1. 2

  Tja. Er zijn meer mensen die net als Madonna die een fijn zwart gewetenskindje zouden willen hebben en Zoe’s Ark leverde die. Er wordt, vind ik, bepaald te weinig aandacht aan deze zaak gegeven; hoe goede bedoelingen uiteindelijk resulteert in ontvoering van kinderen lijkt me toch voer voor een enorme discussie.

 2. 3

  Ik kreeg eenzelfde gevoel dat goede bedoelingen leiden tot mensenhandel toen reageerder Bismarck het hier over het impoteren van wat jongeren had. (Alhoewel ik moet stellen dat dit van een andere, ernstigere, orde als dit is. Maar toch; mensen worden over de globe gesleept om doelen te dienen)

  Ergens bekruipt mij het onaangename idee dat de goede bedoelingen vooral de goedbedoelers zelf dienen.

 3. 4

  Boze tongen fluisteren dat de gratie verband houdt met de franse steun die de plaatselijke dictator kreeg toen rebellen hem dreigden af te zetten.

  Ik kan hem even niet vinden, maar er reisde een filmploeg mee met Zoe’s Ark toen ze die kinderen meenamen (en op het allerlaatste nippertje op het vliegveld tegengehouden werden), die interessante opnames maakte.

 4. 5

  @3: Ik bedoelde daar toch echt wat anders mee (mensen die vrijwillig hiernaartoe kwamen om geld te verdienen met werk en die dus wel volwassen waren).

 5. 6

  De termen was “importeren” en “import”. Alsof het goederen betrof.

  In ieder geval: wat heeft die Zoe’s Ark mensen bezield? Waren ze slecht en roofde ze kinderen? Ik geloof dat niet zomaar. Ik stel me voor dat ze gedacht hebben dat kindertjes in Tsjaad veel beter af zouden zijn in Europa dan in Afrika, of iets dergelijks, en dat als ze geen Darfurse weesjes konden krijgen er tenminste plaats was voor Tsjadische kinderen. En zo glij je dan af.

  Of zou er toch geldelijk gewin achter zitten?
  Iemand andere ideeen?

 6. 7

  @6: Maar als je mensen met een economisch doel hierheen haalt, zo je toch best van import kunnen spreken? Als je andere dieren invoert heet dat ook import. Zal allicht niet PC zijn en als je mij PC wil lezen moet je import maar even vervangen met immigratie, maak ik het daarmee weer goed?

 7. 10

  @8: Sorry ik wist niet dat je religieus was. Vooralsnog staat wat mij betreft de theorie dat Homo Sapiens een diersoort is (maarja, dat is maar een theorie).

  @9: Ja goede vraag, kan iemand die docu misschien opsnorren? Ik meende me te herinneren (is al een half jaar terug dat ik hem zag) dat de filmmaker en Tjaadse begleiders wel door hadden dat op zijn minst juridisch zaken niet in de haak zaten. Het feit dat er daags voor de trip naar het vliegveld geoefend werd op het zsm. een noodvliegtuigtrap ophollen zegt in ieder geval genoeg over de legaliteit. Ook meen ik me te herinneren dat kinderen gekocht werden (of zo kwam het op me over) van lokale stamhoofden. Het leek mij vooral een situatie waarbij Franse ouders kinderen besteld hadden (en ervoor betaald) en dat er dus hoe dan ook kinderen uit Afrika moesten komen.

 8. 11

  Oja herinner me ook nog dat de kindertjes nepverbanden opkregen, om de indruk te wekken dat het Darfurse oorlogsslachtoffertjes waren. Op die manier werden ze langs checkposts gesmokkeld.