Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Er bestaat een grote kans dat de meeste Sargasso-lezers de langverwachte film van Tarantino al reeds hebben gezien en daarom wil ik diegenen die twijfelen, behoeden om deze bioscoophit te gaan bezoeken. Deze volgens de titelrol aangekondigde vierde film van Tarantino (wat volgens mij niet correct is omdat het geflopte Four rooms daarbij wordt vergeten) kreeg volle lof in de meeste recensies en als cultureel correspondent begrijp ik niet waar deze op gebaseerd is. Hieronder zal ik mijn bezwaren tegen de film uiteen zetten:

1. Het blijft altijd gewaagd om als Hollywood regisseur je op het gebied van de martial-arts te begeven. In Crouching tiger hidden dragon, die weliswaar werd geregisseerd door Ang Lee, maar waar voor de special effects werd getekend door de specialisten van de Matrix triologie, werden we al getrakteerd op volkomen onrealistische stunts die niets van doen hadden met ware martial art. Het enige geslaagde experiment was volgens mij Ghost dog van Jim Jarmusch, maar bij deze film ging het niet zozeer om de vechtkunst maar om de filosofie achter de samoerai. Ware martial art is in ongekunstelde vorm al een genot om naar te kijken en dient daarom puur en onversneden te worden opgediend.

2. De eerste twee films van Tarantino kenmerkten zich door een ongebreidelde creativiteit en het tonen van geweld in al haar gruwelijkheid. Dit was destijds niet eerder gedaan en zoals bekend ontstond er door toedoen van Tarantino de ‘New violence cinema’. Bovendien werd deze aangevuld met de nodige dosis humor, zoals bijvoorbeeld de scène uit Pulp fiction, waarin Jon Travolta per abuis de gijzelaar op de achterbank van de auto door zijn hoofd schiet, waarbij ze vooral balen over het feit dat de auto geleend is en de vrouw van de eigenaar woedend zal worden wanneer ze hier achter komt. Het praktische oplossingsvermogen van Harvey Keitel dat daarop volgt is hilarisch. In Kill Bill is de hilariteit ver te zoeken.

Uma Thurman 3. Een vriendin van me merkte terecht na het zien van de film op dat deze een hoog Charlie’s Angels gehalte had. Dit wordt versterkt door de rol van Lucy Liu die ook in deze film weer als krachtige Aziatische naar voren komt. Het is voor een man (en misschien ook voor een vrouw) buitengewoon aantrekkelijk om een keur van mooie vrouwen voorbij te zien gaan. Natuurlijk geniet ik wanneer ik Uma Thurman in haar geilgele trainingspak voorbij zie gaan en qua vormgeving van de beelden zit het mooi gesmeerd in elkaar. Van Tarantino mogen we echter meer verwachten.

4. Ik was al nooit een liefhebber van Manga-films, hetgeen natuurlijk puur persoonlijke smaak is (net als de rest van deze recensie natuurlijk), maar om een deel van deze film zich in die vorm af te laten spelen is behoorlijk achterhaald. Dit kan altijd nog beter aan de Japanners worden overgelaten.

5. Afgehakte ledematen (en één maal een afgehakte kop) waarbij uit de wond vervolgens het bloed spuit alsof het een fontein is, is voor één keer wel een leuk effect, maar na dertig keer wordt het nogal flauw.

6. Kill Bill schijnt bol te staan met verwijzingen naar B-films en wordt daarom ook een ode aan de film genoemd. Wanneer je niet thuis bent in de
B-film hoek ontgaan je deze verbanden en blijven ze alleen leuk voor filmfreaks als Tarantino zelf.

Het is te hopen dat volume 2 voor meer verrassingen zal zorgen en Tarantino zijn oude stiel weer met verve zal oppakken. Het eerste deel kan ik alleen maar aanraden op avonden waarop je de kater van de vorige dag weg wil werken met video kijken. Kill Bill, volume 1 is wat mij betreft de grootste sof van het jaar.

0

Reacties (17)

#1 Ini

Hier ben ik het van geen kanten mee eens. Integendeel, Kill Bill is een betoverende, meeslepende film die mij, ondanks het feit dat hij bijna uitsluitend uit citaten bestaat, over de volle lengte wist te fascineren.

‘Hollywood regisseur’ is een wel heel arbitraire qualificatie van Tarantino, maar goed; deze ‘Hollywood regisseur’ wordt met name in Azië geroemd voor Kill Bill.

Tarantino heeft zich het jargon van de martial art film dermate gedegen eigen gemaakt, dat hij daadwerkelijk in staat was dit genre op een hoger plan te tillen. Om dat te erkennen, hoef je zelf overigens geen liefhebber te zijn; degene met wie ik de film heb gezien haat kungfu films, maar genoot van Kill Bill.

Uiteindelijk is het de gruwelijke samensmelting van humor en geweld die deze film zo fascinerend maakt. En dat is een Tarantino patent, dat in elk van zijn films voorkomt.

  • Volgende discussie
#2 Dominee Schilder

amen to Ini, en een tip aan Sik, u had dominee moeten worden!

volgens mij vond uw vriendinnetje het gewoon een kutfilm, en u daarom ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 SalonSocialist

Sik,

Naar mijn idee was de film beter geworden QT geen gebruik had gemaakt van die martial-arts techniek. Ik had ook bot geweld verwacht en geen matrix-concurrent.

Zeker niet tarantino’s vierde film want hij regiseerde al in 1987 een film genaamd “My best friends birthday”.

Inderdaad de film was niet best.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lukas

Sik,

Ken uw klassiekers. De auto was niet geleend; De Bonny Situation sloeg op de Dead Nigger Storage.

Maar goed, aan Pulp kan Kill Bill I inderdaad niet tippen. Daarvoor was KB teveel een dames-filmpje. (Slechts 2 keer een glimp opgevangen van Madsen, verdomme)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sik

@Dominee: Bedankt voor de tip, ik heb mijn nieuwe roeping gevonden! En wat uw tweede opmerking betreft; aangezien ik niet tot de geknechten van Bosboom behoor, ben ik zeer goed in staat om een eigen oordeel te vellen, waarvan akte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JJ

“Dit kan altijd nog beter aan de Japanners worden overgelaten.”

Wat QT dus ook deed:
http://www.cgnetworks.com/story_custom.php?story_id=1824&page=

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 mark

De recensie stipt wat punten aan waar men inderdaad over kan twisten. Ik denk bijv. dat als je (alleen) voor de Tarantino-dialogen gaat (zoals hoe een Big Mac in Frankrijk heet of vergeldbaarheid van een voetmassage) Kill Bill tegen zou kunnen vallen.

Maaarrrr, ik vond de film magistraal! Tarantino’s liefde voor film (in het bijzonder Hong Kong-cinema/Japanese samoerai/spaghetti westerns) spat van het doek af. Briljante choreografie in de vechtscenes (zonder cgi itt tot bijv. Matrix), ubercinematografie en krachtige karakters (vrouwen in de lead). Daarbij is de Tarantinoiaanse creativiteit wellicht niet zo aanwezig als in pulp, maar zeker wel aanwezig bv. in de scene waarin de ziekenverzorger van Thurman er wel een heel raar bijbaantje op na houdt.

[Ini logde over de authenticiteit]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Grobbo

Ik heb hem nog niet gezien, maar ga ‘m nu zeker bekijken. Ik vond Reservoir Dogs en Pulp Fiction briljant, Jackie Brown leuk maar te lang, en andere films waarbij hij betrokken was als schrijver (Natural Born Killers, From Dusk till Dawn) erg goed. Four Rooms overigens niet gezien.

Hij is een filmfreak en dat blijkt uit alles. Grote gevaar bij QT is dat je hem dingen toeschrijft die niet van hem zijn, in deze film is dat gevaar nogal groot, aangezien velen van ons gewoon te jong zijn om in de jaren 70 obscure vechtfilms in de bios te hebben gezien en de referenties en knipogen wellicht aan QT’s creativiteit toeschrijven.

Hier wat meer over de referenties in Kill Bill

Desalniettemin vind ik QT wel eenn van de meest vernieuwende (of recyclende of synthezerende zo u wilt) regisseurs.

Dus aangezien ik nog geen slechte film van de man heb gezien, en zeer gecharmeerd ben van zijn schrijfstijl ga ik deze film gewoon lekker bekijken om tot een eigen oordeel te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 elmer

dat gezeur over dat het niet Tarantino’s vierde maar vijfde film zou zijn… Four Rooms wordt maar voor 1/4e door Tarantino geregisseerd. Kan me dus voorstellen dat die niet volwaardig meetelt. Ik heb Kill Bill overigens niet gezien, maar mochten Tarantinofans nog bevredigd willen worden door Tarantinodialogen dan kunnen ze beter Four Rooms kopen en doorspoelen tot deel 3 en 4. Deel 3 is niet door Tarantino geregisseerd, maar wel erg hilarisch, en deel 4 zit dus vol met Pulp Fiction-achtige dialogen… Laat u niet van de wijs brengen door de dramatisch saaie eerste helft van de film.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 toinerz

Kill Bill 2 wordt niet beter. Het is namelijk dezelfde film. En daarom heb ik het eerste deel niet bekeken. Ik weiger tweemaal voor ÉÉN film van amper drie uur te betalen. Het geldplaatje van de film liep zo uit de klauwen dat de producer precies in het midden een schaar zette en dit als de oplossing zag voor zijn geldzorgen.

Volgende week ga ik naar een film die drie uur en 20 minuten duurt, ik hoef maar eenmaal te betalen en ik weet nu al dat ik me stukken beter ga vermaken. Maar ja, twee hobbits zijn ook veel geiler dan Uma in een geel pakje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Escobar

Ja pure commercie dus om deze film in 2en te delen.
Maar ach dat schijnt de trend te zijn laaste tijd. Heb het er wel voor KB over. Alleen al de soundtrack- Nancy Sinatra met ; baby shot me down, bang, bang
Stuk geiler dan twee hobbits die hum homosexualiteit ontkennen. (Sam kijkt toch erg zwoel naar Frodo)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Escobar

Ja pure commercie dus om deze film in 2en te delen.
Maar ach dat schijnt de trend te zijn laaste tijd. Heb het er wel voor KB over. Alleen al de soundtrack- Nancy Sinatra met ; baby shot me down, bang, bang
Stuk geiler dan twee hobbits die hum homosexualiteit ontkennen. (Sam kijkt toch erg zwoel naar Frodo)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Krekel

Wat een cultuurbarbarisme lees ik hier.

Omdat QT al voor eenieders rekening wordt genomen, hoef ik alleen nog maar even te melden dat Crouching Tiger, Hidden Dragon een meesterwerkje is.

In veel Chinese films kunnen de Kung Fu-helden vliegen. Of betergezegd: zweven/lopen over lucht. Natuurlijk is dat onrealistisch, mensen kunnen nou eenmaal niet zweven, maar Ang Lee heeft dit zweven weldegelijk erg realistisch kunnen filmen. Moeilijk, maar het is gelukt.

Kill Bill nog niet gezien, maar als de heer Sik hem slecht vindt, moet ‘ie wel goed zijn. Als je per se wil pennen over slechte films, ga dan die Matrix-trilogie-bagger eens goed bekijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Sik

The Matrix was ook niks. Bij deel 1 ben ik al afgehaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Webby

Ach dan maar de cult tour pakken en Takashi Miike en bijv. Gaspar Noé verheerlijken. Is het net of je een cultheld bent en de moderne cinema verafschuwt..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 erica

KILL BILL IS SUPER!!
EN IEDEREEN DIE DAT NIET VIND IS DOM!
DIKKE KUS ANNEKE

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 erica

kill bill is een meesterwerk!
en ik kijk echt uit naar het tweede deel van de film.
dus voor iedereen: kill bill is een echte aanrader!
kus jolanda

  • Vorige discussie