Klanken uit het Ondergrondse (20)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Cultureel Redacteur Tenuzu No Chiizu liet voor het eerst van zich horen op het Subbacultcha album dat vorig jaar mei werd uitgebracht. Deze compilatie-cd herbergde een grote schare aan Nederlands talent, waarvan het Leidse duo onderdeel uitmaakte. Onlangs verscheen hun debuutalbum Girls like us waarop de liedjes simpelweg tnc, gevolgd door een nummer, zijn genoemd. De muziek is instrumentaal en is, naar eigen zeggen beïnvloed door Japanse muziek, afrojazz en alles wat tussen Debussy en the Shaggs in zit. De combinatie van bouzouki (Leo Fabriek) en piano (Aart-Jan Schakenbos) werkt daarbij bezwerend.

Je zou het geheel kunnen omschrijven als dromerige, sferische of landschapsmuziek waardoor de vergelijking met andere instrumentale bands zoals Mogwai of Do Make Say Think snel is gemaakt. Maar het onderscheid ligt in het gebruik van meerdere stijlen waardoor de luisteraar in eerste instantie op het verkeerde been kan worden gezet. Het repetitieve spel van Schakenbos doet vaak denken aan Simeon ten Holt’s Canta Ostinato, terwijl wanneer Fabriek zijn distortion-pedaal intrapt, zijn melodieën doen denken aan het solowerk van John Frusciante. Het geheel klinkt ondanks de vele invloeden zeer evenwichtig en dat is de kracht van de virtuositeit van beide heren.

Dat ze zich ook graag van andere instrumenten bedienen, bewijzen ze in een ander project waar ze deel van uitmaken, Julie Mittens. In deze driemansformatie bedient Schakenbos de gitaar, leeft Fabriek zich uit achter het drumstel en worden ze aangevuld door Michel van Dam op bas. Daar waar de verstilling de onderliggende gedachte is van Tenuzu No Chiizu, lijkt bij Julie Mittens een waar pandemonium te zijn gevormd. De vrije expressie lijkt het hoofdbestanddeel van dit driemanschap en dat is niet voor iedereen weggelegd. Tenuzu No Chiizu ligt wat dat betreft aangenamer in het gehoor.

Tenuzu No Chiizu speelt op 17 maart in de LVP bar in Leiden

Tenuzu No Chiizu
Julie Mittens

0

Reacties (3)

#1 Sikbock

LVC in Leiden?

  • Volgende discussie
#2 Jorn

Er schijnt daar naast het LVC ook een LVP te zijn om verwarring te voorkomen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Michel SCMB

Jep, LVC is aan de Breestraat 66, de LVP is weer ergens anders. LVC is groot LVP is kleiner, maar fijn(er).
Op wotnxt.nl meer info over undergroundmuziek in Leiden. Kijk maar.

  • Vorige discussie