1. 3

  Ik denk dat de ChristenUnie al extra medewerkers heeft aangetrokken voor de ledenadministratie…

  In goede cda-traditie is het twitteraccount @cdavandaag al kort na de verkiezingen in onbruik geraakt…

 2. 4

  Jongens, het begint steeds geregiseerder te lijken. Wilders trekt (in samenspraak) stekker eruit, CDA zit even in de luwte, houdt schoonmaak, Rutte schrijft een proeve waarmee we straks gewoon weer verder kunnen :-P

  Wel gave powerplay om te zien als je politiek als spel ziet! :-P

 3. 6

  @2 Zou heel goed kunnen middels Rutte’s ‘ik doe het zelf wel’-constructie.

  @3 “Ik denk dat de ChristenUnie al extra medewerkers heeft aangetrokken voor de ledenadministratie…”
  LOL

  @4&5 Luwte? Welke luwte?

  Hoe dan ook: Ik wens Dhr. R.W. Knops veel succes!

 4. 7

  En die gast had zogenaamd principes? Uit de kamer stappen zodat iemand anders zijn plek in kan nemen om voor een coalitie met de fascisten te stemmen? Wat een ongelovelijke sukkel. Gadverdamme.

 5. 8

  @7,

  Nouja, weet je dat heel zeker. Als je een machtstrijd binnen een partij verloren hebt en weet dat je de komende jaren niks meer toegeschoven krijgt. En 4 jaar lang een eenmansfractie zijn ook niet je van het is dan denk ik dat je behoorlijk stevig in je schoenen moet staat…

 6. 10

  @8 Klink had ook kunnen wachten tot er eindelijk een kabinet was. Als hij inderdaad zo fundamenteel tegen een coalitie met de PVV was, was dat zijn enige optie, want het is bekend dat R.W. Knops, zelfs voor CDA-maatstaven, flink rechts is. Ongetwijfeld hadden ze dat hem niet in dank afgenomen binnen het CDA, maar daar had hij het toch al verbruid.

 7. 11

  Bah, wordt klinkt ook nog eens doodleuk vervangen door een ex-columnist van de dagelijkse standaard, de verborgen agenda is zo wel heel makkelijk te doorzien. Wanneer wordt de eerste sargassoaan de kamer ingeholpen middels partijpolitieke steekspelletjes??

 8. 12

  Tja als je principes je dat niet eens waard zijn… Er was bovendien geen sprake van dat hij uit het CDA zou worden gezet. Hij kreeg vast wel ‘the treatment’ van zijn fractiegenoten maar als je dat niet kan verdragen..

 9. 15

  Klink laat toch de oren naar Wilders hangen. Laf besluit. Hij had de brief net zo goed niet kunnen schrijven. Deur naar Bruin1 staat weer open. Nog twee dissidenten eruitschoppen…

 10. 16

  Laten we hopen dat Beatrix nog een stokje steekt voor deze doorstart van Bruin1. Ze kan Rutte natuurlijk gewoon vertellen dat hij samen met Cohen moet gaan schrijven? Of gaat ze dan haar boekje te buiten?

 11. 17

  Ja het CDA is wel heel eager om Wilders te pleasen, daar pesten ze hun eigen collegakamerleden voor weg, en blijkbaar had niemand daar bezwaar tegen.

 12. 18

  @Anoniem. Grappig: ik dacht dat dé grote kritiek op alles waar maar naar links riekt (niet alleen de PvdA, maar ook Paars en nu Klink) uit “jouw hoek” juist is, dat men geen principes heeft – dat men handelt als een windvaan en niet opkomt voor het Nederlandse volk, maar men zich een beetje laat leiden door eigenbelang en laat piepelen door Europa.

  Heeft er een keer één een ruggengraat, is het weer niet goed. Wat is het nou? Moet een politicus handelen naar zijn principes, wat hij het landsbelang, het belang van het Nederlandse volk acht, of moet hij machtsvorming niet blokkeren?

  Volgens mij is het antwoord op die vraag in jouw geval: ‘maakt niet uit; als hij maar doet wat ik wil’. Of in het kort:
  I WANT A PONY!

 13. 20

  Nog twee fractieleden te gaan en de onderhandelingen tussen PVV, CDA en VVD kunnen weer geopend worden.
  Onderkoning Wilders gaat blijkbaar over het herstel van de fractie-discipline bij het CDA.

 14. 22

  @20 Nop: Klink wordt vervangen door iemand die Verhagen gunstig gezind is, en met de 2 SGP-ers zit je dan al op 76.

  Koppejan en Ferrier kunnen net zo goed al opstappen. Als Rutte in zijn ‘Masterplan’ tenminste een stevige passage zet over dat de Palestijnen op moeten bokken uit het Beloofde Land. Van Baalen op Defensie en Verhagen op BuZa en die SGP steun is zo binnen. Wilders was toch al om, maar die zal wel geen bezwaren hebben. /cynisme

 15. 23

  Ik denk dat Wilders nog even kijkt of ‘ ie de andere twee ook weg kan krijgen. Als dat ‘m lukt, weet ‘ie zeker dat ‘ie vier jaar lang overal mee wegkomt. Nog even afgezien van het feit dat de VVD alle liberale punten en het CDA alle christelijk-sociale punten bij het grofvuil hebben gezet. Beide waren middenpartijen doordat de vleugels elkaar in evenwicht hielden, dat is nu definitief verleden tijd.

 16. 24

  CDA is bezig met zelfdestructie.
  Mooi zo’n limburgs spelletje.

  @23

  Uiteindelijk is dat beter voor ons land. Let maar op. Je hebt straks duidelijk progressief sociale partijen en conservatieve partijen + Wilders.

 17. 27

  @Stickmeister
  Elk land krijgt de bestuurders die ze verdient. Dus als we dadelijk die duidelijke tweedeling hebben zou het nog best kunnen dat de meeste Nederlands op partijen binnen het rechtse blok stemmen, ergo niet beter voor ons land.

 18. 28

  Ik denk dat Wilders nog even kijkt of ‘ ie de andere twee ook weg kan krijgen. Als dat ‘m lukt, weet ‘ie zeker dat ‘ie vier jaar lang overal mee wegkomt.

  Nee, als dat ‘m lukt dan eist-ie dat Maxime Verhagen zijn haar blondeert. Wilders blijft net zo lang trollen tot zelfs het CDA geen achterkamertjesoplossingen meer kan vinden en hem niet meer wil spreken en dan heeft hij zijn doel weer bereikt: de slachtofferrol.

 19. 30

  @25 Dit is geen nickname maar eerder een gebrek aan een nickname, en ik post al veul langer dan jij onder deze naam. Dat is overigens geen kwalijke zaak, het vergroot onze anonimiteit eerder en leidt er hopelijk toe dat onze postjes slechts op hun merites beoordeeld worden.

 20. 32

  Pom! pom! pom! wat een heerlijke dag! Ik heb een uitstekend humeur maar ik weet niet hoe het komt! Bij thuiskomst heb ik mevrouw sikbock hartstochtelijk gezoend en straks ga ik lekker met een biertje in de tuin zitten.. zou dat mooie weer symbolisch zijn?

  mvgr. SB

 21. 33

  @23 Mooie analyse. Beide partijen programmatisch – en als de gedoogvariant doorgaat ook politiek – totaal gegijzeld door de PVV. Ik geef toe: een dikke boe-hoe mijnerzijds, maar een meerderheid: my ass.

 22. 34

  Redelijk snel maar onvermijdelijk na een verloren machtsstrijd. Maxime is ook zwaar beschadigd tenzij hij er nog een ministerpost uit weet te halen is het voor hem binnenkort ook exit.

 23. 35

  De afspraak tussen Klink en zijn partij was duidelijk. We gaan met Wilders onderhandelen en dan besluiten we op de algemene vergadering. Klink wist wat hij in de kuip had en had de zijn onderhandelingsrol kunnen weigeren of afstaan, hij besloot echter de strategie van zijn partij te saboteren.

  Of je het eens bent met Klink zijn motieven is een andere zaak,ik weet echter zeker dat als b.v. Diederik Samson achter zijn partij om zou schrijven tegen Paars+ te stemmen, de reaktie van de PvdA niet anders zou zijn. Elke politiek partij draait nu eenmaal op afspraken en samenwerking.

 24. 36

  Stickmeister: die politieke tweedeling lijkt me bepaald geen zegen voor het land. Dat betekent dat bij elke wisseling van macht bij alle lopende zaken de stekker eruit getrokken wordt en er weer allerlei nieuwe projecten worden opgezet die ook nooit ten uitvoer gelegd kunnen worden.

  De manier waarop Rutte triomfalistisch de rechts-links tegenstelling uitvent is meer een gebrek aan werkelijke visie dan een duidelijk standpunt. Rutte wordt alleen maar steeds meer een Wilders-light…

 25. 37

  Rare timing van voorvallen. Klink’s brief, het fractieberaad, eensgezind eruit, Klink stemt in met verder onderhandelen maar verlaat de onderhandelingtafel, Wilders trekt aan de stekker, Opstelten veegt Klink de mantel uit, Klink stapt op.

  Zoals anderen al voorstelden: of Klink had meteen al geen onderhandelaar moeten worden, of hij schrijft de brief en stapt op na de 1e reacties uit het CDA (vooral die van Bleker).

  Maar ja, een gereformeerde worstelt 6 dagen. Morgen heeft hij een rustdag.

 26. 38

  Verhagen kennende (wat ik alleen via de media doe, maar toch) ga ik er vanuit dat Klink door Verhagen dusdanig onder druk is gezet dat hij wel moest vertrekken. Verhagen probeert zijn coalitie en loopbaan te redden.
  Als Klink het vrijdag niet verstandig vond om in het partijbelang op te stappen, vindt hij dat vandaag niet opeens wel zo.

 27. 39

  @38: ik heb ook het vermoeden dat er vanuit de CDA top flinke druk op Klink uitgeoefend is. Maar laten we wel wezen: handelen in strijd met de gemaakte afspraken in die fase van de (in)formatie staat toch wel gelijk met politieke zelfmoord, zeker als je een (kleine?) minderheid binnen de fractie vormt.

 28. 40

  esgigt: dat is wat er steeds verteld wordt. Maar lees de brief van Klink eens: hij zegt dat hij gaandeweg de onderhandelingen steeds minder is gaan zien in de samenwerking en dat hij niet geloofwaardig nog een aantal weken als onderhandelaar zou kunnen optreden. Dat is een buitengewoon goede reden voor deze timing, die niets te maken heeft met de procedurele afspraak.

  Daarnaast kun je je afvragen hoe er door Verhagen onderhandeld wordt als andere fractieleden blijkbaar amper inzicht krijgen in wat er besproken wordt en in welke sfeer. Een week eerder was daar ook al onrust over in de fractie. Verhagen is blijkbaar aan het onderhandelen geweest in een black box waar fractieleden alleen maar aan het eind iets over mogen zeggen. En met een afgerond akkoord is de druk om ja te zeggen een flink stuk groter dan wanneer je eerder al inzage krijgt in resultaten en sfeer…