Koers van de Wereld (14)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Toen de Vliegende Hollander vannacht een Nieuwe Koers af had, heeft hij door een ongelovelijk domme actie zijn werk gewist. Wat overbleef waren het eerste en het laatste bericht uit een langere rij over IMF, EU, OECD enz. Als de Vliegende Hollander zich over zijn chagerijn heen kan zetten zal hij vandaag nog wat extra berichten toevoegen.

Veilige Regio WTO – April wordt een cruciale maand voor de Wereldhandelsorganisatie want aan het eind van deze maand moeten de onderhandelingen die in Hongkong niet afkwamen worden afgerond. WTO-voorzitter Pascal Lamy sprak: “the moment of truth is therefore fast approaching — we do not have time to waste” (wto.org). Maar of de voorstellen voor handelsliberalisering van o.a. agrarische producten en het maken van concrete afspraken over het afbouwen van Westerse landbouwsubsidies allemaal zullen slagen voor eind april is nog maar de vraag? Hopes fade for April deal in WTO trade talks (Business Day). Wie zoekt naar nieuws over de WTO struikelt over de verwijten: WTO accuses Mercosur of pursuing protectionist policies (People’s Daily Online) en stevige stellingnames: India: No compromise on agriculture, industry at WTO (TheHindu). Zeer waarschijnlijk zal er dus eind april géén klinkend akkoord worden gesloten, maar misschien verzint Lamy een list en bereikt hij een ‘half-akkoord’ en laat de onderhandelingen weer doorlopen? Vooralsnog is dit forse tegenwind voor mensen die richting Mondiale Markt willen, ze waaien terug naar: ‘Veilige Regio’.

MondialeAls uitsmijter deze keer een virtuele handelsmissie naar Zweden: Would you care to visit Sweden without having to pay travelling expenses? Would you like to meet business partners without having to leave the Netherlands? How about coming into contact with the Minister for Foreign Trade Karien van Gennip and building up a network with businesses in your sector? (virtualmission.nl). Geen leuk reisje, geen diner of kroegentocht in Stockholm en niet gezellig netwerken in een Zweedse sauna. Waarschijnlijk wordt het gewoon een middagje video-conferencen. Men kan zich afvragen of de technologische vooruitgang ook wel een sociale vooruitgang is? Koers: ‘Mondiale Markt alias Techno Garden’.

Reacties (6)

#1 Crachàt

Het geeft een extra grimmige dimensie aan een foute delete of een systemcrash, om “de KOERS VAN DE WERELD” om zeep te zien gaan.

  • Volgende discussie
#2 mescaline
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Mescaline kan je daarme tekst die in het editscherm van je weblog heeft gestaan terughalen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mescaline

Gesavede info wel. Het is wel handig de TEMPpaden te weten van je editmodule/programma.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 mescaline

De laatste versie 4.5 is shit zie ik net, sorry. Die repareert alleen bepaalde bestandstypen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 De gouden Aars

@Vliegende Hollander

Over die WTO, he? Zo’n “list” om toch tot een overeenstemming te komen is niet zo moeilijk te bedenken. Je nodigt gewoon een grote club vertegenwoordigers van lidstaten uit en zorgt dat de dwarsliggers thuisblijven.
Vervolgens genereer je in die zogenaamde mini ministerial een verklaring die lijkt op wat je graag als wereldwijde consensus zou kunnen zien en breng je die verklaring in een plenaire vergadering waar hij moet worden goedgekeurd. De dwarsliggers mogen dan hun commentaar geven terwijl de rest zuchtend op zijn horloge zit te kijken. Als ze dan nog altijd te veel dwarsliggen zullen ze de volgende keer weer niet uitgenodigd worden op de mini ministerial en weer geen ene zak in te brengen hebben.

De WTO gaat echt niet akkoord met en non-verklaring, ze zullen hoogstens overschakelen op middelen die nog smeriger zijn dan die die ze nu gebruiken.

  • Vorige discussie