Koers van de Wereld (10)

In de deze wekelijkse rubriek wordt het nieuws van een aantal van koersbepalende instituten in de wereld uitgelicht en beoordeeld. Voor uitleg van het nu al omstreden windroos-systeem moet u hier zijn. De Koers van de Wereld verschijnt iedere donderdag.

Dit is alweer de 10e editie van de Koers. Goed moment om te vragen naar wat extra terugkoppeling. Alle feedback over opzet en inhoud van harte welkom. Maar ook tips natuurlijk, bijvoorbeeld over interessante nieuwsbronnen.
Maar ter zake.

Veilige RegioEU – H5N1 slaat toe in Europa. Dat leidt gelijk tot reacties. Het opduiken van het virus in Duitsland leidt tot de ophokplicht en verhoging van het budget voor signalering. Ook al is er nog geen paniek, dit geeft onvermijdelijk een Veilige Regio reactie. Wij tellen hem alvast als zodanig mee.

Veilige RegioChina – De afhankelijkheid van olie wordt ook in China als een groot toekomstig probleem gezien. Er komen steeds meer signalen die een koersverandering aangeven. Het onderzoeken van alternatieve energiebronnen krijgt meer aandacht. Maar ook de traditionale kolenmijnbouw krijgt een extra impuls. China will accelerate its plans to build 13 large-scale coal production facilities this year, the National Development and Reform Commission (NDRC) has stated.Lijkt me duidelijk, China gaat voor de eigen zekerheid. Alweer eentje voor Veilige Regio.

Veilige RegioKaukasus – Veel onrust in de Kaukasus. Georgië heeft een conflict met Rusland over de situatie in Ossetië. Georgian parliament’s decision to replace Russian peacekeepers with a multinational force may spark tensions in the region, the Russian Foreign Minister said. Maar ook tussen Azerbeidzjan en Armenië is het onrustig. Azerbaijan should prepare for war in order to take back territories seized by Armenia, said the leader of the opposition National-Democratic Party of Azerbaijan (NDPA), Iskander Gamidov. Wederom een typisch geval van Veilige Regio.

Mondiale marktEU – De Bolkensteinrichtlijn. Wat moet daar nog over gezegd worden. Ook al zijn er protesten en zal het Europees parlement wijzigingen willen, het blijft een marktvoorstel. Areas that would definitely be covered by the latest draft of the services directive include catering, advertising, architecture, construction, accountancy, hairdressing and IT. Weer een stap op weg naar de Mondiale Markt, ook al is het alleen voor de EU.

Mondiale marktOECD – Middels een investeringsbank voor het Midden oosten en Noord Afrika wil de OECD de economie in die landen meer op gang helpen. Effective integration into the world economy requires us to pursue a comprehensive reform: economic, political, social, educational, legal and judicial. For such reforms to be successful and sustainable, they should be self initiated.OECD verwelkomt MENA op de Mondiale Markt.

Mondiale marktWTO/EU – EU slaat terug na de gen-nederlaag van vorige week. WTO spreekt zich uit tegen de belastingvoordelen van de VS voor bedrijven als Boeing. The WTO Appellate Body has today backed EU condemnation of US federal tax subsidies for exporters in the FSC dispute. En weer een beetje Mondiale Markt erbij.

Mondiale markt en Veilige Regio Conclusie – Het ligt voor de hand, alhoewel het een beetje moeilijke combinatie is. Aan de ene kant afschermen maar aan de andere kant willen profiteren van de open wereld markt. Maar een andere conclusie kan niet getrokken worden. Een factor ontbrak duidelijk, solidariteit. Dus wint efficiëntie. De algemene koers van de wereld is in de richting: “Mondiale Markt en Veilige Regio”.

Reacties (15)

#1 arieT

De koers van de wereld is het ding wat in de afgelopen weken van Sargasso mijn favoriete site heeft gemaakt. Kort, to the point en volledig. In een paar minuten weer op de hoogte van de Koers van de Wereld.

Ga vooral zo door!

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Komt er ook nog eens een kaartje, waar de wereldkoers op wordt uitgezet, zodat we ons kunnen vergenoegen over het zwalken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 RennieB

Vooral doorgaan! Zeer waardevol kennis-vergaar mogelijkheid! Op rustige momenten de links volgen is een verademing…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 HansR

@Bismarck
weer met het verkeerde been uit bed gestapt?
Lach jij weleens?

Overigens:
Altijd lezenswaardig en boeiend. Heb zelf niet de tijd om het allemaal bij elkaar te sprokkelen dus alsje dat wel hebt – vanuit je werk b.v. of via andere contacten – dan is dat zeer welkom. Reageren is moeilijk. Heb dat wel eens gedaan maar de complexteit van de materie is zo hoog dat elke discussie zijn doel al bijna bij voorbaat voorbij schiet. De post is meer informatief dan bespreekbaar wat mij betreft. Zolang je het zelf ziet zitten wat mij betreft doorgaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 piet (wijlen vadercats)

en dan is het nu tijd voor mijn koersdebuut:

Ik zie maar 1 weg te gaan naar een beter voortbestaan, en dit paadje geeft voor dieren vrije baan
Nog 1 kleine moeite erbij Europeaan, wordt nou eindelijk eens een echt gerechte kleine broer van de grote Amerikaan.

kort en krachtig (smal en prachtig ook) genoeg lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Steeph

@HansR: Tja, het reageren. Daar zitten wij ook een beetje mee. Het is niet een stuk dat oproept tot interactie. Maar we zijn nog zoekende.

@Bismarck: mmmm, kaartje. Aardig idee. Een wereld kaart met kleuren per regio (welke stand ze in staan).
Of een kaartje met verloop in tijd?…. Interessant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 piet (wijlen vadercats)

@HansR: elke zwalker is lach- en opwekkend. Of ben jij anti-ZeWieP?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 piet (wijlen vadercats)

gedichtje overigens geinspireerd door http://newswire.indymedia.org/nl/2006/02/833428.shtml Over de buffel(s)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Oersoep
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Marco Raaphorst
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

HansR: Mijn reactie was eigenlijk semi-comisch bedoeld, maar blijkbaar niet zo opgevangen. Van de andere kant lijkt het me ook wel informatief (omdat we de algemene subjectief ervaren koers van de wereld over langere tijd dan kunnen zien).

Steeph: Ik stelde me meer een soort zee voor met in elke hoek een eilandje (kleur corresponderend met de 4 richtingen die hier gebruikt worden). Dan gewoon elke week 1 hokje bewegen in de richting die hier als overheersend wordt ervaren (deze week bv. westelijk). Eventueel kun je het gevolgde pad tot dusver ook aangeven. Dan kunnen we zien waar het met de wereld naartoe gaat.

Het is maar een ideetje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 HansR

@Bismarck
Blijkbaar had ik zelf ook de koffie nog niet op. Steeph pakte ‘m wat beter en positiever op. Toch wel grappig die primaire vluchtige blik op een regeltje tekst en de verwerking daarvan. Ik zal de volgende keer tot tien tellen ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

Ach we weten allemaal van de bijbel dat wat er opgeschreven is vaak op verschillende manieren geinterpreteerd kan worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 p

The Secret Cause of Flame Wars

By Stephen Leahy

“Don’t work too hard,” wrote a colleague in an e-mail
today. Was she sincere or sarcastic? I think I know
(sarcastic), but I’m probably wrong.

According to recent research published in the Journal
of Personality and Social Psychology, I’ve only a
50-50 chance of ascertaining the tone of any e-mail
message. The study also shows that people think
they’ve correctly interpreted the tone of e-mails they
receive 90 percent of the time.

“That’s how flame wars get started,” says psychologist
Nicholas Epley of the University of Chicago, who
conducted the research with Justin Kruger of New York
University. “People in our study were convinced
they’ve accurately understood the tone of an e-mail
message when in fact their odds are no better than
chance,” says Epley.

[…]full at —

http://www.wired.com/news/technology/0,70179-0.html?tw=wn_index_2

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 esgigt

Wanneer komt er nu ophokplicht voor politici??

 • Vorige discussie