Komkommertijd Spinnen Poll

Geen komkommertijd zonder angstaanjagende beesten (poema’s, haaien, wilde kraaien) én gemakzuchtige postjes die naar lijfloggen neigen. In het kader van Komkommertijd 2008 bieden wij u in deze twee vertrouwde ingrediënten plus een extragratis digitaal referendum in één post!

De case: megagrote spin / mini vogelspin, illegaal meegereisd in de bagage vanaf de voet van de Mont Ventoux, Zuid-Frankrijk. Waarschijnlijk een wolfspin, familie Lycosidae. Status: springlevend misschien wel eierdragend. Het dilemma: vrijlaten in de Hollandse natuur met het risico de inheemse fauna (én de samenleving) bloot te stellen aan een roofzuchtige invasieve soort óf het dappere diertje elimineren / levenslang gevangen zetten?
U mag het zeggen. Extra grote foto’s en een poll:

[poll=183]

 1. 4

  Ja dat weet ik Siquo, maar deze is wel een maatje groter dan zijn Hollandse broertjes en zusjes.
  Hij is afkomstig stroomafwaarts van de Tricastin kerncentrale…

 2. 8

  @Liberaal: Waarom alleen voor VVD-aanhangers? Heb zojuist op die aardige Han ten Broeke gestemd. Omdat hij zo lief was als eerste kamerlid vorig jaar een stuk in de serie Kamerpraat in te dienen.
  Misschien moet ik daar volgend seizoen maar weer eens werk van maken.

 3. 11

  Ik dacht ook wat #3 denkt. Lopen hier ook rond. Ik heb ongeveer net zo’n grote exemplaren ook wel af en toe bij mijn ouders in de schuur waargenomen. Als het beestje trouwens uit Zuid-Frankrijk komt, dan is het óf een soort die hier ook voorkomt, óf een soort die hier niet kan standhouden (in het laatste geval is loslaten gelijk aan een vrij gewisse dood). Er is immers geen serieuze barrière tussen Zuid-Frankrijk en Nederland. De enige echte goede oplossing is natuurlijk terugbrengen naar waar je hem weggeroofd hebt.

 4. 12

  even voor de duidelijkheid Bismarck, ik heb het dier niet weggeroofd, hij/zij is mijn tas ingekropen en kwam bij het uitpakken in NL doodleuk naar buiten gewandeld. ik voer hem/haar al enkele dagen vliegen die hij/zij met een ultra killer instinct bespringt en verschalkt, de honger is niet te stillen.

 5. 14

  Kan je m niet wespen gaan voeren, Carlos? Als een soort laatste avondmaaltijd? Dit experiment kan niet te lang duren, anders ontwikkel je sympathieke gevoelens voor dit monster.

 6. 19

  @12: Had ik ook wel begrepen, maar kon het toch niet nalaten wat schuldgevoel aan te praten. Maar leg zo’n verhaal maar aan de douane uit als ze je in Schiphol snappen met een echte Vogelspin in je bagage.

 7. 22

  Kijk, dit soort protectionisme is dus ook fout gegaan bij bijvoorbeeld de Molukkers en hun kampen, en gaat bij deze spin ook fout. Als je hem nu niet snel laat integreren, krijgen we later problemen met de inheemse spinnensoorten die gaan stemmen op blondgeverfde hooiwagens, of rechtdoorzee kruisspinnen.

 8. 23

  Elke dag vliegen? Geez, dat beest wordt dalijk nog dik joh. Een vliegje per week moet genoeg zijn. Then again, maakt-ie ook een web? Ik had eerder deze week een irritante mug op de slaapkamer! Wel graag een web waar ik het enorme monster niet hoef te zien ;)

 9. 24

  Telegraaf

  Nadat buurtbewoners na terugkomst van vakantie al enige weken niets van Carlos K. hadden vernomen werd de politie ingelicht. Naast het levenloze en sterk verminkte lichaam van Carlos K. trof de politie een enorme spin aan. Een groot deel van het gezicht was veranderd in een groen gekleurd bloederig papje. Eerder deze maand nog rapporteerde Carlos K. op het het linkse en diervriendelijke Sargasso dat hij als souvenir (huisdier) een onschuldige wolfspin had meegebracht uit Frankrijk. Onderzoek door het Nederlands Instituut voor Spinnenonderzoek wees echter uit dat het hier gaat om de zeer dodelijke Braziliaanse zwerfspin, waarvan het gif een necrotische wond veroorzaakt. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de spin Carlos K. heeft kunnen aanvallen. Volgens brigadier Flitsema zou Carlos K. de spin hebben geknuffeld. “Ook al zien ze er lief uit, het blijven wilde roofdieren” aldus de brigadier.

  Omdat deze soort niet voorkomt in Frankrijk gaat de AIVD een onderzoek instellen naar de vermeende where abouts van Carlos K. Het ministerie van volksgezondheid waarschuwt mensen nadrukkelijk geen spinnen mee te nemen als huisdier.

 10. 25

  En als Carlos de bezoekers nu echt serieus neemt, komt er natuurlijk -geheel in de geest van de poll- een vervolgpostje. Compleet met Youtube filmpje.

 11. 27

  Ik vermoed dat Dion Graus wel met een paar pittige vragen komt.

  lees je even mee Carlos?

  Dion Graus

  Een hart van goud. En dat hart klopt vooral voor dieren. Graus: “Dieren zijn pas echt de zwakkeren in de samenleving.” Dus: dierenrechten in de grondwet en geen pardon voor dierenmishandelaars.

 12. 29

  Ai ai ai referenda: can’t live with them, can’t live without them.

  De ratio zegt: gewoon een forse wolfspin kan je gerust uitzetten.
  Het volk stemt: dood maken.

  U moet weten mijn vrouw zit in de Veiligheidsraad en heeft een veto, ze is inmiddels ook behoorlijk verkikkert op hem (de spin). Plus dat ik ook nog eens een pedagogische verantwoordelijkheid heb.

  Overigens kudo’s voor MP #24.

 13. 33

  Gewoon vrijlaten: als hij er niet tegen kan vriest ie vanzelf dood. Als hij er wel tegen kan lopen zijn maatjes vroeger of later vanzelf van Frankrijk naar Nederland. Global warming of niet.

  Geen enkel probleem dus.
  Leven en laten leven.

 14. 35

  Ik zal eens wat ANGST erin pompen, want deze knuffelwolfspin ecologen komen met de verkeerde vibes.

  Carlos, denk dan aan je kinderen. Denk aan het GEVAAR als deze spin VRIJ rond gaat lopen in de slaapkamers van je kinderen. Hoe kan jij ooit nog een nacht rustig slapen zonder dat het angstzweet je uitbreekt? Nou?

  Je weet wat je staat te doen. No mercy. De wolfspin heeft geen geweten, kent geen pijn. Alleen de drang om te moorden. They drew first blood!

 15. 36

  OT, sort of.. is er iemand in den haag die zich duikt in veranderende, soms voor de mens et all gevaarlijke, biotoopverschuivingen naar U weet @ Carlos?

 16. 37

  “Hij is afkomstig stroomafwaarts van de Tricastin kerncentrale…”

  Toevallig dit weekend gehoord van iemand die in de buurt van Tjernobyl woonde ter tijde van de ramp dat de periode erna alle groente en diertjes een (flinke) slag groter waren. Misschien is dat met deze spin ook gebeurd en dan is het helemaal niet meer verantwoord hem te laten leven. Direct afvoeren naar een opslagplek voor kernafval zeg ik je!

 17. 39

  Net ons kabinet.. Het volk zegt, einde van deze lieve spin……….. Dus kiezen we voor het in leven laten :(

  Mocht ik ooit aangevallen worden door een wolfspin die Frans spreekt dan heb jij het op je geweten :D

 18. 40

  Aha, dus dat was een Wolfspin die ik een paar jaar geleden in huis aantrof (zonder naar Frankrijk geweest te zijn). Netjes opgepakt en de deur uitgezet, zoals we ook met uitgezette asielzoekers doen.