Klaar voor nieuwe democratie?

Foto: -JvL- (cc)
Dossier:

Nog drie weken te gaan en dan moeten alle politieke partijen die aan de verkiezingen van 17 maart mee willen doen, hun kandidatenlijsten inleveren. Wij kijken uit naar de ambitieuzen die nog niet in de Tweede Kamer zitten. Zijn ze er al een beetje klaar voor?

Vlak voor de jaarwisseling bleken er 89 partijen geregistreerd te staan bij de Kiesraad. Op de valreep meldden zich nog 26 nieuwkomers.

Van de 89 geregistreerde partijen zijn er 15 momenteel in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. Anders gezegd: 17% zit al o het pluche, 83% (nog) niet.

We zijn eens gaan kijken hoeveel van die 74 andere partijen al een beetje klaar zijn voor de komende verkiezingen. We keken welk partijen op dit moment voldoen aan minimaal twee van deze criteria: welke partijen deden (E) eerder mee, en/of hebben al een (P) programma, en/of hebben een (K) kandidatenlijst.

Van de 74 partijen deden er 38 aan eerdere verkiezingen mee. We namen daar in ook gemeenteraadsverkiezingen en Statenverkiezingen mee. Een paar van de ‘nieuwkomers’ hebben al raadszetels of zijn vertegenwoordigd in de Provinciale Staten. Daar komen we later misschien nog op terug.

Drie partijen hebben eerder aangeven niet mee te zullen doen. Het betreft de Ondernemerspartij, Partij de Nieuwe Mens (voorheen Mens en Spirit (MenS) en de Vrijzinnige Partij (VP).
Blijven er dus 71 partijen over die mogelijk op de stembiljetten van maart verschijnen. Daarvan voldoet op dit moment slechts 18% (13 partijen) aan bovengenoemde criteria.

© Sargasso Nieuwe politieke partijen 2021

Een aantal van de nieuwe politieke partijen was afgelopen weekend in het nieuws. NIDA presenteerde haar kandidatenlijst. Opvallende kandidaat op de vierde plaats: Fatima Aboulouafa. Vorig jaar op non-actief gesteld omdat haar openlijke kritiek op racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de politieorganisatie tot interne spanningen had geleid.

De partij voor complotdenkers en viruswappies, met de misleidende naam ‘Vrij en Sociaal Nederland’ draagt, werd dit weekend zelf gepiepeld door een ddos-aanval op haar website.

En JA21 en Code Oranje beginnen zich al rijk te rekenen omdat Maurice de Hond dat zegt.

JA21 is een van de splinterpartijen die uit het ruzieënde Forum voor Democratie voortkomt. Met lijsttrekker Joost Eerdmans. Die schiet Henk Krol nog dik voorbij als ‘De zwevende politicus van het jaar’. Eerdmans was eerder actief bij het CDA, LPF, Groep Eerdmans-Van Schijndel, EénNL, Leefbaar Capelle, Leefbaar Rotterdam en het FvD, Nu gaat hij dus voor zichzelf.

Code Oranje is ook zo’n bonte verzameling zwevende politici. Lijsttrekker Richard de Mos zat eerder in de Tweede kamer voor de PVV (2009 tot en met 2012). Begon later in de Haagse gemeenteraad voor zichzelf (Groep de Mos/Hart voor Den Haag), schopte het nog tot wethouder maar trad af omdat er een onderzoek naar corruptie tegen hem loopt.

Zijn nieuwe partijgenoten hebben ook een leuke c.v.  Advocaat Peter Plasman, tweede op de kandidatenlijst,  was bij de vorige verkiezing lijsttrekker van de partij voor Niet Stemmers en beloofde de kiezers: “In het parlement zullen wij nooit stemmen”.

Nummer drie bij Code Oranje is Ruud Koornstra. In 2011 ging hij als Lijst Koornstra voor een zetel in de Eerste Kamer. Dat lukte niet. Toen maar in 2014 bij 50PLUS geprobeerd in het Europese Parlement te komen. Nul resultaat. En tot slot in 2019 weer voor de Eerste Kamer, nu namens Code Oranje. De twee zetels voor 50PLUS gingen echter naar andere politici.

De centrale vraag voor de komende verkiezingen is niet zozeer of de nieuwe politieke partijen  klaar zijn voor de gang naar de stembus, maar of de kiezers klaar zijn voor de nieuwe opportunisten.

Reacties (9)

#1 Cheradenine Zakalwe

Ben er wel blij mee, zoveel nieuwe partijen, als dakloze kiezer. PvdA blief ik niet, zolang Ascher daar nog chef is. PvdD blief ik ook niet meer, de oude garde hebben hun nieuwe, jonge voorzitter op een lullige manier gepiepeld. En GL is me iets te glad richting VVD. De rest is me veels te rechts. Dus dan maar wat nieuws.

  • Volgende discussie
#1.1 Co Stuifbergen - Reactie op #1

En welke partij zou dan de plaats van Groenlinks of pvdDieren innemen moeten?

Code Oranje of JA21 zijn rechts.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Jacques Heemskerk - Reactie op #1

Ik was, na 40 jaar PvdA gestemd te hebben, ook dolende. Maar BIJ1, met haar kernwaarden gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid, biedt weer een thuis. Zie https://www.bij1.org/programma

  • Vorige reactie op #1
#1.3 jan - Reactie op #1.2

Bij1 baseert zich op schijntolerantie. Echte samenhang kan alleen bestaan vanuit een brandpunt. Dat je 40 jaar lang PvdA stemde betekent dat je weinig van politiek snapt. Nu ga je voor de tweede keer voor de bijl door op Bij1 te stemmen.

Ik geef toe dat ik het ook lastiger vind worden om e en geschikte partij te vinden. Blijf pendelen tussen de SP en de Piraten partij. Hangt van mijn humeur en het weer af waar ik in het stemhok voor ga tekenen.

#1.4 Krekel - Reactie op #1.3

Het voordeel van op de Piratenpartij stemmen is wel dat je het gewoon thuis kan doen, daar heb je immers ook een grijze container. Af en toe best verleidelijk inderdaad.

#2 Le Redoutable

De VVD is veel te ver naar links geschoven waardoor 1 van de rechtse nieuw partijen ruimte krijgt en zeker een paar zetels gaat pakken. Ik gok op Eerdmans, niet het Minerva geblaat van FvD en niet het linkse sociaal-economische programma en hoofddoekjes gelul van de PVV. Ook Hoekstra gaat het goed doen, dat is iemand die je je portemonnee kan toevertrouwen en die goed bestand is tegen manipulaties en gedram van de tegenpartij, als je Club Med aankan kan je ook de zeurpieten in 2e kamer aan. Helaas wel erg gelovig en heeft nog een linker tak in de partij die moeilijk kan gaan doen.

Links is afgeschreven, de PvdA heeft Asscher die maar weer aan heeft getoond dat de grachtengordel elite mijlenver van de problemen van de “arbeider” staat, windmolentjes en cultuur zijn daar belangrijker dan sociale zaken, Klaver is ook van zijn jeugdige popster elan af en doet het nauwelijks beter. Blijft over de SP die nauwelijks lijkt te scoren met het toeslagen schandaal van Asscher nog van de implosie van FvD.

Rutte krijgt veel waardering voor zijn Corona aanpak en zal dus wel blijven zitten, de vraag is met wie, het wordt en lange formatie periode.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Joop - Reactie op #2

Helemaal eens met deze analyse, goed rug recht houden en laten zien waar het pijn doet, vooral op links, waar ze nog steeds niet snappen hoe het komt dat ze voor 2/3 van de kiezers in de peilingen niet goed genoeg zijn.

Hoekstra en geloof klopt niet helemaal, mede omdat het cda op artikel 23 nu ook bakzeil gaat halen, dat is jou in alle wijsheid blijkbaar langsheen gegaan.

Verder is vrije sex een belangrijk onontdekt onderwerp voor de komende verkiezingen. Goed voor ontspanning, lekker dierlijk en amoreel bezig zijn met Jan en alleman en – vrouw.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Joop - Reactie op #2

Toch wel een ietwat ouderwets antwoord in het NRC. Dat waren andere tijden, andere thema’s, de doorbraak vd zuilen nog nauwelijks gebeurt. En de vvd, resultaat van huizenbezit en hogere inkomens, nog geen politieke betekenis.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/08/tijd-voor-een-progressieve-volkspartij-de-democratie-staat-op-het-spel-a4026817

  • Vorige reactie op #2
#2.3 Krekel - Reactie op #2.2

-verkeerde dinges-