Een ananasliefhebbende journalist is het project ‘Prins Ananas‘ begonnen en publiceerde recent aflevering 1 van de ‘de Ananasproeverij’, met wijnproever Harold Hamersma. En waar smaakte de ananas naar? Heel gek: naar ananas. Maar hij rook naar zoete popcorn. Gekkigheid.
Reacties (10)
Respect voor de kunsten van wijnproevers, maarre…. Hoeveel woorden kun je besteden aan het feit dat ananas naar ananas smaakt? Met dit soort slap geouwehoer zet je volgens mij alleen maar je eigen beroep voor lul. Had wel iets meer verwacht, eerlijk gezegd. Nou is de setting ook niet ideaal, volgens mij wordt het pas spannend als je verschillende rassen ananas uit verschillende jaren en delen van de wereld met elkaar gaat vergelijken.
@1: hetzelfde geouwehoer, maar dan omgedraaid, als wijnproevers die ´een toon van noten´, ´een vleug kaneel´ en wat al niet in wijn ontdekken. Ik zit nog altijd te wachten op de wijnproever die zegt dat z´n drankje naar gegiste druiven smaakt. Volgens mij moet ik die fles hebben.
@2: Maar waar smaken gegiste druiven naar? Een beetje zoals een boer die roept dat ham naar bewerkte hesp smaakt.
Ah, proeven. Ik heb in het midden des lands gestudeerd aan die kleine boerenuniversiteit die tegenwoordig in hoogwaardige biotechnologie oid doet. In die tijd was er ook iets als voedingswetenschap. Niet mijn ding maar die hadden proef-experimenten. Daar kwamen toch wel verrassende dingen uit.
En ja, in wijn kun je kaneel proeven, vanille, bramen en nog veel meer.
Ananas smaakt vaak naar blik.
Metalica.
Maar notensmaak is toch wel overdreven. Alsof een beukennootje en een hazelnoot dezelfde smaak hebben. Dat is als aardbeiensmaak en appelsmaak beiden vruchtensmaak noemen.
Maar notensmaak is toch wel overdreven. Alsof een beukennootje en een hazelnoot dezelfde smaak hebben.
Ja, maar ik ga er even vanuit dat dat soort termen toch uit Frankrijk komt. Een noyer is dan noot maar meer nog, expliciet een walnoot. Zoals een noisette een hazelnoot is en faîne een beukennoot is. Hollanders begrijpen de finesse dan weer niet en roepen gewoon NOOT omdat nu eenmaal in alle drie voorkomt. Het is proeverstaal voor beginners net als het ruim gebezigde fruitig.
Zoals ingewikkelde muziek gewoon herrie is.
Een Shakespeareiaans stuk gewoon geleuter wordt.
Proeven is moeilijker dan je denkt.
Hollanders begrijpen de finesse dan weer niet en roepen gewoon NOOT omdat nu eenmaal in alle drie voorkomt.
Elke Hollander kent het verschil tussen die noten en hun smaken. Het heeft niets met proeven te maken maar met een slordige manier van schrijven, waarschijnlijk in opdracht van de supermarktmanager die simpele etiketten wil.
De relatie die je legt met ingewikkelde muziek is een vreemde. Geen van bovenstaande Hollanders zal ingewikkelde muziek herrie noemen. De kenner niet omdat het niet past in zijn eloquente beschrijving, de liefhebbende consument niet omdat die muziek al zijn smaak is en de verkopende detaillist niet omdat die zijn klanten niet wil beledigen.
beginners?
wat?
Pineapple: ethyl caproate, ‘aldehyde C-19’, ‘acetate PA’, ‘Allyl Amyl glycoate’, allyl cyclo hexyl propionate, etc.
Veel aldehydes- en esterwerk, in ieder geval.