Sargasso zoekt een aantal vrijwilligers dat ons wil helpen met het project Report-a-Cam. Dit is een online applicatie waarin cameraposities met aanvullende data geplaatst kunnen worden. Het doel van het project is om een betrouwbare database samen te stellen waarmee we analyses kunnen uitvoeren naar de effectiviteit van cameratoezicht in Nederland. De database is voor iedereen toegankelijk. De software wordt open source.
Waarom is dit belangrijk?
Met de app kunnen we op termijn bijvoorbeeld een kaart met cameraposities vergelijken met een kaart van de criminaliteitscijfers. Ook kunnen we een helder overzicht geven van de kosten van cameratoezicht en hoe die zich verhouden met de opbrengsten in de vermeende criminaliteitspreventie of -daling. Met deze applicatie kunnen we de feiten terugbrengen in het debat over cameratoezicht. Het is een vernieuwend project dat we in samenwerking met een grote mediapartij zullen uitvoeren.
Waarmee hebben we hulp nodig?
De applicatie is bijna af. We hebben echter nog hulp nodig voor het opvragen van gegevens. Om een betrouwbare database te krijgen, willen we alle cameralocaties opvragen bij Nederlandse politiekorpsen, ministeries, provincies en gemeenten.De ervaring tot nu toe is dat de ministeries en politiekorpsen weinig welwillend zijn en alleen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) de gevraagde gegevens leveren (en dan nog vaak in een haast onbruikbaar formaat). Gemeenten en provincies bevragen we dan maar meteen met een beroep op de Wob.
We zoeken minimaal twintig vrijwilligers die de Wob-verzoeken willen uitvoeren en de data willen verwerken. Ze krijgen van ons een uitgebreide instructie/stappenplan, dus Wob-ervaring is niet nodig. Belangrijk is dat zij de druk op de ketel houden bij de gemeenten en de Wob-aanvraag van begin tot eind uitvoeren. Ze moeten een kleine administratie bijhouden van de reacties en medewerking van gemeenten (daar kunnen we nog eens apart over berichten) en de data in een door ons aangeleverde excel-sheet invoeren.
Hoeveel tijd kost dit?
Vermoedelijk kost dit niet zoveel tijd. Het versturen en bijhouden van de administratie vergt een aantal uur. Het doornemen van de stukken en het invoeren van de cameraposities kan wel een avondje kosten. Alle vrijwilligers worden uiteraard door de redactie van Sargasso begeleid en wij betalen uiteraard alle kosten.
Meehelpen?
Wil je hieraan bijdragen, stuur dan een mailtje naar reportacam at sargasso.nl. Hoe meer mensen meedoen, hoe minder werk het is. Wil je financieel bijdragen aan dit project, doe dan hier een kleine donatie, zodat wij uit de kosten kunnen komen.
Reacties (17)
Goed idee!!!
Zet de formulieren online zodat ze makkelijk gebruikt kunnen worden.
Ik denk dat ik wel iets kan betekenen voor de regio 010. Mail me maar.
Hier kan je al een eind mee op weg:
http://www.rotterdam.nl/pdc:cameratoezicht
http://www.rotterdam.nl/veilig
Is er ook behoefte aan een iPhone app?
Daar hebben we stappen toe gezet, maar degene die dat doet, zit een flinke tijd inhet buitenland. Dat is het lange antwoord, korte antwoord is: ja.
Ik wil Friesland wel voor m’n rekening nemen.
@0 Volgens mij moet je “privacy” wat duidelijker formuleren. Kosten-baten analyse?
Mooi plan! Alleen of WOB-verzoeken per se nodig zijn betwijfel ik. Regioplan heeft vijf jaar op rij het cameratoezicht in de openbare ruimte onderzocht. Bijna alle Nederlandse gemeenten (respons 2010: 87%) hebben aan het onderzoek meegedaan en het aantal camera’s gemeld. In totaal zijn er in Nederland volgens deze opgave ongeveer 3.000 camera’s waarmee op grond van artikel 151c gemeentewet toezicht wordt gehouden. Particuliere camera’s zijn een ander verhaal, maar daarover zou de Commissie Bescherming Persoonsgegevens u van informatie moeten kunnen voorzien (zie http://www.cbpweb.nl/Pages/inf_va_filmen_mensen.aspx). Succes!
Ha Ad,
Klopt. Regioplan heeft veel data, maar niet de locaties. Daar zijn we juist naar benieuwd. Wob is sneller en het voorkomt dat je maanden aan het lijntje wordt gehouden (helaas via de moeizame weg geleerd).
Zet de formulieren online zodat ze makkelijk gebruikt kunnen worden.
Hoe zit het eigenlijk met mobiele camera’s? Een paar weken terug kreeg ik een brief in mijn bus waarin vermeld werd dat er in de wijk gebruik zou worden gemaakt van een mobiele camera. Ik heb het ding nog niet gezien, maar ook geen enkel idee van wat ik me erbij moet voorstellen.
Een iPhone is een goed idee. Het kan simpel: Zie je een camera, ga er vlakbij staan, activeer de app, als het GPS signaal 100% is piep en trilsignaal en de coordinaten gaan in de database als er een 3G verbinding is, anders later.
Beste Mensen, ook ik vind dat al die camera’s een regelrechte inbreuk op de privacy zijn en voel mij in die zin bedreigd. Goed initiatief dus maar bij de inzet van argumenten heb ik een kanttekening.
Het in kaart brengen van alle camera locaties moet absoluut tot doel hebben om de inbreuk van camera’s op de privacy aan te tonen en niet of cameragebruik wel of niet helpt in het bestrijden van criminaliteit. Met het laatste speel je de overheid in de kaart en worden wij meegesleurd in een discussie die niet meer over privacy gaat.
Juist ook diegene die zich niet realiseren welk een inbreuk op de privacy al dat camera gebruik heeft en hoe bedreigend dat is en dat het tot en met de negatieve spiraal alleen maar versterkt zullen daardoor eerder gesterkt worden in het nut van cameratoezicht dan omgekeerd.
Camera’s zijn een echter een regelrechte inbreuk op onze privacy en een bedreiging voor onze vrijheid. Dat moet permanent herhaald en onderbouwd worden.
Al die locaties tonen aan dat we ingesloten worden.
Onze mimd set moet zijn dat cameratoezicht vrijheid-berovend is. Daar moet de aandacht op gevestigd worden.
Iemand zei eens: “Vrijheid is een groot goed maar bederft snel”
Het is onmogelijk om al die camera’s in beeld te brengen. En als alle camera’s op een map geprikt worden.
Wat dan?
Krijgen we een eindbaas die we moeten verslaan? Zodat ze spontaan verdwijnen?
@Olaf. Tja, wat is privacy. Een camera hoeft op zich nog niet problematisch te zijn. Het kan een handig hulpmiddel zijn. CCTV kan ook enorm zonde zijn van het geld, plus inderdaad gevolgen hebben die we nu nog niet voorzien – zeker als gebruik gemaakt wordt van slim cameratoezicht, zoals ANPR en gezichtsherkenning. Dan krijg je een hele andere dynamiek. Punt is dat we het niet weten. Dit is een manier om dichter bij een antwoord te komen.
We zullen nooit alle camera’s kunnen plotten. Maar wel veel en zeker die van de overheid. Die staan allemaal, stuk voor stuk, ergens geregistreerd. Er is een paper trail en die kunnen we volgen. Dat levert al een schat aan info op. De juwelier die zijn eigen zaak beveiligt, is voor ons ook niet zo interessant. Het gaat vooral over de publieke ruimte….
http://cameralocaties.nl/LocsBekijken.php
Misschien dat dit ook helpt?
http://www.trapster.com/trapMap.php