Maar wie heeft het Democratische debat nou echt gewonnen?

Als je de media moet geloven, kwam Hillary Clinton onbetwist als winnaar uit het debat rond de nominatie voor presidentskandidaat namens de Democratische Partij.

Bekijk je echter de peilingen die diverse media-outlets hebben gehouden, dan blijkt sociaal-democraat Bernie Sanders echter in elke peiling veel hogere ogen gegooid te hebben dan Clinton. In sommige peilingen kwam Clinton zelfs als derde uit de bus.

Een duidelijker waterscheiding tussen het Amerikaanse journaille en Democratische kiezers is bijna niet denkbaar.

Reacties (8)

#1 Grolschje

Internetpeilingen zijn totaal geen goede afspiegeling van de bevolking. Het slaat nergens op om die serieus te nemen.

#2 Lutine

En al die peilingen spreken elkaar soms nog tegen ook.
Mar ook in de VS zal wel een ‘de Hond’ rond lopen.

#3 Cerridwen

Jammer dat Prediker zich leent voor deze opzichtige spinpoging.

De impact van een debat op de peilingen duurt meestal een paar dagen, tot die tijd zou ik oppassen met grote conclusies.

De vraag is of Prediker dan wel doorheeft wat de ‘democratische kiezer’ beweegt, want in de peilingen geven deze kiezers nog altijd met afstand de voorkeur aan Clinton. Het enthousiasme van de media is waarschijnlijk overdreven (een soort overcorrectie ten opzichte van de overdreven negatieve pers voor het debat), maar dat neemt niet weg dat ze een goed debat heeft gedaan, en dat het dus onwaarschijnlijk is dat er grote verschuivingen gaan optreden.

#4 Cerridwen

Nu de echte peilingen binnenkomen, blijkt ook dat Clinton het debat gewonnen heeft.
http://www.vox.com/2015/10/16/9553489/hillary-clinton-debate-won

Een flinke misser van Prediker. Het valt wel mee met die waterscheiding tussen journaille en democratische kiezer.

De progressieve blogosfeer lijkt eerder de juiste voelsprieten te missen.

#5 Prediker

Die ‘echte’ peilingen bevatten echter voor het overgrote deel de meningen van mensen die het debat helemaal niet hebben gezien, maar hun mening baseren op nieuwsrapportages of wat ze ergens hebben opgevangen.

Slechts 24% van de respondenten op de peiling van NBC had het debat werkelijk gezien.

#7 Prediker

Dank je, Mario. Dit stukje is met name relevant:

#8 Anton Evening

Wat ik hier uit opmaakt is het probleem dat de traditionale media duidelijk de macht heeft om hun eigen gelijk te construeren.

Omdat de niet-kijkers (ca. 76% in @5) overal waarnemen dat Hillary de winnaar is gaan ze daar in mee. Het is een self-fullfilling prophecy van de grote media. Het gekke is dat je – zoals 1, 2 en 3 stellen – dus niet kan zeggen dat de traditionele media ongelijk heeft.

Zowel de luie journalistiek als de luie nieuws-consument spelen hier parten. En het heeft dus duidelijk wel waarde om internetpeilingen enigzins serieus te nemen als je wilt weten wie de ‘winnaar’ is.

(overigens een definitie van winnaar zou ook helpen. Is het wie de meeste likes heeft (Hillary) ? Of de meeste mensen overhaalt / de beste argumenten had (Sanders)? )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*