KORT | IS is gevolg V.S. invasie

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022

NIEUWS - Barack Obama zal het zwaar verduren krijgen omdat hij in een interview uitlegt dat de IS een onbedoeld bijproduct is van de Amerikaanse invasie in Irak. Hij zegt dat de IS direct voortvloeit uit Al-Qaida in Irak en dat dit mogelijk werd als gevolg van de Amerikaanse invasie.

Maar er is meer, volgens Obama.

Ook al verslaan we IS, het onderliggende probleem is ontevreden soennitische moslims van over de hele wereld, vooral in het Midden-Oosten in landen als Libië en Jemen.
Die jongemannen groeien op zonder opleiding of toekomstperspectief. Ze kijken naar de wereld en denken: de enige manier waarop ik meetel, waarop ik macht kan uitoefenen en waarop ik respect kan afdwingen, is door te vechten. IS geeft ze ook nog eens een religieuze motivatie om dat te doen. Daar ligt het probleem.

Heeft Obama hiermee een inleiding gegeven voor een andere koers in het buitenlandbeleid van de V.S.?

Reacties (9)

#1 su

@0 Heeft Obama hiermee een inleiding gegeven voor een andere koers in het buitenlandbeleid van de V.S.?

Not a hope in hell. Het buitenlandbeleid overstijgt presidenten.

 • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Hij zal hier wel weer gezeik met Republikeinen over krijgen. En ik denk ook dat het in essentie niets verandert aan het buitenlandbeleid van de VS. Dat is altijd al geweest: spierballen eerst, en we zien wel wat er dan komt. Het is een vicieuze cirkel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Dramklukkel

Beetje naief en zelfs gevaarlijk te denken dat IS alleen uit ongeschoolde, kanslose klunsen bestaat. Tot nu toe weten ze handig gebruik te maken van social media om de westerse journaille te bespelen en nieuwe leden te rekruteren. Goed onderwezen westerlingen sluiten zich vrijwillig aan bij deze organisatie. De PR-machine van IS draait op volle toeren en het westen helpt ze zonder het te weten door het ‘nieuws’ te verslaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Mario

“Beetje naief en zelfs gevaarlijk te denken dat IS alleen uit ongeschoolde, kanslose klunsen bestaat.”

Wie doet dat dan, behalve jij? Obama heeft het nota bene specifiek over ‘die jongeren’.

“…ontevreden soennitische moslims van over de hele wereld, vooral in het Midden-Oosten in landen als Libië en Jemen.
Die jongemannen groeien op zonder…”

Daarbij: ook de meest ongeletterde PVV’er maakt gebruik van social media. Voorbeelden hebben? Krijg je ze!

https://twitter.com/rouwhof/with_replies
http://domrechts.tumblr.com/

Evt. veel meer beschikbaar, hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mario

Oh en enorme LOL

“De PR-machine van IS draait op volle toeren en het westen helpt ze zonder het te weten door het ‘nieuws’ te verslaan.”

Verdiep jij je eerst eens in propaganda en de verschillende mechanismen (ook m.b.t. IS), voor je verder op je echokamer begint te trommelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Tinbergen

Wat moeten we hier nu weer lezen? “IS een onbedoeld bijproduct is van de Amerikaanse invasie in Irak.”

2 fouten in 1 zin. Laat dat onbedoeld maar weg. En bijprodukt, dat is een ‘understatement’.

Om onnodige herhaling te voorkomen – 1 en ander zojuist samengevat op deze site onder het topic ‘Fanatiek’ – (quote du jour). Alwaar het onvolprezen (ahum) NRC een mooi staaltje oorlogspropaganda opvoert. Moslimhaat kun je het beste propageren uit de mond van bruikbare idioten uit de moslimelite.
Zoals wij een Timmermans, Verhofstad, Junker c.s. hebben is het voor het oorlogsbedrijf niet moeilijk dergelijke types met een moslimachtergrond te selecteren. Obama, Hirshi Ali, Aboutaleb – geselecteerden die heilig worden verklaard voor duivelse doelen.
(voor referenties kijk de bronnen onder ‘quote du jour – Fanatiek’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Dramklukkel

@5 “.. zonder opleiding of toekomstperspectief.”

Natuurlijk is het propaganda, duh. Ze boezemen wel angst in door de barbaarse filmpjes maar doen niet veel anders dan Boko Haram. Grote verschil daarmee is dat ze het op internet zetten ter vermaak van volgers en ter afschrikking van de tegenstanders. Zo van, kijk ons eens eng zijn, net zoals Vlad. Boko Haram verklaarde prompt zijn steun aan IS. En meerderen. IS is heus een probleem, maar er speelt meer. Politici tuimelen over elkaar om ons vrijheden in te perken terwijl ze die nare filmpjes tonen. Sloten geld worden uitgegeven om ons met sleepnetmethoden in de gaten te houden. En we stemmen allemaal in. Natuurlijk is het propaganda.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Hans Verbeek

Ik vind het interessant dat alleen de VS (en haar bondgenoten) IS de moeite waard vinden om op te reageren. Japan wordt (misschien) in die interventie gezogen omdat IS ook 2 Japanners vermoordde. Egypte “moet” meedoen omdat er Egyptenaren werden vermoord (in een propagandafilmpje en misschien ook wel echt).
Rusland en China bemoeien zich helemaal niet met IS. Er gaan ook geen Russische hulpverleners naar Irak en geen Chinese journalisten naar Kobani.

Waarom mag IS geen soevereine staat worden zoals bijv. Israel?
Naast een Joodse Staat ook een Islamitische Staat.
Het is in mijn ogen slechts een kwestie van tijd voordat we de Islamitische Staat gewoon accepteren met haar brute sharia, zoals we ook Saoedi-Arabië zien als bondgenoot

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Dramklukkel

@9 Hans. Er schijnen zo’n driehonderd Chinesen met IS mee te vechten. http://www.reuters.com/article/2014/12/15/us-mideast-crisis-china-idUSKBN0JT0UX20141215. China is op hand van Assad, dus gelukkig tegen IS. Omdat ze pro-Assad zijn, zou dat wel eens de reden kunnen zijn day de VS de chinesen liever buiten het spel houdt. En de Chinese censuur zou zomaar een reden kunnen zijn dat de berichtgeving over chinese participatie stil blijft.

Over die eigen staat: Ik ben bang dat het niet ophoudt indien ze een eigen staat krijgen. En welk land zou zich (of een kolonie) er voor willen opofferen? Ik denk dat je gelijk krijgt en ze uiteindelijk volwaardig gesprekspartner worden. Vooralsnog is er geen ban op olie of de oudheidkundige schatten uit de veroverde gebieden.

 • Vorige discussie