Geheime diensten achter ontstaan ISIS

Onderzoeksjournalist Nafeez Ahmed (Guardian) zet in kort bestek de ontstaansgeschiedenis van ISIS uiteen.

Volgens Ahmed blijkt uit documenten van analisten van West Point, STRATFOR-correspondentie gelekt door Wikileaks, reportages van de New York Times en de Washington Post, en allerhande bevestigingen van leden binnen het Pentagon en diverse veiligheidsdiensten dat ISIS en andere jihadistische groeperingen in Syrië in hun embryonale fase gesteund werden door de VS, Saoedi-Arabië en Qatar met het doel het regime van Assad te destabiliseren.

Een en ander was zelfs al gaande nog voordat de onlusten in Syrië uitbraken. De geheime diensten van de Verenigde Staten en Groot-Britannië zouden al vanaf 2009 financiële en materiële steun vanuit Qatar en Saoedi-Arabië hebben gecoördineerd en gefaciliteerd.

Directe aanleiding was volgens Ahmed een ambitieus project waarbij gas uit een veld waar zowel Qatar als Iran een claim op hebben via een pijplijn in Syrië naar Europa getransporteerd moet worden, en de grotere invloed die Rusland en Iran daarmee zouden verwerven in de regio, maar op de achtergrond zouden machiavellistische verdeel en heers-spelletjes, uitgedacht door denktanks als de RAND corporation en gelijkgestemden binnen het Pentagon, een rol spelen.

Nu dat volledig uit de hand loopt, trekken de betrokken overheden er hun handen weer vanaf. Het blijft opvallend hoe men binnen het Pentagon niets lijkt te hebben geleerd van de langetermijneffecten van de inmenging in Iran en Afghanistan.

Reacties (18)

#1 weerbarst

Aluhoedjes krijgen weer gelijk, take note.

#3 gronk

@0: Maar dit is toch geen nieuws? Het was toch al langer bekend dat ‘het westen’ zo’n beetje iedere Syrische groepering steunde die tegen Assad was?

#4 Jos van Dijk

De Volkskrant meldt vandaag dat Syrië ISIS heeft gebruikt om meer gematigde oppositie uit te schakelen (verdeel en heers!). In het begin van de burgeroorlog zijn gevangen terroristen vrijgelaten die nu IS aanvoeren. De onderlinge strijd tussen oppositiegroepen werd door Assad bewust aangemoedigd door ISIS niet lastig te vallen.

#5 Vipsania Agrippina maior

En ik maar denken dat ISIS het product was imams uit Broek in Waterland en Sint Oedenrode. Waarschijnlijk heb ik niet goed opgelet en was dit allemaal allang en breed uitgemeten in de Nederlandse kwaliteitskranten.

Opeens circuleerden er dit weekend ook foto’s van vredesduif John McCain die vorig jaar op bezoek was bij ongure types die nu gelieerd worden aan ISIS. Zal wel met photoshop zijn gedaan. ;)

#7 Vipsania Agrippina maior

Dat waren hele andere foto’s met hele andere figuren die niet netjes in pak waren gestoken. :)

(maar ja, wat zijn foto’s op het internet nog waard hè?)

#8 gbh

@7: Sinds wanneer lopen ze aan het front in een driedelig pak? Het is oorlog en geen risk voor bobo’s.

McCain is bij gematigde strijders van het FSA op bezoek geweest. Kan zijn dat er daarvan wat zo geradicaliseerd zijn omdat wij ze compleet hebben laten barsten dat er wat overgelopen zijn naar IS maar één van de laatsten die je dat kan verwijten is McCain.

#9 Vipsania Agrippina maior

Misschien, misschien niet…maar dat zijn niet de foto’s waar ik het over had (die overigens veel Amerikanen dit weekend zeer slecht bevielen.)

#10 gbh

Je kan wel interessant doen door 3 keer lekker vaag te roepen over foto’s van McCain met IS maar onderbouwen met bronnen doe je niets.

Heb je het over de voorzitter van VoteVets het ex Irak veteranen clubje die blijkbaar in elke baard IS ziet en die een mailtje had verstuurd met dit bericht waar niets van blijkt te kloppen , over de IS-strijder McCain die gesneuveld is of weet je het zelf ook allemaal niet?

#11 Vipsania Agrippina maior

Ben je nu boos? Ik zag die foto’s opeens heel veel langskomen, je weet hoe dat gaat tegenwoordig met social media. Mij maakt het niet uit, zonder die “relatie” is McCain al jaren niet te vertrouwen.

#12 gbh

@11: Waarom zou ik boos moeten zijn? Ik ben ook niet kapot van McCain neemt niet weg dat hij standpunten heeft waar ik het wel mee eens kan zijn.

#13 su

@8 Aja, John “Bomb-Bomb Iran” McCain die eind vorig jaar nog beweerde dat 70% van de strijders in Syrië gematigd waren, in weerspraak op een rapport die het getal eerder op 30% legde..

#14 pedro

@13: hij beriep zich waarschijnlijk op oudere cijfers. Aanvankelijk waren er ook veel gematigde strijders, of in elk geval hadden de religieuze idioten minder invloed.

Zoals altijd werden en worden ook nu weer foutieve keuzes gemaakt, machtspolitiek bedreven op basis van economische korte termijn belangen. Dat betekent dictators blijven ondersteunen totdat ze volledig onhoudbaar zijn geworden, daarna geen kant kiezen in een conflict, omdat dat de economische belangen kan schaden als de verkeerde kant gekozen zou zijn, en maar hopen dat de winnaars later olie willen verkopen, ook als het religieuze idioten zijn.

#15 gbh

@14: De vraag is waar je de meetlat legt voor gematigd. Veel van de strijdgroepen willen een staat op basis van de Sharia maar staan niet vijandig naar de buitenwereld, andere bevolkingsgroepen en andere geloven. Zelfs het radicale JAN heeft aangegeven dat het wilt dat de Sharia wordt ingevoerd en dat ze zich verder niet met de gang van zaken zal bemoeien.

Oorlog radicaliseert en in schuttersputjes vind je geen atheïsten. Beste medicijn tegen die radicalisatie is vrede en welvaart.

De grootste misdadigers zijn IS en Assad en beide zijn in strijd met alle andere strijdgroepen.

De “menslievende” aanhangers van Assad en Putin hebben wel een probleem met Islamisten in Syrië maar vreemd genoeg niet met de Islamisten van Hamas, Hezbollah en Iran. Alles is maar net hoe het in hun anti-Westerse straatje past met de consequentheid van een natte dweil.

#16 pedro

@15: aanvankelijk hadden de strijdgroepen die de sharia in willen voeren, niet eens de overhand. Aanvankelijk ging het om het verdrijven van Assad. Met je reactie ben ik verder zo goed als helemaal eens.

#17 Bas van Stapelberg

Realiteit is nog steeds dat als de Amerikanen deze randdebielen met hun 72 maagden, geen wapens leveren dat zij met een pijl en boog op een kameel zouden rondrijden. Als ik ruzie heb met mijn buurman ga ik hem toch ook niet wapens voorzien.

#18 Derpjan

Het was juist Assad die IS in eerste instantie liet begaan om de rebellen te verdelen en zelf een redelijker alternatief te lijken. De oudste rebellengroepen (het FSA en, verdeeld tussen Islamisten en gematigden, maar bovenal pragmatisch, het Islamitisch Front) zijn kapot gemaakt, nog meer door IS dan door Assad. De stroom buitenlandse vrijwilligers was aan het begin ook een stuk gematigder dan nu.

Het FSA en het Islamitisch Front hebben nog maar heel weinig territorium in handen en zijn nu zodanig aan het samenwerken dat ze in de praktijk nauwelijks nog twee aparte groepen vormen, ook werken zij nu zelfs noodgedwongen samen met het extremistische (maar veel minder extremistisch dan IS) al-Nusra. Strijders worden nu waar nodig uitgewisseld tussen de drie groeperingen en als er een FSA eenheid wordt verslagen nabij een intacte eenheid van al-Nusra of het Islamitisch Front dan worden de overlevenden opgenomen in die intacte eenheden en andersom. De Koerdische YPG (praktisch het Koerdische leger in Syrie) heeft zich onlangs ook officieel aangesloten bij de alliantie tegen Assad en IS.

Dan kun je lekker gaan roepen dat het Westen en de Arabische bondgenoten “al-Nusra” strijders hebben opgeleid want sommige mensen uit het FSA, YPG en de gematigde tak van het Islamitisch Front vechten nu mee met al-Nusra eenheden (klinkt alsof alles helemaal geradicaliseerd is), maar als je eerlijk bent moet je er dan wel bij vermelden dat er ook mensen van al-Nusra meevechten met seculiere eenheden van het FSA en vrouweneenheden van de YPG (klinkt alsof al-Nusra de democratie en vrouwenrechten heeft omarmd). Of je kunt niet eerlijk zijn en het spinnen zoals je maar wilt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*