De man achter de Iraakse martelcentra

FILMPJE - Wie dacht dat Abu Ghraib de enige gevangenis was in Irak, waar de Amerikanen gevangenen martelden, is nogal naïef.

Onderzoek van de Guardian en de BBC naar aanleiding van bepaalde documenten die in de openbaarheid gebracht werden door Wikileaks, laat zien dat onder de supervisie van Donald Rumsfeld doelbewust een netwerk van martelcentra werd opgezet om informatie in te winnen over de soennitische opstand.

Rumsfeld stelde daar een militair ondervrager voor aan met ruime ervaring: kolonel James Steele, die in Salvador in de jaren tachtig ‘adviseur’ was voor de Contra’s en de doodseskaders mee hielp opzetten.

De kolonel wierf in Irak mensen uit de sji’itische milities en Saddams Republikeinse Garde voor zijn speciale politiecommando, de Wolfsbrigade, en overzag persoonlijk de opzet van martelcentra, trainde hen in het winnen van informatie, overzag de uitvoering en analyseerde de resultaten.

Steele werkte nauw samen met kolonel James H. Coffman (lid van de Centrale Overgangsraad) die direct aan generaal Petraeus rapporteerde.

En zo wordt er weer een nieuwe, smerige bladzijde toegevoegd aan de lange geschiedenis van het Amerikaans imperialisme.

  1. 1

    Logisch dat die Yanks het Internationaal Strafhof niet hebben geratificeerd,het zijn zelf de grootste oorlogsmisdadigers van de laatste decennia.
    Ze zijn wat dat betreft zo hypocriet als de pest,want ze willen wel een Afrikaan uitleveren aan datzelfde Hof
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3412563/2013/03/20/VS-willen-Ntaganda-zo-snel-mogelijk-in-Den-Haag-hebben.dhtml

    We hebben veel te danken aan Bradley Manning,dat kan niet vaak genoeg worden benadrukt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren