Wie zijn die ‘gematigde’ rebellen?

Via een politieke truc heeft Obama het Amerikaans congres zover gekregen dat dit instemt met het bewapenen van de ‘gematigde’ Syrische oppositie. Het was dat of de hele Amerikaanse overheid ging plat.

Maar wie zijn die ‘gematigde’ Syrische rebellen eigenlijk? Die bestaan nauwelijks, zeggen onafhankelijke journalisten die Syrië hebben bezocht.

Patrick Cockburn, journalistieke veteraan voor The Independent, is sceptisch:

De voornaamste krijgsmacht in Syrië is het Syrische leger; de voornaamste tegenkracht is ISIS. Dan is er een reeks andere jihadistische groeperingen, zoals Jabhat al-Nusra: die is behoorlijk krachtig; ze is tevens de Syrische afdeling van Bin Ladens Al Qaida. Dus de jihadi’s domineren dat.

Dus het is een beetje als zeggen dat alles gaat afhangen van deze “gematigden” die dan doorgelicht zullen worden, en getraind in Saoedi-Arabië; en dan zullen deze arme kerels niet alleen ISIS, de meest brute guerrilagroep in de wereld, aan moeten pakken, maar ook het Syrische leger!

Weet je, dus dit is eigenlijk geen beleid, het is wensfantasie.

Volgens Cockburn is het vooral de oorlog in Syrië die de burgeroorlog in Irak weer heeft doen oplaaien; en is de enige oplossing gelegen in een langdurig bestand tussen het regime Assad en de diverse rebellengroeperingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*