Sterk staaltje komkommernieuws

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022

Het is weer komkommertijd. Waarin nieuws dat geen nieuws is toch nieuws wordt.

Blijkbaar is het volgende voldoende om Teletekst te halen: “Het aantal meldingen van fysiek en verbaal geweld in vliegtuigen neemt toe. Vorig jaar werden 1600 incidenten gemeld, bijna tien procent meer dan twee jaar geleden.”

Geweld is niet goed te praten, maar eerlijk gezegd begrijp ik de agressie wel. In het luchtverkeer ontbreekt de rust om ontspannen te reizen. Uniek is dat niet, want het is in treinen natuurlijk niet beter. Maar waar je in de trein nog wel een enkele keer de gelukzaligheid ondervindt van een stille coupé waar je rustig kunt lezen, is die sereniteit er bij het luchtverkeer nooit.

Vliegstress wordt door alles in de hand gewerkt. De veiligheidsmaatregelen op de meeste luchthavens zijn te ver doorgeschoten. De stress wordt verhoogd doordat er voortdurend mededelingen en omroepen klinken.  En je zit als haringen in een ton. Eenmaal opgestegen… enfin, iedereen die wel eens heeft gevlogen kent het lijstje ergernissen. Ondertussen doen de mensen op bijvoorbeeld Schiphol hun werk helemaal zo gek nog niet. Maar de vliegstress is om gek van te worden, en dat de stoppen dan doorslaan bij deze of gene, is voorspelbaar.

Goed te praten is het niet. Maar de eenvoudige waarheid is dat in 2011 het passagiersverkeer in Nederland met elf procent toenam (bron: CBS). De agressie houdt daarmee gelijke pas en de nieuwswaarde van het bericht is dus nul.

Omdat het komkommertijd is, verwacht ik morgen het bericht dat er op Schiphol tien procent meer koffers zijn zoekgeraakt. Overmorgen kan dan worden gemeld dat de omzet van de winkeltjes tien procent is gestegen. En maandag kan in de krant dat er tien procent meer klachten zijn over de maandelijkse storing in de Schipholtunnel.

Via Mainzer Beobachter.

Foto: Flickr / La Grande Farmers Market

Reacties (1)

#1 FiFa

Komkommers zijn tegenwoordig net zo klein als deze bijdrage. Vroeger had je ook nog gele komkommers (heerlijke grote harde komkommers) maar die zijn, zoals ik het begrijp, verboden door de EU.

Daar komt bij dat we steeds meer gaan bazelen, zomaar iets melden wat nergens over gaat en dat wordt overal gepubliceerd als je pech hebt.

De nonchalante anarchistische houding is bijna nergens meer te vinden, het schijnt wel 10% te zijn afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

De elektrische tiepmasjien raast maar door en het gaat echt nergens mee over.

Eindelijk rust, de koffers kunnen weg, het vliegtuig kan je annuleren en de wereldvrede staat voor de deur.
Dan nog dit:
Er schijnen nog mensen te zijn die zich wel gedragen, zelfs in vliegtuigen.