Bernie Sanders: geld vergiftigt de politiek

Serie:

Morgen zijn er tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika, en er is nog nooit zoveel geld vanuit het bedrijfsleven en miljardairs gestopt in de campagnes van ‘hun’ kandidaten.

In 2010 bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het geven van campagnegeld het equivalent is van je mening uiten. Allerlei beperkingen op het geven van campagnegeld konden daarmee de prullenbak in.

Gevolg? Bedrijven als Chevron kunnen nu via zogenaamde super-PACs hele gemeenteraden ‘kopen’. Handig, als je af wil van een lastige gemeenteraad, die je processen aandoet en dwarsligt bij het verlenen van milieuvergunningen over twee van je grootste olieraffinaderijen.

Bernie Sanders is een van de weinige écht progressieve stemmen in de Amerikaanse Senaat. Hij spreekt met Bill Moyers over de corrumperende werking van campagnegelden in de Amerikaanse politiek, en wat de mogelijkheden zijn om een in toenemende mate lethargisch electoraat politiek actief te krijgen.

Reacties (1)

#1 Jules Vismale

Geld vergiftigt helaas meer dan je denkt en vooral als het om de verafschuwde euro gaat! Je kunt met geld niet alles kopen zoals emoties en het kan mensen dus maken, breken, gelukkig of doodongelukkig maken.
Nou had ik rond Oud en Nieuw bij puur toeval de site Duopolie / Gokje gelezen dat over loterijen ging en waarin Krekel wenste dat ik samen met Daan van der Keur (met hem heb ik echter nog nooit gediscussieerd op Sargasso) een motorreis over de wereld moest gaan maken voor wekelijkse verslagen van rubrieken voor Sargasso. Het idee om in een motor met zijspan te rijden spreekt me op zich wel aan maar ik heb al 25 jaar lang met de trein, tram, bus, auto, boot en in mindere mate met het vliegtuig heel Nederland en half Europa gereisd en een klein stukje Azië. Dat reizen heeft me helaas zoveel geld, tijd, geluk, pech etc. gekost dat ik besloten heb om dit in te tomen omdat ik al mijn doelen zo langzamerhand wel heb bereikt. Een enkele keer deed ik, ten tijde van de gulden, mee aan een prijsvraag op de televisie maar stopte daar abrupt mee omdat me dit meer leek te kosten dan het me opleverde!
Maar als ik in 2004 met een motor met zijspan naar Polen was afgereisd, in plaats van met een vouwfiets, in de trein om naar Auschwitz-Birkenau en Treblinka af te reizen dan had ik zeker een uitgebreid verslag kunnen schrijven over deze voormalige vernietigingskampen waar 2.500.000 joden, zigeuners, Russen, Polen e.v.a mensen in WO II zijn vermoord! Het gifgas Zyklon-B dat voor vergassingen werd gebruikt werd helaas gefinancierd door het Duitse grootkapitalistische bedrijf I.G Farben. Met de Polen daarginder kon ik alleen toch geen gesprekken voeren omdat ik ten eerste geen Pools praat en ten tweede waren zij waren niet eens aan Nederlanders gewend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*