Uit de oude doos: racisme in Antwerpen

FILMPJE - A blast from the past! Tijden veranderen, attituden ten aanzien van vreemdelingen echter niet of nauwelijks.

Zo’n vijfentwintig jaar vóór het racistische geweld in Duindorp zond Panorama een reportage uit over de Seefhoek, een Antwerpse volksbuurt waar Willy Vandersteen nog gewoond heeft.

De parallellen tussen de uitlatingen van de bewoners daar en de Scheveningers zijn opmerkelijk: ‘Klapperaap’, ‘bomenklimmers’, ‘bananenvreters’, ‘en dan komt er zo’n boerka met een kameel’. De aversie tegen de gekleurde medeburger is tastbaar.

Het zou welhaast grappig zijn, als het niet gepaard ging met geweld en steun aan partijen die racisme en xenofobie om willen zetten in wetgeving die erop toegesneden is de burgerrechten van kleurlingen aan te tasten.

Hier nog een fragment uit ‘De Antwerpse Seefhoek’ (Panorama, 1988). De frustratie over de veranderende buurt, het karige pensioen, het gemeentebestuur enerzijds en het wantrouwen en de afgunst jegens vreemdelingen anderzijds spatten van het scherm.

  1. 1

    ‘Klapperaap’, ‘bomenklimmers’, ‘bananenvreters’, ‘en dan komt er zo’n boerka met een kameel’

    Ik begrijp waar Vandersteen zijn inspiratie [voor Lambiek?] vandaan haalde.

  2. 2

    Jaja , en nu moet ik begrip hebben voor deze mensen omdat ze het zwaar hebben en slachtoffer zijn van de globalisering? Deze meneer met die knuppel had een auto en een huis…en maar klagen dat het maar een Lada was en dat het huis niet goed genoeg was… Volgens mij zijn ze gewoon een beetje zeikerds die in buitenlanders (en alle andere vreemdelingen ind ewijk) een pispaal hebben gevonden. Daar moet je verder niet sociologisch, antropologisch moeilijk over doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren