KORT | Dé Bank en hét topinkomen

Serie:

OPINIE - Het is 2013. Dat betekent dat ABN Amro in oktober van dit jaar z’n vijfjarige jubileum viert als staatsbank. Daar moest ik aan denken toen minister Plasterk recent vertelde over de salarissen in de publieke en semipublieke sector, die nu echt genormeerd gaan worden.

Semipublieke instellingen zoals woningbouwcorporaties zijn niet in handen van de staat, maar toch gaat de minister normering afdwingen. ABN Amro is wel in handen van de staat, volledig publiek bezit. Dat kan voor een consequente politicus maar één ding betekenen, namelijk dat ook de inkomens van de staatsbankiers onder deze norm gaan vallen.

Overigens zou ik één reden voor uitzondering kunnen verzinnen. Stel dat een bedrijf dat wordt overgenomen, slechts tijdelijk staatsbezit is. Dan zou het geforceerd zijn om voor die korte tijd een salarisverlaging af te dwingen. Maar nu er na vijf jaar nog geen uitzicht is op verzelfstandiging, kan niemand meer van een tijdelijke situatie spreken.

Reacties (2)

#1 analist

Volgens mij geldt de normering van de bestuurdersinkomens niet voor ZBO’s zoals De Nederlandsche Bank. Dan lijkt het me sterk dat een genationaliseerde bank als ABN er wel onder valt. Just saying.

  • Volgende discussie
#2 Ad van der Stok

@1: het lijkt erop dat de Nederlandse Bank er wel onder valt, althans Knot.

En als dat niet het geval zou zijn, lijkt me dat eerder reden het ook voor DNB te laten gelden, dan het ook niet voor ABN Amro te laten gelden.

  • Vorige discussie