Alweer. Alweer een klimaatschok. Die van 2016 en die van 1998 en die van 1983 zijn we eigenlijk alweer vergeten. Maar goed, iedere keer bij een stevige El Nino schrikt ineens de wereld toch weer even wakker. Verdomd! De aarde warmt op! En best snel ook.
Het zijn de pieken die het doen. En ja, na iedere piek kan je weer een tijdje denken dat het relatief meevalt.
Maar eerst de huidige piek maar even goed in beeld:
Een sprong omhoog zoals we niet eerder gezien hebben.
Het beeld over alle maanden is minstens net zo duidelijk, want dit begon in juli al.
Plat gezegd, een El Nino roert de oceanen even goed door en zorgt dat alle warmte die zich daar in de laatste jaren verzameld had, aan de atmosfeer wordt gegeven. Vanaf dat moment is de aarde weer zeker 0,2 graden structureel warmer. Tot de volgende schok.
Je zou zeggen dat dit opnieuw een duidelijk oproep is om te stoppen met fossiel. Maar ik vrees dat dit morgen nieuws is, en misschien volgende maand nog een keertje, maar dat het dan weer wegzakt. Want ook een slow motion schok went. En gaat de wereld vooral door met praten over hoe dit precies op te lossen, in plaats van stevig in te grijpen.
Tot de volgende schok over een jaar of vijf. Maar dan zijn we dus al over die 1,5 graad heen. En op weg naar de 2,5 graden structurele opwarming, of nog hoger.
Want voor het beeld, die piek hierboven is al 1,7 graden boven pre-industrieel.
Reacties (7)
@Steeph,
Het lijkt er helaas niet op dat men nu eindelijk doorpakt. Er zijn weliswaar tal van initiatieven, plannen en akkoorden maar het lijkt er op dat men, de politiek, de afkoelende economie erger vindt dan de opwarmende Aarde. Men zal proberen wat men eigenlijk altijd al heeft gedaan in een economische crisis en dat is zo snel als het gaat terug te keren naar Business as Usual. Klimaat is net als milieu en natuur misschien toch vooral gezien als een luxe probleem voor als het goed gaat met de economie, belastinggeld binnen komt als water en men geen moeite heeft om met miljarden te strooien maar nu gaat het allemaal opeens een stuk moeizamer. Opeens realiseert men zich dat al die miljarden wel ergens vandaan moeten komen en dan wordt het Schraalhans in de pot. Men doet echt wel van alles en nog wat toch blijft er een gevoel van “”Too Little en Too late hangen””. Maar misschien ben ik gewoon te pessimistisch. Maar het gaat heel snel met de opwarming van de Aarde en de 1,5° C zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs is al overschreden. Een klein sprankje optimisme. Als de huidige versnelde opwarming ook samenhangt met brightening kan het zijn dat komende winter weer een del van de extra warmte uitstraalt. Heldere winternachten zonder wolken en droge lucht laat veel warmte toe van het oppervlakte naar de top van de atmosfeer. Tenminste dat hoop ik dat het zo zal zijn.
Een ezel stoot zich in het algemeen niet tweemaal aan dezelfde steen.
Dat is het kernprobleem van de mensheid. Wij kunnen dat eindeloos.
En niet alleen over dit onderwerp maar in feite over alle majeure vraagstukken.
Hoe komt dat? Waarin onderscheiden wij onss van de ezel en alle andere dieren? Onze hersenen met zijn onderscheidende ” zogenaamde intelligentie”.
Zogenaamd, omdat wij ons door onze eigen definitie van intelligentie, ver boven het dier, elkaar en onze natuur verheven voelen.
Wij beelden ons van alles in, en met onze taal en de daarvoor benodigde denkkracht, kunnen wij wat is krom is rechtpraten. En erin gaan geloven, massaal. Ook zo’n onderscheidende, zogenaamde vaardigheid van onze hersenen: geloven. Hiermee vernietigen wij alles wat ons lief is: mensen, natuur, bezit, bestaanszekerheid, gezondheid, welzijn en toekomst van de ander, groepen andersdenkenden, rassen, bevolkingen, natuur, de wereld.
Onze hersenen zijn langgleden ontspoord in een, achteraf door ons zelf gedefinieerde unieke groei van positieve kracht en kenmerk van de mens.
Omdat wij onszelf de norm vinden van alles.
Maar niets is minder waar. Wij zijn het stomste dier op aarde, wij bevuilen, ja zelfs vernietigen ons eigen nest, dat doet geen enkel dier. Wij zijn destructief van aard door onze attitude, door de eeuwen heen, van denken en handelen door eerst te vernietigen en dan weer op te bouwen vanuit onze zogenaamde superioriteit over de andere mensen, hun leefwijze en denkbeelden, andere volken, maatschappij, hun leefomgeving, de natuur.
Vooral vanuit materiele behoeften, macht, superioriteits waanzin en eigen belang. Ontkenning van het belang van de anderen, de omgeving, de natuur, de wereld.
De hersenen van onze soort zijn ontspoord, waardoor wij te veel kunnen beinvloeden. Dat leidt tot een paar mooie resultaten, maar meer doorslaggevende destructiviteit. Juist door ons geloof in onze eigen positieve en constructieve “gaven”.
Wij mensen zijn het die het verschil zijn met al het andere op aarde: een destructieve tijdbom.
Maar omdat de meeste andere mensen juist het tegendeel geloven, is hiertegen niets te doen.
Bij mijn opmerkingen “morgen nieuws”:
https://edition.cnn.com/2023/10/04/world/september-hottest-record-2023-climate-intl/index.html
https://www.theguardian.com/environment/2023/oct/05/gobsmackingly-bananas-scientists-stunned-by-planets-record-september-heat
https://www.euronews.com/green/2023/10/05/september-temperatures-hit-new-record-high
https://www.dw.com/en/2023-on-track-to-be-hottest-year-on-record/a-66999709?maca=en-rss-en-eu-2092-rdf
https://www.ad.nl/wetenschap/klimaatdienst-copernicus-2023-op-weg-om-warmste-jaar-ooit-te-worden~a81ac783/
Toch even een mugje ziften. Er is niet echt iets fysisch waardoor een El Niño voor een temperatuursprong zorgt. Optisch lijkt dat nogal eens te gebeuren, maar niet altijd. Die van 1998 ziet er bijvoorbeeld weer uit als een losse piek in een periode van een jaar of 6 met verder weinig stijging. Het ligt er maar net aan hoe de Niño’s en Niña’s vallen. Na de Niño van ’98 kwam meteen een sterke Niña, wat voor dat andere beeld zorgt. De huidige Niño zal er waarschijnlijk over een paar jaar wel uitzien als een echte sprong, omdat er drie Niña-jaren aan vooraf zijn gegaan.
Overigens valt de piek van een El Niño meestal pas ergens rond of na de jaarwisseling. Misschien heeft deze vroeg gepiekt en zorgt dat voor de uitschieter in september. Zo niet, dan gaan we de komende maanden pas echt van onze stoel vallen.
De verwachting is dat El Nino eerst nog wat sterker wordt (inderdaad rond de jaarwisseling). Dus ik ga voor de zekerheid niet meer op een stoel zitten.
https://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/enso/current/?enso_tab=enso-sst_table
Gordels vast! Of zou kerstkindje El Niño zich aan onze gewoontes aanpassen en daarom zo vroeg in het jaar beginnen? Ik zag hier vorige week al weer een etalage helemaal vol met kerstkitsch.
Misschien kun je deze maand toch redelijk veilig op een stoel gaan zitten, Steeph. Het lijkt erop dat de gemiddelde wereldtemperatuur ondertussen naar wat minder extreme waarden zakt. Er zit weliswaar een behoorlijke onzekerheid in de dagelijkse heranalyse-waarden, maar de trend klopt over het algemeen wel.
Mogelijk wordt het een dubbele piek. Een min of meer toevallige grote uitschieter naar boven in september, en de piek van El Niño gewoon in januari of februari.