Koolzaadolie in de tank kankerverwekkend

Nou vooruit dan maar, voor het einde van het jaar nog één keertje zeuren over biobrandstoffen… (omdat u er nu eenmaal wel pap van lust).

koolzaadindetank.jpgDieselrijders die pure koolzaadolie in hun tank gooien produceren niet alleen een indringende ‘oliebollenwalm’ maar stoten ook nog eens dertig keer zo veel kankerverwekkende stoffen uit dan als ze zouden rijden op biodiesel of minerale diesel. Het Berufsgenossen-schaftliches Forschungsinstitut für Arbeitsmedizin (BGFA) uit Bochum in Duitsland heeft dit ontdekt toen ze onderzoek deed aan de veiligheidseisen voor biobrandstoffen. Das Krebspotenzial dieser Sorte lag sogar um das 30-fache über dem Niveau von Diesel und Biodiesel. “Ein völlig unerwarteter Effekt”, meint Dr. Jürgen Bünger, “ausschlaggebend scheint also nicht die Viskosität von Rapsöl zu sein”. Was nun für das erhöhte Krebspotenzial verantwortlich ist, erarbeiten die Wissenschaftler in einem weiteren Projekt. In diese Arbeit werden Ingenieure, Ärzte und Chemiker eingebunden, um die vermutlich sehr komplexen Zusammenhänge zu klären. Steeds meer transportbedrijven stappen de laatste tijd juist over op het tanken van pure koolzaadolie. Maar ook een toenemend aantal Telegraaf-lezers gooit zijn/haar tank vol met uiteenlopende illegale brandstoffen waarvan de gezondheidsrisico’s klaarblijkelijk nog (grotendeels) onbekend zijn. We might add that several other types of plant oil are being used in their pure form as a transport fuel and for electricity generation in diesel gensets, most notably jatropha oil. As far as we know, there has been no research into the potential cancer risks associated with the use of this fuel (biopact.com).

 1. 7

  Vreemd als ik een dubbele post publiceer krijg ik op mijn kop van wordpress maar de grote baas blijkbaar niet…en Carlos zou je aub niet van die hele lappen tekst hyperlinken, dat leest zo vervelend ;)

 2. 8

  heb je het regeltje over het groeiende aantal transportbedrijven ook overgenomen uit de duitse tekst?
  ik weet dat er in D erg veel met Rapsmethylester (RME) gereden wordt, ik ken er hier in NL niet een, jij wel??

 3. 12

  Man wat een goede ontwikkeling, goed voor het milieu en ook nog eens goed om de bevolkingsgroei tegen te gaan, massaal subsidieren dus!

 4. 13

  Er moet nog heel veel gedaan worden voordat we goed vervanging hebben voor de traditionele brandstoffen. Een onredelijke mogelijkheid zou zijn maar te stoppen met autorijden. Het zoeken naar de juiste ontwikkel route zal zoals altijd in de geschiedenis is gebeurd met vallen en opstaan gaan. (trial and error) de bijdrage van carlos en de duitse onderzoekers moet zeker serieus genomen worden.

  Maar wees gerust meer dan een paar procent van het transport op biobrandstof vanuit koolzaad is niet eens haalbaar. Naast koolzaad zijn onze afvalstromen, en niet te vergeten de productie van waterstofgas goede (dure) mogelijkheden.

  Ik plijt voor critisch doorgaan met ontwikkelen van projecten, met daar aan gepaard gaande kennis ontwikkeling. (politiek) Beleid is altijd al volgend geweest en zal moeten anticiperen op dit soort ontwikkeling.

  In complotdenken geloof ik niet, wel in de negatieve effecten van kudde gedrag en populisme, en ongunuanceerd denken. Laten we proberen de discussie op niveau te voeren, want het is van wezenlijk belang. Het autorijden is hier overigens maar een klein onderdeel van. Mijn ervaring is wel, dat wil je iemand aan het denken krijgen, dan moet je aan zijn auto komen.

  groet,