Knevelrellen teisteren bible belt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

De vlam slaat in de pan (Foto: Flickr/debaird?)

De verklaring van EO-presentator Andries Knevel waarin hij pleit voor Darwins evolutietheorie heeft meer stof doen opwaaien dan menigeen had kunnen voorzien. Nadat afgelopen vrijdag de eerste rellen uitbraken op Urk verspreidden de ongeregeldheden zich als een olievlek over de zogeheten ‘bible belt’, de orthodox-protestantse strook die Nederland doorkruist. In het Flevolandse vissersdorp is inmiddels de noodtoestand afgekondigd. Elders in de bible belt is de politie in opperste staat van paraatheid. Knevel zelf heeft, na diverse bedreigingen, een heenkomen gezocht op een tot dusverre geheimgehouden locatie.

“Direct nadat Knevel afgelopen donderdag met zijn evolutieflirt naar buiten trad was de spanning in Urk voelbaar,” aldus Ruurd Graafdaal, hoofd politie van district Flevoland-Noord. “Vrijdag sloeg de vlam echt goed in de pan. In de haven van het dorp werden poppen verbrand die de EO-presentator moesten voorstellen. Boekenwinkels werden geplunderd en exemplaren van het EO-tijdschrift ‘Visie’ werden ontvreemd en op een grote brandstapel geworpen.”

De politie verrichte tientallen arrestaties. De ongeregeldheden namen echter in de loop van vrijdag en zaterdag toe. De aanhoudende onrust bleek voor de Urker burgemeester Albrecht ter Venne aanleiding om de noodtoestand uit te roepen. De hoop dat de rellen op zondag tenminste tijdelijk zouden eindigen bleek ijdel. “De Urkers hebben uit het naburige Emmeloord relschoppers ingehuurd, die niet gebonden zijn aan de zondagsrust,” aldus Graafdaal.

Ook elders in de bible belt zwelt de onrust aan. Bij een betoging in Staphorst afgelopen zaterdag zette de politie traangas in en werden zeven mensen aangehouden. In Spakenburg bestormde de ME de hoofdtribune van IJsselmeervogels nadat supporters van de thuisclub anti-Knevelleuzen scandeerden. In het Zeeuwse Biggekerke deed de politie een inval in een boerderij, waarbij een plattegrond van het mediapark in Hilversum werd aangetroffen. De boer en zijn zoon zijn meegenomen voor verhoor.

Directe bedreigingen aan zijn adres vormden de aanleiding voor Knevels besluit om onder te duiken. Over de rellen wenst de EO-coryfee zich op de vlakte te houden. Wel is hij bereid zijn besluit tot onderduiken enigszins toe te lichten. “Het is geen vlucht,” aldus Knevel. “Wel acht ik het in het belang van mijn geliefde Evangelische Omroep en haar achterban mij tijdelijk op een andere woon- en werklocatie te bevinden dan men van mij gewend is. Ik bid tot de Almachtige dat mijn genetische aanleg mij de kracht moge verschaffen deze beproeving te doorstaan.”

Reacties (2)

#1 Bismarck

Nu nog een grap, maar over een paar weken?

  • Volgende discussie
#2 Obscura

Gelukkig heeft Knevel zijn excuses aangeboden. Dat zal de gemoederen wat minder hoog doen oplopen…

Ondertussen gelooft een groot deel van het land nog in sprookjes. Daarover gesproken, ik sprak Roodkapje vandaag en volgens haar heeft de wolf een heel goed karakter. Echt, heus, geloof me! En ze zag er ook nog goed uit. Roodkapje rules!

  • Vorige discussie