KORT | ‘Minder regels voor onszelf, meer regels voor anderen’

Aldus de VVD:

De VVD wil de vakantierechten van bijstandsgerechtigden inperken. Ze moeten eerst een halfjaar solliciteren voordat ze 2 weken weg mogen. Als ze 4 weken op vakantie willen, dan mag dat van de liberalen pas na een jaar.

De VVD vindt dat staatssecretaris Jetta Klijnsma de Bijstandswet moet aanscherpen. ‘Je frustreert je eigen kansen als je meteen 4 weken naar het buitenland gaat. Dus eerst een sollicitatiebrief, dan de bikini’, zegt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters.

De liberaal wil dat bijstandsgerechtigden vakantierechten opbouwen, net als mensen met een baan of met een WW-uitkering. In de bijstand zou je volgens hem 2 dagen per maand moeten krijgen. Zo kun je pas na een jaar bijstand een maand op vakantie.

Hoe vaak zou dat nou eigenlijk voorkomen, dat iemand met een kersverse bijstandsuitkering direct vier weken op vakantie gaat?

Overigens worden de regels voor de bijstand al een hele tijd strenger en strenger. Daalt hierdoor het aantal bijstandontvangers? Nee, integendeel.

Maar bij de VVD blijven en blijven ze maar pretenderen dat mensen in de bijstand zitten omdat ze lui zijn, terwijl er in werkelijkheid simpelweg geen banen zijn. Overigens omdat een stelletje grootverdieners de wereldeconomie heeft opgeblazen.

Maar strengere regels voor de financiële sector willen ze bij de VVD juist niet.

 1. 2

  Bij werkloosheid eerst een paar weken op vakantie gaan is niet ongebruikelijk volgens mij, kan me voorstellen dat dat ook geldt voor mensen die in de bijstand raken. Als je op zo’n punt iets hebt is het wel vrije tijd, die paar weken gaan echt het verschil niet maken bij het werk vinden, en dan heb je bij thuiskomst weer frisse moed.
  Overigens geheel eens met dit artikel.

 2. 4

  “Hoe vaak zou dat nou eigenlijk voorkomen, dat iemand met een kersverse bijstandsuitkering direct vier weken op vakantie gaat?”

  Je moet sowieso eerst 4 weken verplicht solliciteren voor je de uitkering krijgt (minstens 20 sollicitaties). Je kunt wel een voorschot krijgen maar dan is de bijstand officieel nog niet ingegaan en mag je dus nog niet op vakantie. Als een van die 20 sollicitaties het niet is geworden mis je doorgaans niet bijster veel kansen op werk in de tweede maand als je dan op vakantie zou gaan.

  P.S. als het voorstel van de VVD door gaat, krijg je dan ook je opgebouwde bijstand vakantiedagen uitbetaald zodra je bijstand stopt?

 3. 7

  Titel boven de post is zo ontzettend treffend en van toepassing op de VVD. Dat jagen op, marginaliseren en criminaliseren van em botweg trappen naar uitkeringsgerechtigden en iedereen die uit noodzaak gebruik maakt van de sociale verzekeringen is gewoon pure hufterigheid en stemmentrekkerij uit de onderbuik. Het levert geen hol op, integendeel, kost alleen maar geld, en maakt mensen kapot. En het leidt af van de echte problemen, als gegraai aan de top.

  Maar het ergste is nog dat zo goed als alle partijen vrolijk meedansen met deze VVD-tune.

 4. 9

  @3: Hoe voorspelbaar: “De kleine 100 miljoen die nu nog over is, kan beter in asfalt worden gestopt, aldus de liberale.” (en foutje van de telegraaf, dat laatste woord moet conservatieve zijn).

 5. 11

  Mis ik iets?
  Gaat men meestal niet eerst in de (uitgeklede) ww en dan in de bijstand?
  Zou er tijdens die ww dan niet gesolliciteerd zijn?

  Mag ik verder hopen, dat deze klojo en kornuiten binnenkort worden teruggeroepen tijdens het reces ;-)

 6. 12

  De vakantie zit er weer aan te komen (eind volgende week gaat de kamer met reces) en de VVD draait weer een dikke drol voor de achterblijvers. Welnu, laten de bijstandsgerechtigden dan maar eens een dikke drol draaien in de villa’s van de VVD’ers als ze opgerot zijn naar het buitenland. Geeft een heerlijk gevoel van opluchting. ;-)

 7. 13

  @11:

  Gaat men meestal niet eerst in de (uitgeklede) ww en dan in de bijstand?

  Misschien meestal wel, maar zeker niet altijd.

  Je hebt mensen die voor de scheiding leefden van het inkomen van hun partner.
  Je hebt mensen die zelfstandige waren.
  Je hebt mensen met een lage WIA-uitkering die daarom een aanvulling vanuit de bijstand nodig hebben.
  Enz.

 8. 14

  @13: Maar dat meestal houdt in dat het “probleem” dat de VVD-er ziet er niet is. Immers, hij zegt dat de kans op werk het grootst is direct net nadat je je werk hebt verloren. Maar als het meerendeel van de bijstandsontvangers eerst WW krijgen zitten ze dus al een geruime tijd WW te ontvangen. Dus die kans op het vinden van werk is al enorm afgenomen. Een VVD-er die vlak voor zijn vakantie spijkers op laag water gaat zoeken en mensen zelfs hun laatste beetje plezier ontnemen (alsof ze naar Taiwan ofzo gaan ipv met veel geluk een weekje camping in Drenthe)

 9. 15

  @14:

  @13: Maar dat meestal houdt in dat het “probleem” dat de VVD-er ziet er niet is.

  Dat klopt natuurlijk, het is gewoon retoriek om de achterban mee te bedienen.

  Immers, hij zegt dat de kans op werk het grootst is direct net nadat je je werk hebt verloren.

  Ik denk eigenlijk dat het aantal mensen dat van een baan rechtstreeks in de bijstand komt te verwaarlozen is. Hoe dat zelfs maar zou kunnen zou iemand die er meer verstand van heeft eens moeten uitleggen.

  Misschien mensen die in het buitenland hebben gewerkt, of anderszins zonder regulier arbeidscontract. Uitzonderingen dus.

 10. 16

  In de papieren AD staat hierover ook nog een mooi opiniestuk van Hans van Zon. Citaat:

  “In VVD-kringen krijgt de stelling dat bijstand vakantie is veel bijval. Maar vakantie is voor iedereen, met en zonder een baan. Voor menig bijstandstrekker betekent dat even weg, uit de zorgen van thuis, weg van de zoektocht naar werk in een tijd van grote werkloosheid. Vakantie is niet alleen voor mensen met een baan. Een leven zonder kan net zo slopend en vermoeiend zijn.”

 11. 17

  @15

  Mensen met (zeer) tijdelijke contracten (bv. via uitzendbureau), afgestudeerden, gescheiden huismoeders/vaders die weer de arbeidsmarkt op gaan, mislukte ZZPers. De groep die rechtstreeks in de bijstand kan komen bestaat en is groeiende.

  Maar zoals ik al zei in @4 moet je eerst een maand solliciteren (20x) voor je bijstand officieel ingaat.

 12. 18

  @17:

  @15

  Mensen met (zeer) tijdelijke contracten (bv. via uitzendbureau), afgestudeerden, gescheiden huismoeders/vaders die weer de arbeidsmarkt op gaan, mislukte ZZPers. De groep die rechtstreeks in de bijstand kan komen bestaat en is groeiende.

  Noemde ik ook al (zo ongeveer) in #13. Maar mensen die vanuit een baan in de bijstand belanden, waar de VVD-zwamneus het over heeft, dat is dus maar een zeer kleine groep. Jij en ik zijn het daarover eens.

 13. 19

  Ja het is toch ongelooflijk, dat die bijstandsprofiteurs meteen na aanvang van hun uitkering 4 weken naar een luxe resort op de Bahama’s willen. Daar moeten we een eind aan maken.

  /VVD modus

 14. 20

  De commerciële re integratie bedrijfjes i.s.m. uitbuitbureau’s weten ook altijd hoe ze mensen aan het werk helpen -als ze nog maar net in een uitkering zitten. Grote leugenachtige cijfers hoe goed ze wel niet zijn. Kunnen ze weer extra bonus opstrijken. En de huichelachtige wethouder trots. Zelf is de baan na een half jaar alweer vacant voor de volgende weerloze slaaf.

  Doen ze er wetenschappelijk onderzoek naar? Nee, al sinds eind vorige eeuw worden na bepaalde zaken omtrent maffiapraktijken in de re-integratie geen onderzoeken verricht.

 15. 21

  Volgens Steven van Weyenberg (D66) is er sprake van een soort wetmatigheid: als er een Kamerdebat over de bijstand is, komt de VVD ’s ochtends altijd met een stevig bijstandsplannetje in de media, waarover later weinig meer vernomen wordt.
  (bron: Telegraaf)

  Klopt.

 16. 22

  Typisch weer zo’n Pavlov-reactie: geef de slachtoffers de schuld van de crisis. Lekker makkelijk. Zo’n VVD-er heeft nooit van een uitkerinkje moeten rondkomen.