KORT | De echte wereldmacht zit niet in Washington

Foto: Kort - illustratie Sargasso

OPINIE - Lang heb ik me verbaasd over het fenomeen Silvio Berlusconi. Via selectieve berichtgeving door zijn overweldigende media-imperium Mediaset kon hij kiezers in Italië manipuleren en won hij verkiezingen. Eenmaal de hoogste baas liet hij wetten maken en omvormen opdat hij ongestraft zijn gang kon gaan: corruptie, seks met minderjarigen, maffiabanden. Als eindbaas van de publieke omroep liet hij onwelgevallige programma’s van de tv verdwijnen. Directe medestanders van Berlusconi zijn veroordeeld, maar Silvio ontsprong keer op keer de dans, meestal door het afknijpen van de rechterlijke macht gecombineerd met belachelijke amnestieregelingen. Zijn tv stations zorgden elke keer weer voor zijn herverkiezing, hoe bont hij het ook maakte.

Maar Berlusconi is klein bier.

Blijkens dit verhaal is een Amerikaan van Australische komaf de kracht achter de op handen zijnde EU-exit van het Verenigd Koninkrijk. Al langer is zijn imperium via Fox News mede verantwoordelijk voor de extreme politisering van de Amerikaanse politiek. Een politiek die leidt tot het sluiten van een overheid, van het voor de rechter dagen van de president vanwege politieke besluiten die met name de Republikeinen niet kunnen verkroppen. Deze man is een gevaar voor de westerse democratie, niet in de laatste plaats vanwege de slappe knieën en angst van politieke leiders.

Als we onze democratie liefhebben is het tijd de vijand te benoemen. Rupert Murdoch is zijn naam.

Reacties (18)

#1 thalman

Over selectieve berichtgeving gesproken. De Amerikaanse media is overwegend links, zo links dat het niet meer als links wordt gezien maar als de standaard. CNN, ABC, NBC, new york times… etc zo’n beetje alle media op fox news na. Zie ook: http://m.qje.oxfordjournals.org/content/120/4/1191.abstract

 • Volgende discussie
#2 weerbarst

gimme a break lol murdoch is niemand.

Ondertussen: pas op, we worden weer een oorlog ingerommeld! False flag heeft gewerkt, USA will Donetsk vrijheids pocket sluiten voor de winter wanneer het gas definitief dicht zal gaan. Putin wordt geprovoceerd, Europa trapt in de anglo val.

11 Luchtmobiel zou al deployed zijn in oost ukraine

https://twitter.com/hdevreij/status/492936428519972864
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22899164/__Troepen_gebriefd_over_missie__.html

hopelijk een hoax, of ongewapend

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 frankw

Thalman, over een selectieve interpretatie gesproken. De link die je geeft is een meting ten opzichte van het midden van Amerika, dat zou normaal gesproken ergens tussen Democraten en Republikeinen moeten zijn. In het Nederlandse politieke spectrum zit de VVD links van het Amerikaans midden. CBS Evening News en New York Times worden als extreem links afgeschilderd, maar zijn goed te vergelijken met RTL nieuws en NRC.

De in mijn ogen toenemende polarisatie van de politiek in Nederland en aanverwante landen (Engeland, VS) blijkt te worden gevoed door mediamogullen als Murdoch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Reinaert

@1: En u bent vleesch noch visch, amorf, geslachtloos, en gedachteloos.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jona Lendering

De James Bond-film “Tomorrow Never Dies” ging over Murdoch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Gladiool

@0: ‘Deze man is een gevaar voor de westerse democratie, niet in de laatste plaats vanwege de slappe knieën en angst van politieke leiders.’

Tjonge, wanttoknow.nl is als bron voor gelijk-hebben van aluhoedjes onontbeerlijk! Wat een zweefkeezen zeg. Frankw moet wel heel diep gaan. ;-)

Maar goed, dank zij Rupert (en Tony en David) zijn we straks dus verlost van het VK in de EU. Dat is helemaal niet zo erg hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Krekel

@0: Misschien ook wel de moeite waard om mee te nemen in je analyse: Rupert Murdoch, als eigenaar en voorzitter van 20th Century Fox, één van “‘Big Six’ majors” van grote filmstudios, is ook wel eens de machtigste man van Hollywood genoemd.* In die hoedanigheid beschikt hij ook over middelen voor “attitude implementation” (zoals een commentator het laatst uitdrukte) bij het grote (grootste!) publiek, en is hij inderdaad vrij invloedrijk.

We willen namelijk graag geloven dat entertainment waardeneutraal is (“onschuldig vermaak” is min of meer een staande uitdrukking), maar net als reclames hebben films en series natuurlijk wel degelijk de capaciteit om onze gevoelens en meningen te beïnvloeden, en het is uiteraard een illusie om te denken dat deze (marketing- & PR-) capaciteit onbenut blijft. (Niet voor niets heeft de Amerikaanse overheid het een hele tijd niet toegestaan voor buitenlanders om een grote studio over te nemen, niet voor niets moest vooral Hollywood gezuiverd worden van alle reds and pinkos tijdens het mccarthyisme.)

Zoals gezegd misschien ook leuk om mee te wegen in je analyse, hoewel ik die voor de goede orde niet zonder meer deel.

_______
* er wordt overigens niet heel zuinig met die term omgesprongen, tom cruise is bijvoorbeeld ook wel eens zo genoemd, maar dat is een individuele acteur, en zo’n bewering hoeven we denk ik minder serieus te nemen dan wanneer dit wordt gezegd over een eigenaar & voorzitter van een van de grootste studio’s …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 thalmann

@3
De Amerikaanse media is vrijwel volledig pro-democraten, dat was overduidelijk tijdens de verkiezingen van 2008 en 2012. Amerika kent een politiek correcte hysterie erger dan de politiek correctheid Nederland in de jaren 80 en 90 teisterde, zelfs de Nederlandse media steken daar gematigd bij af. Dus nee, de Amerikaanse media die maar niet ophouden over extreem linkse onzin als “white privilege” zijn niet rechts vergeleken met de Nederlandse.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Krekel

@8: ”De Amerikaanse media is vrijwel volledig pro-democraten”

Een aanzienlijk deel ervan wel inderdaad. Oftewel, ze zijn: pro-doodstraf, pro-neoliberale ‘globalisatie’, pro-Amerikaans imperialisme (merk op dat Obama nagenoeg uitsluitend haviken als Clinton in zijn regering heeft opgenomen), nog altijd rabiaat pro-Israël (al begint er iets te veranderen), pro-droneslachtingen, pro-massasurveillance, pro-‘Snowden-is-een-crimineel-en-landverrader’-retoriek … etc., etc., etc., ad inf.

(Kritiek op dit beleid komt vrijwel uitsluitend van media in de marge, ter linkerzijde van de massamediakanalen die je noemde, of van libertarisch-isolationistische zijde … )

Bijna niemand in Nederland zou dat ‘links’ noemen. Alleen een klein clubje ultraconservatieve, boze, blanke christenen die tegen homorechten, vrouwenrechten en andere “politiek correcte hysterie” zijn doen dat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 frankw

Speciaal voor Thalmann, hier gaat foxnieuws los op een Palestijn (over haat gesproken). Let ook op de ondertekst. Hoezo linkse media die het voor het zeggen heeft?

http://www.youtube.com/watch?v=_FnV9Qc9MTY

(via retecool)

Dit is dus de haat die uit de kanalen van de mediamogul komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Thalmann

@9
Dus nu is Obama opeens rechts? De Amerikaanse media is linkser dan de Nederlandse, feminisme in de stijl van zonderlingen als Asha ten Broeke is in de Amerikaanse media de norm. De politieke correcte angst cultuur, die wij hier grotendeels na de dood van Fortuyn begraven hebben is in Amerika erger dan wij het ooit hebben gehad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 frankw

@11 Thalmann, het stuk @0 gaat over de ondermijnende invloed van mediamogullen op democratie en niet over hoe links of rechts de media in Amerika is.

En verder daag ik je uit een stukje voor Sargasso te schrijven waarin je aantoont dat de Amerikaanse media links is. Het is mij in ieder geval niet opgevallen, op wat Krekel @9 na aanduidt als “media in de marge”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 pjotr

Media is het MEERVOUD van medium. Media zijn, media kunnen, media vertellen, media laten zien. Alles in meervoud.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 frankw

Dank Pjotr @13, het klopt. Weer wat geleerd :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Dehnus

@1, @2.
Ik zie dat Nieuw rechts al gearriveerd is? Nu oud links nog en jullie kunnen weer los.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Dehnus

@3: Ook niet helemaal waar, de VVD zit in sommige punten gewoon zwaar Rechts van de meeste normale Republikeinen (Ik doel dan niet op de Religekken en de Ayn Rand aanbidders). Op andere punten zijn ze linkser.

Het is gewoon niet te vergelijken omdat de twee uit hele andere culturen komen. Maar omdat de VS in haar tribal culture shit gelooft, met 2 tribes en dat perfect uitspeelt voor maximum effect (Niks is makkelijker dan Politicus zijn in de VS, je hebt alleen maar start kapitaal nodig en dat hebben de rijken daar wel. Daarna is het gewoon volksmennen aan beide kanten).

Op sommige dingen zijn de Democraten echt veel linkser dan hier de SP bijvoorbeeld, alleen maar omdat ook die aan volksmennen doen. In Nederland heb je gewoon meer partijen en worden de religekken opgevangen in partijen als de SGP, CU en PVV. Ja die laatste trekt ook veel Super Grefo en Kathos aan. Daarom vinden het CU en de SGP ook weer dat ze vol op de trommel mogen.

Met als nadelig gevolg dat veel linkse Christennen die CU stemden omdat het een niet conservatief antwoord op het CDA was voor een jaar of 8 terug…. nu weer zonder partij zitten.

Maar het is daardoor een hele andere orde van doen. Republikeinen trekken automatisch ook deze Geloofs fanaten aan en de democraten de Super Socialisten. Er is gewoon niks anders te kiezen, ja een independent, maar nooit voor Minister President. Ook heeft deze gewoon niet de financiële input nog mankracht om veel te bewerkstelligen.

De VS zit op slot, al jaren lang politiek. En het is heel jammer want het is een machtig mooi land waar leuke mensen wonen die ook niet meer weten hoe ze het moeten oplossen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Dehnus

@7: Je vergeet Ted Turner, groot tegenstander van Rupert Murdoch. Ted Turner moet hem niet, ze hebben nogal vaak ruzie gehad en hij vind Murdoch een barbaar.

Ted Turner laat echt niet zo gauw over zich heen lopen hoor ;).
http://en.wikipedia.org/wiki/Ted_Turner
Maar het is best tekenend dat je verplicht christen moet worden om aan de macht van de Tokkie te voldoen want reken maar dat hij veel mail kreeg hierover totdat hij een kerkje vond.

Dus ja. Kan nog leuk worden als die twee echt voluit mekaar in de haren vliegen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Dehnus

@8: Ja vindt je het gek, de Republikeinen zetten zichzelf ook behoorlijk buitenspel door met Religekken en Ayn Randisten in te laten die zelfs Pappa Bush en zijn Administration nog “Crazies!” noemden.

Mensen als Bolton en Wolfowitz die gewoon anti VN zijn en voor een new world order stonden waar de meeste Republikeinen echt niet zo voor waren. Maar sindsdien regeren die de partij in samenwerking met Religestoorden. Deze laatste hebben nu de Ultrarechtsen bij de ballen. Elke keer als ze iets doenw at de Religestoorden niet leuk vinden dreigen ze massaal stemmen te verliezen want het is daar letterlijk “Opium voor het volk” geworden. Tenminste in het zuiden.

Dus de meeste politici mennen maar wat van het volk en zitten hun ritje uit om zoveel mogelijk centen. Want je kan je eigen partij niet meer afvallen. Ook niet als het gestoorde Relifanaten zijn.

 • Vorige discussie