Ewald Engelen over de financiële crisis en de rol van het Nederlandse schaduwbankstelsel

ANALYSE - Een korte lezing van Ewald Engelen over de oorzaken van de financiële crisis en de rol van het Nederlandse schaduwbankstelsel in het creëren en bestendigen van mondiale ongelijkheid:

Nederland is een ontzettend vreemd land. Geen land ter wereld waar de discrepantie tussen het zelfbeeld en het handelen zo groot is als in Nederland.

Reacties (12)

#1 McLovin

” ..de HEROISCHE entrepreneur van de Schumpeter…”” hehehe GO Ewald :).

Sorry bijzonder vermakelijk dit. Krijg zelf ook onderhand jeuk van dat “iedereen moet ondernemer zijn, jezelf positioneren en in de markt zetten etc…kortom dat verafgoden van “de ondernemer” als een magische formule die te samen met het toverwoord “innovatie” als dynamisch duo ons uit het slop gaat trekken..BS….

#2 gronk

Mensen die ondernemerschap ophemelen vergeten dat driekwart van de ‘ondernemers’ op de armoedegrens leeft. Of dat de overgrote meerderheid van alle gestarte bedrijfjes binnen vijf jaar beeindigd wordt (omdat acquisitie toch een stuk lastiger blijkt, of omdat ‘de klanten’ uiteindelijk willen dat je onder het minimumloon werkt, etc).

#3 McLovin

@2: yeps, en men vergeet gemakshalve ook dat simpelweg niet iedereen geboren/geschikt is als ondernemer door het leven te gaan….kan je graag willen als overheid maar gaat net zo niet gebeuren als dat je wil dat ieder straatvoetballertje de nieuwePele/Cruijf/Maradona/Messi wordt/is.

#4 Joop

@2.

Dat zie je bij het fenomeen zzp-ers. Zelfstandigen zonder pensioen. In liberale zin ‘ondernemers’. Wellicht bovenin bij de interim-managers, onderin zijn het de dagloners van vroeger. Daarom zit er veel armoede. Kijk naar de bouw.

Het typische is dat onderin zzp-er worden zeer lucratief kan zijn, maar in barre economische tijden zoals nu je tot de bedelstaf komt. Eigen risico. En dan wordt je door de soos doorverwezen naar de voedselbank, want geen recht op collectieve voorzieningen.

#5 su

@4 En dan wordt je door de soos doorverwezen naar de voedselbank, want geen recht op collectieve voorzieningen.

Dan doet de soos toch iets verkeerd. Je hebt weliswaar geen recht op WW, maar wel op bijstand.

#6 Joop

@4.

Dat zou je zeggen. Toch zijn de zzp-ers een vrij grote groep bij de voedselbank, dus op de een of andere manier zijn ze daar afhankelijk van. Ik denk dat de soos uitgaat van de zogenaamde inkomsten van de zzp-er zoals dat staat in het ondernemersplan. Dan maken ze een schatting van de inkomsten, doet de belastingdienst ook. En als je een slecht jaar heb gedraaid, ben je dus het bokje. Want je zou inkomsten hebben.

#7 gronk

ondernemersplan

Wut?

#8 Joop

Wat je moet inleveren bij de Kamer van Koophandel…

Ken wel persoonlijke situaties, alleen is het een samenloop van omstandigheden – je hebt bijvoorbeeld geld geleend voor het opstarten van een onderneming van dezelfde gemeente als dat je bijvullende bijstand krijgt (want je maakt nog geen winst), die trekken na een tijdje de stekker eruit, jij hebt dan ineens schulden aan de gemeente, en dat halen ze van je bijstandsuitkering tot een bepaald bedrag af, dan wordt het krap, zeer krap.

#9 gronk

Je hoeft bij de KvK helemaal niks in te leveren. Kun je gewoon langsgaan en zeggen ‘ik wil een bedrijf beginnen in die-en-die branche, hier is m’n ID, klaar’.

#10 Joop

@9.

Wat ik weet en bij meerdere mensen is gezegd dat er een geschat vermogen moest worden gemaakt en of dat bij kvk, belastingdienst of gemeente is is om het even.

#11 Tom

@10. Ga dan zelf maar eens langs

#12 Joop

Gaap.

http://www.zzp-nederland.nl/nieuws/82809-zzp-voedselbank-onzin

In Nederland staan ca 800.000 zelfstandigen zonder personeel geregistreerd, daar zijn natuurlijk ook mensen bij die het moeilijk hebben in financiële zin. Maar dit komt ook voor bij mensen in loondienst, bij mensen die op de bijstand zijn aangewezen en andere situaties.

Het zijn dus de uitzonderingen, door de omstandigheden zo gekomen. Geen vaste regel. Zoals een hoge ambtenaar tegen mij zei: bij 80 % gaat het goed, we kunnen de wet- en regelgeving niet aanpassen voor die overige 20%, dus vallen er altijd mensen buiten de boot, zelfs zonder eigen schuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*