Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is een gastbijdrage van Guido van de Luitgaarden.

Tussen alle rijke-mensen-problemen van de laatste dagen, zoals het instorten van de beurzen en het omvallen van banken, zou je haast vergeten dat er ook hele-arme-mensen-problemen zijn. Zo verscheen gisteren voor de zoveelste keer een bericht dat op het Italiaanse eilandje Lampedusa, een eind voor de kust van Sicilië, weer honderden bootvluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen worden. En dat zijn dan de mensen die geluk hebben.

Wie de oversteek wil wagen vanuit Libië of Tunesië mag eerst een paar duizend dollar betalen aan mensensmokkelaars in de goede hoop dat ze ook waar voor hun geld krijgen en meneer de smokkelaart niet met het geld verdwijnt. Als je boft mag je aan boord van een geïmproviseerd vlot gaan. Je haalt de overkant of je wordt door de Italiaanse kustwacht opgepikt en in een overvol detentiecentrum gezet in afwachting van asiel. En daar heb je dan nauwelijks of geen aanspraak op gezondheidszorg, word je niet in staat gesteld een gang naar de rechter te maken of word je zonder pardon terug naar Libië gestuurd. De stand van zaken ten aanzien van de mensenrechten daar is algemeen bekend en niet iets om vrolijk van te worden. Maar dat zijn dan de mensen die geluk hebben.

Wie pech heeft haalt de overkant om te beginnen al niet of wordt met het vasteland in zicht door de kustwacht teruggestuurd en gaat kopje onder. En Italië, de EU en de landen van herkomst staan erbij en kijken ernaar. We hebben immers wel iets beters te doen: er is tenslotte een beurscrisis.

Reacties (7)

#1 Bismarck

“dat er ook hele-arme-mensen-problemen zijn”
“mag eerst een paar duizend dollar betalen”

 • Volgende discussie
#2 Freek

Wat een waardeloos stukje relativering. Er zijn altijd mensen die het slechter hebben toch zijn we altijd bezig met onze eigen problemen. What else is new?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gronk

Prutstuk. Wat wilde je dan doen? Alle libiers uitnodigen om hier, ja, wat te gaan doen? Quota’s instellen? En mensen die buiten het quotum vallen? Toch ook maar toelaten want da’s ziellluuuug? Ow, en kijk nou: verderop nog een heeel continent met zielugge mensjes. Wat moeten we daar mee doen?

Komop zeg, dit soort gastbijdrages kunnen me gestolen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Taco Zip

Lekker makkelijk om zomaar twee zaken aan elkaar te koppelen; tranen gegarandeerd.
Ja, de situatie van de afrikaanse vluchtelingen is erbarmelijk maar dat wil niet zeggen dat de aandacht voor een mondiale kredietcrisis overdreven is.
Zoals we allen weten treft een crisis altijd de allerarmsten het hardst. En een geluk bij een ongeluk: als dit nóg meer vluchtelingen betekent krijgen ze vanzelf meer aandacht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 hemaw

Soms heb ik de neiging om een column schrijver op een rubberen bootje te zetten voor de kust van Zuid Afrika.

Is dit de schoolkrant? en jij de 16 jarige stagiare die mij een schuldgevoel probeert aan te lullen terwijl we weten wie de grote veroorzakers zijn?

Wat kom je doen , bedelen voor een boot, probeer de Volvo race maar eens budget genoeg.

Theemutsonrealisme, zonder buitenboord motor komen ze niet eens in de buurt van Europa
Stroomopwaarts als je vlucht is niet echt logisch.
Ooit een cubaan op een vlotje bij de waddeneilanden zien aanspoelenblij dat die van Fidel af is?

Wat let om een bootje te leasen na afloop van de volvo ocean race en met windenergie reddingsvesten uit te strooien over al die echte niet economische vluchtelingen cq anne franks en soldaten van oranje die gezamenlijk een budget hebben van duizenden dollars maar geen fatsoenlijke boot kunnen bouwen..
met een bevolkings groei van +-5 procent werk zat voorlopig.
Doe wat nuttigs en ga je rot schamen over je virtuele krokodillentraantje alhier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mescaline

Misselijk kereltje eigenlijk, die Guido.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Kalief

Dus tientallen mensen proppen zichzelf in een niet-zeewaardig bootje dat bedoeld is voor slechts een paar man dat vervolgens geheel naar verwachting omslaat.

En waarom is dat ook alweer onze schuld?

 • Vorige discussie