1. 1

  Abdullah is mijn vriend niet, maar zoals dit hier wordt gebracht is wel grotelijks flauw. En zijn reele herhaling nr. 154.

 2. 3

  Hoezo? Denkt u werkelijk dat de Saoedis hun productie nog kunnen verhogen? Het Ghawar veld is over haar top heen, miljoenen liters zeewater gaan er per dag in om de druk op peil te houden, al die technologische vorderingen ten spijt.

 3. 4

  Nee dat zeg en insinueer ook niet hoop ik @Carlos.
  De “markt” is momenteel uit evenwicht door speculaties en buitengewoon complex.

 4. 6

  @Carlos, over de *vraag*, wie dure olie wil, die kan hem overal kopen hoor. Er is geen productieprobleem op de korte termijn.

  Het is wel tamelijk honds om die door de VS uitgeknepen Abdullah zo met een schaamlap neer te zetten alsof alleen hij speciaal — “na zoveel valse ontkenningen” — zich moet schamen dat zijn olievelden echt “op” zijn. Op grond van de ook nog eens foute Amerikaanse leugen (schuldafschuiving) dat in deze markt een groter olieaanbod ook tot lagere prijzen zouden leiden.

  Het boek van Rembrandt, kom zeg. Staat daar alles in waarom Abdullah hier aan de galg moet ?

 5. 9

  Sorry, ik begrijp het probleem niet zo. Wat klopt er niet aan het verhaal van Abdullah?

  Speculatie heb ik niet echt zicht op, maar volgens jullie zelf speelt dat mee.

  Accijnsen dragen uiteraard bij aan een hoge prijs van olieproducten. Dat doen ze al jaren, dus ze zou wel kunnen zeggen dat het wat flauw is ze de schuld te geven van de huidige prijs.

  Dat de vraag stijgt is ontegenzeggelijk waar en dat daarmee de prijs stijgt is voor iedereen die de eerste bladzijde van economie 101 heeft gelezen zo klaar als een klontje.

  Dus hij zegt 3 dingen die gewoon kloppen, en daar komt dan hier de reactie achteraan dat hij aales zegt om maar niet te hoeven toegeven dat ze hun productie niet kunnen verhogen.

  Je kop is dus feitelijk: Abdullah zegt alles om maar niet te hoeven toegeven, zelfs de waarheid.

 6. 11

  De hoge accijnzen hebben er huist voor gezorgd dat de prijs van olie nu nog relatief laag is. Zonder die accijnzen was er nog veel meer olie opgeslurpt (met name in Europa) en was er dus meer olie opgepompt en had Abdullah op nog legere velden (met nog minder productie) gezeten.

 7. 13

  @12: zeg nou zelf, we rijden hier toch rond met relatief zuinige auto’s, in tegenstelling tot wat Koopmans beweert hebben we hier geen vier auto’s per gezin en er zijn werkgevers die zelfs gratis fietsen weggeven als je je parkeerplaats op het werk afstaat. Dat zou heel anders zijn als de benzine maar 50 cent/liter had gekost.

 8. 14

  Nou, Abdullah kan zn olie toch ook gewoon voor zeg $ 110/vat verkopen om ook dan genoeg over te houden voor het bestellen van nieuwe gouden kranen voor zn buitenpaleisje.

 9. 15

  @9:
  “Speculatie heb ik niet echt zicht op, maar volgens jullie zelf speelt dat mee.”

  Voor speculatie moeten speculanten grote hoeveelheden olie opkopen en die van de markt halen. Er is niemand die dat kan; de oliemarkt is daarvoor simpelweg te groot.

  @14:
  Dan zou je hetzelfde krijgen als bij concertkaartjes – die vaak ook onder hun marktwaarde worden verkocht: mensen gaan heel rijk worden door die Saudische olie voor $110 te kopen en voor $140 te verkopen.