. De leningen aan Griekenland gingen niet naar Griekenland maar werden gebruikt om de banken overeind te houden.”

Dat is maar voor een gedeelte zo, Griekenland krijgt er ook weer kapitaal voor terug en er worden ook Griekse schulden aan banken mee afbetaald.

“Als Europese politici echt rationeel gehandeld hadden, dan hadden ze de hele corrupte bende van banken gesaneerd, schulden geherstructureerd, en de Griekse economie hervormd – waarbij ik onder hervormen niet de dol dwaze uitverkoop reken van publiek bezit zoals dat nu gebeurd, of het slopen van de gezondheidszorg, de publieke omroep, verlagen van salarissen, uitkeringen, pensioenen … enz. Hadden ze dat goed gedaan, dan was de crisis allang opgelost. Maar ja, rationeel en politiek …”

Dus hervormen door niets te veranderen? Tsja, als dat kon had ieder land het wel gedaan. En dan wat? Zou de rest van Europa de Griekse zorg en sociale zekerheid maar met subsidies op een West-Europees niveau moeten houden tot Griekenland misschien ergens in 2040 concurrerend is met West-Europa? Waarom hoeft dat dan niet voor Polen of Estland (die wel hebben laten zien betrouwbaar te zijn)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 rrustema

Interessant is dat de Griekse media nauwelijks aandacht hieraan geeft. Zeker niet de belangrijkste tv-zenders. Want het gebied van het voormalige vliegveld is geprivatiseerd en verkocht. Dat ligt langs de kust. De eigenaar wil dat graag ontwikkelen en dat kan beter als je ook het strand mag gebruiken. Die eigenaar is ook (mede)eigenaar van de meeste tv-zenders.

Toegang tot het strand is een diepgeworteld iets in Griekenland. Italië is de verschrikking, daar kan je nergens zomaar naar het strand. De Italianen komen zelfs naar Griekenland om naar het strand te kunnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Derpjan

@8

“Toegang tot het strand is een diepgeworteld iets in Griekenland.”

Blijkbaar minder diepgeworteld dan belastingontduiking…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 rrustema

@9 De belastingontduiking is iets voor de rijken en de armen. De middenklasse betaalt belasting en krijgt steeds weer extra, onverwachte belastingen. Want de staat kan veel makkelijker degenen die al goed bekend zijn bij de belastingdienst aanslaan dan degene die off the radar zijn. Dat vergt namelijk een goed functionerende staat en die is er nog niet. Door de onvoorspelbare en onnavolgbare belastingen heb je ook geen trouwe belastingbetalers. Je kan praktisch niet je eigen belastingaangifte doen omdat je er niet achter kan komen welke regels er gelden. Zelfs belastingadviseurs vertellen je verschillende dingen (ze weten het zelf ook niet goed) en bij het belastingkantoor weten ze het ook niet goed.

  • Vorige discussie