Big Pharma dollars voor artsen

REPORTAGE - Pro Publica heeft in de VS de betalingen van de farmaceutische industrie aan artsen verzameld op de website Dollars for Docs. Nu is het niet nieuw dat Big Pharma arsten probeert te beïnvloeden en daardoor veel meer uitgeeft aan marketing dan aan R&D, maar het is goed dat er weer de aandacht op wordt gevestigd en e.e.a. inzichtelijk wordt gemaakt. In totaal werd over de periode 2009 – 2012 voor minimaal 2,5 miljard dollar uitbetaald aan artsen.

Door artsen lucratieve aanbiedingen te doen voor het verzorgen van (wervende) spreekbeurten over specifieke medicijnen komt de onafhankelijkheid van de artsen in het geding.

Het zou goed zijn als ook in Nederland een dergelijk overzicht van betalingen van Big Pharma aan artsen inzichtelijk worden gemaakt. Zoals de situatie in de VS laat zien, heeft (gedwongen) openheid een positief effect.

Reacties (4)

#1 Joost

Lijkt me een goede zaak. Ik heb geen idee hoe groot dit is in Nederland. Ik ken alleen artsenbezoekers, en die komen over het algemeen niet veel verder dan etentjes, betaald door de industrie waarin ze een praatje mogen houden. Of van die kekke usb-stickpoppetjes.

#2 Steeph

@1: Deel van het opleidingencircus voor artsen wordt nog betaald door bedrijven (leuke locaties en zo…, beetje skieen erbij…)

#3 Joost

@2: Ik ken geen artsen die een betaalde skivakantie hebben aangenomen van de industrie. En wat wordt er zoal betaald in het “opleidingencircus”?

#4 Inca

@2, op zich maakt het niet zoveel uit wat er betaald wordt: ook als het niet om hoge bedragen gaat beinvloedt het zowel de sprekers als de luisteraars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*