Kippetjes ter speeling ende vermaeck


Terwijl vandaag in Zeeland is begonnen met het vergassen van 127.000 kippen staan 2 andere kippen ook in de belangstelling. Deze twee kippen hadden een korte hoofdrol in het RTL programma Echte Meisjes in de Jungle. In de aflevering ‘chickies killen kippetjes’ moesten twee groepen Hollandse meiden twee kippen slachten in de Surinaamse jungle. De groep die het snelste een kip ving, doodde en verwerkte in een roti schotel voor presentator Quintis (soko sokóóó) had gewonnen. Iedereen hield zich aan het format: de jonge vrouwen paniekten, krijsten, gilden en huilden ..en de twee kippen lieten zich vangen en na wat gespartel vermoorden. RTL tevreden, meiden hun punten en Quintis zijn roti kip. Alleen de Dierenbescherming is niet zo blij, die stelt dat de dieren in feite zijn doodgemarteld en als dit in Nederland was gebeurd er sprake was geweest van een strafbaar feit. Ze wil dat omroepen verklaren voortaan geen dieren meer te gebruiken voor vermaak.

 1. 1

  Ik weet wel dat een tu-quoque argument is, maar zolang we in Nederland kippen en verrekes blijven houden en slachten op de manier waarop we dat doen, moet de dierenbescherming misschien iets anders zoeken om over te zeiken. Dit is een typisch gevalletje van je prioriteiten op de foute plek leggen en makkelijk scoren tegenover een publiek dat liever niet weet dat hun speklapje ooit echt levend was. Denken ze soms dat hier een voorbeeld-werking van uit gaat ofzo ? Weten ze wat wij in dit land met leghaantjes doen ?

 2. 2

  @1: Misschien is het ook wel gewoon tactiek. Als dit het nieuws haalt (of misschien beter Hart van Nederland), dan gaan mensen in de supermarkt ook eens nadenken als ze dat speklapje (of in dit geval, die kippepootjes) uit de koelbak pakken. En anders kun je de hordes verontwaardigde burgers die dit vast gaat oproepen altijd nog op hun hypocrisie wijzen.

 3. 4

  Raar. In de hele wereld worden kippen geslacht door ze te vangen (stress!) en dan de kop af te hakken (bloederig! gruwelijk!), maar als Nederlanders dat op televisie doen, dan is het ineens een grote issue voor de Dierenbescherming.

  Heeft die subsidiespons niks beters te doen?

 4. 5

  Gronk, is geen schande hoor, volgens mij bedoelt KJ het best goed meestal ;-)

  Verder vind ik dat dat Dierenbescherming gewoon blij zou moeten zijn met dit soort educatieve programma’s, die mensen laten (in)zien hoe het eten eigenlijk op hun bord belandt. En ik heb het programma niet gezien, maar die kippetjes in Suriname hadden het bij leven vast beter dan die miljoenen die we hier in kleine kooitjes of in donkere stinkende schuren (scharrelkippen, heet dat) houden.

 5. 8

  Wat een hoog gehalte rechts-correcte dommigheid hier. De dierenbescherming heeft groot gelijk. Waarom moeten die kippen lijden voor ons vermaak?

 6. 12

  @6 Daar vond ik het ook meer op lijken. Die dames hadden gewoon moeten weigeren, maar in zo’n situatie doe je dat natuurlijk niet. Ik vond het in ieder geval walgelijk om naar te kijken, iets wat ik trouwens niet had verwacht. Heb een sterke maag maar dit was echt zielig. Het zet je wel te denken zoals @2 zegt. Iedereen weet hoe het er in de bio-industrie aan toe gaat, maar je staat er gewoon niet bij stil.

 7. 13

  In een slachthuis wordt een kip sneller geslacht: ondersteboven aan een rail worden ze naar roterende vlijmscherpe messen gebracht. Een op de duizend gaat mis maar de rest is in een split second onthoofd. Kippen in Vietnam reizen in hun leven soms meer dan twintig keer ondersteboven aan de brommer een lange reis naar de markt en terug voordat ze worden verkocht. Zogenaamde scharrelkippen in een stal kunnen vrij bewegen hebben het opzich niet verkeerd maar missen nog wel de natuurlijke pikorde die niet kan ontstaan tussen de duizenden individuen. Tis altijd wat, maar voor een televisieshow twee kippen laten doodslaan door een stel gillende keukenmeiden is net zoiets als een geit op zes hoog slachten in een voodoo ritueel met brandende rum op zijn kop: het is niet n

 8. 14

  odig? ;-)

  Ik heb het programma niet gezien maar als het lomp gebeurt dan is het inderdaad niet leuk voor de kip. Je verwacht van iemand die een kip vermoordt toch wel minstens een scherp mes en geen getreuzel of gegil. En als het op die manier wordt gedaan, netjes en accuraat dus, heb ik er ook geen enkele moeite mee dat het op TV komt.

 9. 15

  Geen dieren meer gebruiken voor vermaak, betekend dat, dat Martin Gaus, Wouter Klootwijk, Lassie en Ankie van Grunsven met haar paard ook niet meer op TV mogen? Wat dit geval betreft hebben ze overigens wel gelijk, dat had voor mij ook anders gemogen.

 10. 18

  @11: Je zou ook kunnen zeggen dat kippen hem hebben gewonnen. Doordat wij ze opeten zijn er veel meer kippen dan er zouden geweest zijn als we dat niet deden (als ze dan niet al uitgestorven zouden zijn geweest). Evolutionair heeft de kip gewoon een goede deal gesloten.

 11. 20

  Suriname. Was er geen wet dan m.b.t. dierenmishandeling voor 1975? Bedoel, als je daar uit een klapperboom lazert staat “Politie Paramaribo” direct voor je neus. Of anderszins een verdrag, of heeft Bouterse daarna huisgehouden en alle Ned.wetten buitengekieperd. Pff, je geeft ze ein-de-lijk zelfbeschikking ein-de-lijk bevrijdt van het Hollandsche Juk en zie wat voor een corrupt wetteloze negorij het wordt..

  En meisjesmeisjes laat je geen kippen doden in de jungle. Alleen met een snorretje. What’s next? Meisjes die een haskoning moeten oppikken uit de Libische woestijn?

 12. 22

  Die goeie ouwe VOC ja. Je bedoelt onze Opbouwmissie. Daar zat inderdaad tenminste nog een béétje een gedachte achter. Dubbel fnuikend als dan de Echte Hollandse Meisjes weer terugkeren en redeloos je jungle onteren…

  Toch ook eens kijken.

 13. 25

  @19: Je noemt nu twee redelijk vergelijkbare diersoorten die ook door mensen gegeten worden. Misschien zijn die niet uitgestorven omdat ze ook gegeten worden? Overigens zijn noch parelhoender noch fazant evolutionair zo succesvol als de kip (in de zin dat er meer kippen in Nederland leven dan parelhoenders en fazanten wereldwijd).

 14. 28

  “de jonge vrouwen paniekten, krijsten, gilden en huilden”

  s/jonge vrouwen/stadsdeelraadwethoud(st)?ers/

  *naar die interviews snakt*

 15. 29

  @24 ontharen misschien? (YP hè)

  De “64 million dollar question” is natuurlijk offer je 2 chickies om 127.000 kippen* te redden.

  En hoe breng je dat dan weer op TV

  *254.000 boutjes, vleugeltjes en fileetjes

 16. 30

  Ik heb de aflevering niet gezien ivm silverlight, maar hoe kwamen die kippetjes aan hun einde?

  Als je ze gewoon vangt en de kop af hakt is er toch niets aan de hand?

  Of hebben ze er onnodig lang in lopen prikken?

 17. 32

  @weerbarst, de eerste groep sloeg de kip met een stuk hout op de kop, de tweede sloeg te slap en besloot uiteindelijk de kip te onthoofden met de rand van de metalen emmer die je op het plaatje ziet.

 18. 33

  Ik verwonder me er altijd over hoe het slachten van dieren *het* onderwerp in discussies over dierenwelzijn wordt.

  en als die dieren een kort kutleven hebben, dan is dat okee. Want we maker er een snel en pijnloos einde aan. Die twee kippen hier hebben meer gras gezien dan menig bio-industrie kip.

  Overigens zijn bio-industrie kippen wel makkelijker te vangen. Die kunnen namelijk niet lopen.