Boys will be boys

FILMPJE - Een verkrachting trekt levenslange sporen door het leven van het slachtoffer. Maar CNN heeft vooral medelijden met de daders.

Het betrof hier immers ‘all American boys’, leden van een gevierd voetbalteam in Steubenville, Ohio, die een zestienjarig meisje dronken hadden gevoerd en vervolgens op Facebook en Twitter in filmpjes opschepten hoe ze haar hadden verkracht.

Ware het niet voor de inspanningen van een lokale blogger die belastend materiaal bewaarde en publiceerde, en hackerscollectief Anonymous, dat nog meer belastend materiaal wist op te diepen van de computers van de betrokkenen, dan was de zaak ongetwijfeld in de vergetelheid geraakt. Het slachtoffer was namelijk te dronken om zich nog wat te herinneren.

Aangezien het lokale voetbalteam haar lokale trots is, had de gemeenschap in Steubenville dat ook liever gezien. Vandaar dat de kwestie een nationaal debat heeft ontlokt over de Amerikaanse mentaliteit waarin date-rape en frat-rape niet beschouwd wordt als echte verkrachting.

Dit fragment, vol sympathie voor de daders, die nu hun glansrijke toekomst in duigen zien vallen, is een tekenende illustratie van die ziekelijke mentaliteit.

 1. 1

  Tsjongejongejonge, de bek valt me open van verbazing tijdens het kijken van dit filmpje. Je gelooft toch je ogen en oren niet? Ze hebben het gvd niet eens over de daders of de verkrachters maar over “these two young men”.
  Zelfs die rechter straalt iets uit van spijt uit terwijl ie die “two young men”, een in mijn ogen veel te lage, straf oplegt.

  En dan zien die k*t-Amerikanen zichzelf ook nog als maatstaf voor de wereld. Wal-ge-lijk!

 2. 3

  de Amerikaanse mentaliteit waarin date-rape en frat-rape niet beschouwd wordt als echte verkrachting. [] is een tekenende illustratie van die ziekelijke mentaliteit.

  Het was anders wel diezelfde mentaliteit die er voor zorgde dat de blogs werden bewaard, materiaal werd verzameld, er een rechtszaak plaatsvond, er een veroordeling kwam en die er nu voor zorgt dat er ophef is over de berichtgeving over CNN. Want dit berichtje heb je natuurlijk niet zelf bedacht, je bent alleen vergeten een bron te vermelden. Zoals.

  En waar CNN het over heeft is niet dat de daders zielig zijn maar dat ze door het label ‘sex offender’ een soort levenslang krijgen, waar in de VS ook ophef over is of dat wel terecht is. Ze praten niet de verkrachting goed. En dat er in dit nieuwsitem geen aandacht was voor het slachtoffer komt omdat het nieuws de uitspraak van de rechter betrof en dat gaat nou eenmaal over de daders.

  CNN heeft iets van 70 items over die zaak waarin ruim aandacht voor alles dat met het slachtoffer te maken heeft. Dus kom niet aan met geweeklaag dat die zieke Amerikanen alleen maar de daders zielig vinden. Je schept zo een grotesk vertekend beeld van de VS.

 3. 5

  Nu is niet alleen de editor weg maar plussen en minnen kan ook al niet meer. Kalief verdient toch wel wat plusjes hier. En Prediker een stevig minnetje.

  Je kunt je overigens verder ook nog afvragen of veel slachtofferaandacht in zo’n geval wel wenselijk is: een zestienjarig meisje dat het nationale CNN netwerk haalt omdat ze verkracht is. Over tekening voor het leven gesproken.

 4. 7

  Helaas heeft Prediker gewoon gelijk met zijn punt dat in de VS lokale sporthelden die (dronken) vrouwen of meisjes verkrachten maar al te vaak in de eerste plaats als slachtoffer worden gezien.

  Dit satirische, twee jaar oude filmpje van The Onion illustreert dit treffend.

  Daarnaast is het bijna een wonder dat er in Steubenville überhaupt een zaak van werd gemaakt.

  Als:

  1) de daders geen filmpjes online hadden gezet

  2) een willekeurige blogger er geen screenshots van had genomen voordat deze beelden weer waren verwijderd

  3) Anonymous allerlei extra beelden en belastende informatie over de daders boven water had gekregen

  4) een grote, landelijke krant (The New York Times) geen aandacht had besteed aan het verhaal van de blogger die onomstotelijke bewijzen had van een misdaad zonder dat er – maandenlang – verder iets gebeurde

  dan was deze zaak werkelijk nooit voor de rechter gekomen.

  Daarnaast is het zo dat, terwijl een meisje in het bijzijn van velen werd verkracht:

  1) de aanklager geen getuigen kon vinden die een verklaring tegen de verdachten wensten af te leggen

  2) het slachtoffer concreet wordt (en werd) bedreigd omdat ze ‘de levens van twee goede jongens heeft verwoest’

  3) de football-coach (een godheid in stadjes als Steubenville) die van alles op de hoogte was, maar niets deed, nog steeds zijn baan heeft

  Kortom: Prediker is nog veel en veel te mild geweest in zijn commentaar.

  EDIT: het is overigens wel aardig om deze Tumblr eens te bekijken.

  Wees gewaarschuwd: je zou er wel eens wurgneigingen van kunnen krijgen.

 5. 8

  @7

  Samenvatting van onder Als: als er geen bewijzen waren en media er geen aandacht voor vroegen zou er niets zijn gebeurd.
  Waarschijnlijk niet, maar dat is niet iets typisch Amerikaans. Peter R de Vries heeft er zijn succes aan te danken.

  Over onder Daarnaast: die getuigen zouden wel gek zijn om mee te werken, ze kunnen daar zelf ook veel last van krijgen. Die bedreigingen waren via de sociale media, goh dat kennen we in Nederland niet, zeker iets typisch Amerikaans? Wat er met die coach gaat gebeuren moet je afwachten, de pijlen richten zich blijkbaar nu op hem.

  Al je voorbeelden laten zien dat er daar op ongewenste zaken actie wordt ondernomen. Dat getuigd niet van een zieke mentaliteit en ook niet iets dat typisch Amerikaans zou zijn. Want dat was de stelling van Prediker. Hij wil laten zien hoe ziek de Amerikaanse mentaliteit is en het slachtoffertje is voor hem een stok om de hond mee te slaan. Maar zou hij nou werkelijk meer empathie voor het slachtoffer hebben dan die CNN’ers, football spelers en Steubenvillers?

 6. 9

  @8

  Samenvatting van onder Als: als er geen bewijzen waren en media er geen aandacht voor vroegen zou er niets zijn gebeurd.

  Slechte samenvatting. Het gaat erom dat er genoeg bewijs en ooggetuigen zouden zijn, als ze deze jongens geen hand boven het hoofd hielden omdat het lokale sporthelden zijn. In de VS worden veel gevallen van verkrachting niet serieus genomen. Niet alleen date-rape en frat-rape, ik zou ook nogmaals willen noemen dat in veel staten verkrachting door echtgenoten niet bestaat. Dat is niet alleen in de VS, trouwens.

 7. 10

  Kalief, je overdrijft. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat vrouwenhaat in de V.S. vrij extreme vormen aanneemt. Dat is voor een Nederlander echt wel even schrikken (zie ook de link van Jeroen).

 8. 11

  ik zou ook nogmaals willen noemen dat in veel staten verkrachting door echtgenoten niet bestaat.

  Dat was Nederland tot 1993. In NL bestaat er ook (veel) seksisme, maar het wordt zelden zo aggressief zoals ik het in de V.S. heb gezien. Het maakt daarnaast niet uit of je in Ohio of Boston bent.

 9. 13

  @5: Het is een beetje off-topic, maar een mededeling van webmeesteres was toch wel op zijn plaats geweest, gezien de beperkte functionaliteit.

 10. 14

  @3 – In de VS zelf spreken critici van een ‘culture of rape’ / ‘rape culture’. En dan hebben ze het over attituden / mentaliteit t.a.v. dit soort gebeurtenissen binnen hun eigen maatschappij.

  The pictures from Steubenville don’t just show a girl being raped. They show that rape being condoned, encouraged, celebrated. What type of culture could possibly produce such pictures? Only one in which women’s autonomy and right to safety counts for so little that these rapists, and those who held the cameras, felt themselves ‘perfectly justified’. Only one in which rape and sexual humiliation of women and girls is so normalised that it does not register as a crime in the minds of the assailants. Only one in which victims are powerless, silenced, dismissed. It is impossible to imagine that in such a culture, assault and humiliation of this kind would not be routine – and indeed, the most conservative estimates suggest that ninety thousand women and ten thousand men are raped in the United States alone every year. That’s what makes the Steubenville case so very uncomfortable – and so important.

  Here we have incontrovertible evidence of happy young people not only hurting and humiliating others, but taking pleasure in it, posing with their victims. The Abu Ghraib torture pictures were trophies. The Steubenville rape photos are trophies. They’re mementoes of what must have felt, at the time, like everyone was having the sort of fun they’d want to remember, the sort of fun they’d want to prove to themselves and others later. The Steubenville rapists had fun, and they broadcast that fun to the world. They were confident that nothing could touch them, so baffled by the idea of punishment that they wept like children in court. – New Statesman

  Dat de daders dachten dat het vernederen van een stomdronken meid op een feestje oké was en dat niemand ze wat zou maken, is heus niet alleen omdat ze in de veronderstelling waren dat social media privé zijn. Zo’n beetje de hele stad zag deze zaak liever onder het tapijt geveegd. Want had die meid het ook niet gewoon een beetje aan zichzelf te wijten?

 11. 15

  @12: Dat je niet moet denken dat Amerika heel erg achterloopt of Nederland heel erg voorloopt wat betreft wetgeving. Het is vooral een verschil van mentaliteit.

 12. 16

  @3: ”En waar CNN het over heeft is niet dat de daders zielig zijn maar dat ze door het label ‘sex offender’ een soort levenslang krijgen…”

  Ja, en daarom vindt CNN, of in ieder geval de reporters die deze uitzending vulden, de daders zielig.

 13. 17

  @3, @16 – Nee, dat is een leugen van Kalief. Een leugen die hij nodig heeft om zijn puntje te scoren.

  Het filmpje van CNN duurt zes minuten. Pas op 5:20 brengt een juridisch expert – op de vraag wat deze jongens nu te wachten staat – in dat wat nog het meeste impact zal hebben dat ze voor het leven aangemerkt zullen worden als ‘sex offenders’.

  Tot die tijd gaat het over hoe emotioneel het er aan toeging in de rechtszaal, en hoe het de verslaggeefster aangreep dat die jongens er zo geslagen bij zaten en in elkaar leken te zakken, en hoe hun mooie toekomst naar de maan is door dit vonnis, en hoe ontroerend het was dat de biologische vader van één van de daders – een alcoholicus die nauwelijks contact had met z’n zoon – voor het eerst in z’n leven had gezegd dat hij van z’n zoon houdt.

  Kortom, een ‘sob story’, een tranentrekker. Geen moment gaat het erover dat ze nu geregistreerd staan als ‘sex offenders’ totdat de juridisch expert erover begint. En dan verandert ook de hele toon in een zakelijke, ernstige uiteenzetting.

 14. 18

  @15

  Het is vooral een verschil van mentaliteit.

  Wederom een rake opmerking: de Amerikaanse mentaliteit is dat er een onderscheid is tussen legitimate en illigitimate rape. Dat verkrachting door je echtgenoot of als je stomdronken bent eigenlijk geen echte verkrachting is. Dat vrouwen het meestal ook aan zichzelf te danken hebben. Dat moet je in Nederland eens zeggen. Het gaat inderdaad niet om wetgeving, maar om mentaliteit. De quote van de New Statesman in #14 is spot-on.

 15. 19

  @18 – Dat zeggen vrouwen die mensen maatschappelijk bewust proberen te maken van de ‘rape culture’ die er in de VS geldt dus ook:

  Er heerst het gevaarlijke idee dat ‘verkrachting’ inhoudt dat je de bosjes in wordt getrokken door een enge griezel.

  Is niet zo. De meeste verkrachtingen vinden plaats door een bekende. Dat is dus iemand vader, oom, broer, zoon, neef. Maar natuurlijk altijd die van anderen, ver weg. Want wij doen zoiets niet.

  Wat mensen niet door hebben en ook niet willen weten is dat verkrachters onze vaders, ooms, broers, neven, zonen zijn.

  Als je overigens ziet hoeveel bagger en haat vrouwen over zich uitgestort krijgen, die gewag durven maken van de ‘culture of rape’ in de VS, en de invectieven die ze naar hun hoofd geslingerd krijgen (vaak vol seksuele geweldsfantasieën), dan besef je hoe diep de misogynie eigenlijk zit.

  Zie ook hoe het slachtoffer in Steubenville werd gedelegitimeerd, om de reputatie van het voetbalteam te redden:

  The rape was just an excuse, I think. What else are you going to tell your parents when you come home drunk like that, and after a night like that? She had to make something up. Now people are trying to blow up our football program because of it. – Volunteer coach Nate Hubbard, 27 jaar oud

  Kortom: dat wijf moet niet zeuren. Had ze maar niet dronken moeten worden. Tanden op elkaar en er overheen stappen. Niks aan de hand mensen!

 16. 20

  @17 Keek Prediker voor het eerst in zijn leven naar een nieuwsprogramma?

  Het filmpje van CNN duurt zes minuten. Pas op 5:20 brengt een juridisch expert – op de vraag wat deze jongens nu te wachten staat – in dat wat nog het meeste impact zal hebben dat ze voor het leven aangemerkt zullen worden als ‘sex offenders’.

  Dat is een normale volgorde voor een nieuwsitem. Eerst de presentator of anchor woman, dan de verslaggeefster te velde, dan wat videomateriaal of soundbites en iets feitelijks op een kaart of een grafiek, dan wat emotioneel gedoe met slachtoffers of familieleden en dan ter duiding een politicus of deskundige.

  Als die juridisch expert aan het begin had gezeten hadden alle kijkers direct weggezapt. Het was een breaking news ding, daarin ga je een verslaggeefster – en de kijkers – niet laten wachten. En vergeet niet dat dit specifieke nieuwsitem niet over de zaak als geheel ging of wat er met het slachtoffer was gebeurd, maar over de uitspraak van de rechter en dus over de daders.

  Kortom, uit de volgorde mag je niet afleiden dat CNN geen belangstelling had voor het slachtoffer maar alleen voor de daders. En mag je dit helemaal niet gebruiken om ‘aan te tonen’ dat er sprake is van een zieke mentaliteit.

 17. 21

  @Prediker
  “Wat mensen niet door hebben en ook niet willen weten is dat verkrachters onze vaders, ooms, broers, neven, zonen zijn.”

  Niet die van mij. En al zou dat gebeuren zou er heel anders worden gereageerd.

 18. 22

  @20 – Kalief, jij beweert…

  En waar CNN het over heeft is niet dat de daders zielig zijn maar dat ze door het label ‘sex offender’ een soort levenslang krijgen…

  Ik heb laten zien dat CNN 5 minuten lang wel degelijk uitvoerig stilstaat bij hoe zielig de daders zijn. En vijf minuten is lang hoor, voor een nieuwsitem.

  En inderdaad zappen heel veel mensen weg zodra ze die deskundige horen praten.

  Maar dan hebben ze dus wel meegekregen hoe zielig die twee jongens zijn, die nu veroordeeld zijn wegens verkrachting, en hoe emotioneel het er aan toe ging in die rechtszaal.

 19. 24

  @22 Jij beweert dat uit dit nieuwsitem niet alleen de mentaliteit van CNN maar van maar liefst alle Amerikanen valt af te leiden. Ik laat zien dat dat onzin is.

 20. 25

  @24 – Nonsens. Ik noem het een “tekenende illustratie”. Er zijn genoeg andere voorbeelden te geven waaruit die mentaliteit valt af te leiden. Dit is gewoon een zeer pregnant voorbeeld van hoe die onderliggende mentaliteit tot uitdrukking komt.

  Dat vind ik niet alleen: dat zeggen Amerikaanse commentatoren zelf ook.

  Bovendien heb ik het nergens over “alle Amerikanen” gehad, al geef ik toe dat het door mij gekozen lidwoord in de zinsnede “..de Amerikaanse mentaliteit waarin date-rape en frat-rape niet beschouwd wordt als echte verkrachting” voor verwarring kan zorgen over wat ik nu wel en niet bedoel te zeggen.

  Misschien had ik het nauwkeuriger kunnen formuleren. Dan had jij je niet zo hoeven opwinden. Maar dan krijg je weer een zeer gekunstelde zin, en ik wil ook niet eindeloos zitten broeden op een zinnetje in een blogpost van een paar alinea’s.

 21. 27

  @26: misschien mede omdat die blanke rechts wel heel lang in de zon heeft gelegen.

  [img]http://www.bet.com/news/national/2013/03/18/cnn-s-reporting-on-steubenville-focused-more-on-rapists-than-victim/_jcr_content/featuredMedia/newsitemimage.newsimage.dimg/031813-national-Steubenville-rape-case-football-players-trent-mays-richmond.jpg[/img]

 22. 29

  @19 Die quote is nog erger dan wat jij zegt: hij zegt dat dit kwade opzet is van iemand die vrijwillig seks heeft gehad en pas spijt kreeg toen er foto’s van op internet verschenen. Dat ze twee onschuldige jongelui onder de bus gooit omdat ze niet te boek durft te staan als de slet die ze is.

  Walgelijk…

 23. 30

  @27: OK. Ik zat fout. Ik had nog geen foto gezien en liet mijn vooroordeel de vrije loop. Ik zou me nog kunnen beroepen op mijn vrijheid van meningsuiting…, maar dat argument vind ik altijd te slap, dus doe ik dat maar niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren