Kerstspel


Europa 1870, de landen zijn ‘geantromorphiseerd’ tot sprookjesfiguren soort van. Deze cartoon werd vlak voor het uitbreken van de Frans-Duitse oorlog getekend door de franse illustrator Paul Hadol. De tekening werd zo grappig gevonden dat er ook reproducties kwamen in Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. Meer uitleg over deze kaart vindt u bij het fenomenale Strange Maps.

Kerstspel: hoe zou volgens u de Sargasale tekenaar Crachàt het Europa van vlak voor het begin van 2008 moeten tekenen? Welke rollen, typetjes en handelingen dicht u bepaalde landen toe? Gezien de geglobaliseerde wereld moet er wellicht wel een beetje uitgezoomd worden zodat het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Verenigde Staten om de hoek komen? Disclaimer: Crachàt is nog niet gevraagd of hij deze kaart voor het huidige Europa wil tekenen en hij is uiteraard vrij om ‘de opdracht’ te weigeren om welke legitieme reden dan ook, wordt de kaart nooit getekend dan hebben we sowieso een aardig kerstspel gehad.

 1. 1

  Nederland zit verborgen achter de hand van de Pruisen? Wil dat zeggen dat we onder de duim gehouden werden? Of achter de hand? Of als de vinger aan de pols?

  Nu moet Nederland getekend worden als bibberend klein vogeltje die zijn eieren probeert te beschermen.

 2. 3

  Crachat kan de west-europese landen tekenen in de vorm van Wilders & zijn west-europese collega’s zoals de winter van het VB in Belgie die angstig kijken richting turkije (vormgegeven als een armoedige kleermaker).

 3. 4

  Vanuit Klein Duimpje’s perspectief, moet er natuurlijk een Harry Potter in, dan heb je de Russische Beer die net uit zijn winterslaap is ontwaakt en hongerig om zich heen kiekt, De Poolse dubbelkoppige adelaar vliegt uit (tot ontsteltenis van Calimero (aka Wilders), Kuifje is zijn hondje aan het zoeken, de Chinese draak spuuwt vuur, uncle Sam (Obelix snoepend van de oliepot?) wordt door Saladin betrapt op het stelen van de schatten uit de grot van Sesame. Crachat waardig ondernemen!

 4. 6

  Ik geloof niet dat eenwording eenheidworst oplevert, daar zijn al die regionale identitieten te sterk voor. Zijn die Limburgers en Friezen ooit normaal gaan doen sinds ze door Holland onderworpen zijn, nee toch? Nou dan?

  Kaart inpoet:
  – Frankrijk: een zeer viriel menneke
  – Polen: een bonkige loodgieter
  – Nederland: iets schlemiels
  – Belgie: iets visionairs (Verhofstadt)
  – Oekraïne: tweekoppig dier met een Westers Europese kop en een Russische kop

 5. 11

  Frankrijk lukt toch wel met die neus van Sarkozy?

  Duitsland als bourgondiër (oh hoe wreed is de geschiedenis).

  Tjechië is nu toch het schoothondje (vanwege die raketten) en dan Polen iets als een natte adelaar schichtig naar het oostenkijkend.

  Griekenland zie ik als danser (komt door die griekse televisie die ik soms zie ’s avonds laat).
  Spanje ala picasso.
  Portugal iets magers.

  Uhh…

 6. 12

  De imago’s van Europa’s belangrijkste politieke dieren zouden nog wel aardig passen in die kaart. Voor Nederland horen wel wel Geert Wilders te nemen als symbool van wat er met ons aan de hand is. België ? De rest, Merkel, Sarkozy, de Poolse tweeling, bloody Blair OK. Berlusconi of Prodi ? Twee, drie Skandinavische ijsheiligen kijken om een hoekje. Denemarken krijgt een St. Joris.

 7. 13

  @mescaline: ah verhip, die Poolse tweeling en de Poolse dubbelkoppige adelaar, hoe eenvoudig! Hoewel de meeste Polen die ik ken (alle eigenlijk maar dat klinkt zo stellig) alweer schijten op die twee.

  Ik zie Wilders beetje als Dik Trom verkeerdom op de Europese ezel zitten draven, luidkeels schreeuwend: voorwaarts!

  De VVD is natuurlijk als gespleten slang ook een dankbier dier, of in zijn eigen staart bijtend, erg makkelijk die rechtse types, om de draak mee te steken.

  Vraag is meer of Europa zelf als zodanig, op zichzelf dat is, nog wel bestaat, het past in elk geval niet meer, dat nauw-nationalistisch denken in het huidige wereldbeeld, een te krap jasje heet dat.

 8. 14

  Dik Trom beheerste die ezel en de situatie echter volledig. Wilders symboliseert bij mij ‘de weg kwijt’ en dat ook qua authenticiteit/identiteit (blondage).

  Europa roept nog steeds vanuit haar landsgrenzen naar elkaar maar is wel veel meer eenheid, en dat is het grootste verschil met 1870.

 9. 15

  Dr Banner, de Ijslandse hint is aangekomen.
  Ik moet deze kerstdagen een avondje achter de pc kruipen met een fles whisky om er iets moois van te maken. Hoop dat het lukt, want de oogst van 2007 is mager, anders wordt het begin 2008.

 10. 16

  Sterk onder invloed van wierook en twee flessen glühwein gooide de Webmeesters pardoes alle gebande IP-adressen weg onder het mompelen van “ik wil ook wel eens in mijn leven gratie verlenen, hik”.

 11. 18

  Grappig als je er even voor gaat zitten.
  Lastig ook.

  Kaart ideeën:
  – Frankrijk: een zwart geld tellende bankier
  – Polen: een cultuurloze geldjager
  – Nederland: een dom blondje
  – België: een met een tweesnijdend zwaard harakiri plegende dwerg
  – Duitsland: een angstige Pruis gechanteerd door een jood
  – Spanje: een onder de kerk onderdrukt democraat, achternagezeten door fascisten
  – Portugal: Bedelende arme visser.
  – Corsica: Ruziezoekende guerrillastrijder
  – Italië: een commerciële paus met naakte danseressen om hem heen
  – Zwitserland: nog steeds een gesloten chalet maar wel met een gat in het dak
  – Rusland: Een Kozak met een kater
  – De Balkan: Een querulant
  – Oostenrijk/Hongarije: Een wederopstaand angstaanjagend katholiek monster
  – Denemarken: poezelig blond dametje dat de islamiet in de rest van europa een cartoon aanbiedt
  – Scandinaviër: Aardige blonde oliepompers
  – Groot-Brittannië: Een van Europa afgekeerd oud wijf
  – Ierland: Een geldwolvende Riverdance danseres
  – Oude Russische staten: ???

 12. 21

  Ik heb vanmorgen naar een interview met Marita Mathijssen op Radio 1 zitten luisteren met historisch besef toch wel als centraal thema om vervolgens op Sargasso hier borreltafelcommentaartjes te lezen over een cartoon uit 1870. Zonder enige kennis van de politieke situatie in het Europa van die tijd wordt hier maar wat aan gekeuveld.

  En jawel, daar is die weer Geert Wilders. Nederland deugt niet want wij hebben Geert Wilders in de 2e kamer. Wilders haalt bij de verkiezingen 650.000 stemmen op een totaal van bijna 11 miljoen uitgebrachte stemmen. Ruim 10 miljoen stemgerechtigde Nederlanders kiezen niet voor Wilders maar toch wordt in zowel de serieuze als de hobby media het beeld van de Nederlandse politiek bepaald door deze figuur. Hoe kan dat nu? Gebrek aan beter bij de andere partijen? Armoede en gebrek aan fantasie bij de beroepsjournalisten en columnisten die gewoon te lui zijn om zich in te spannen en dus maar over Wilders schrijven en roepen? Gedrag dat door amateurcommentaarschrijvers wordt gevolgd. Laten we het er maar ophouden dat als je hier zelfs bij een cartoon uit 1870 nog met Wilders aan komt zetten je gewoon bent uitgekletst. Beperkt, geen diepgang en vooral geen eigen mening.

 13. 24

  Bon, een handschoen in het gezicht kan joyeus opgeraapt worden, dus, met een vettig hollands accent uitgesproken ‘chaan we dejfooj’.
  — maar is het nu aan mij om de edit uit de voorstellen te doen?

 14. 25

  Oh man, die staat wel heel onopvallend he ? Alles in het zwart of groen, en dan één zinnetje in het grijs, in kleinere punt dan de rest. Had de site al afgezocht rechtsboven … Still, tnx…

 15. 26

  & nu na bekijken : als het er dan toch maar zes zijn, kun je dan aub niet bij elk een voorbeeld geven ? Dan moet je die onzin niet onthouden, maar kan je telkens spieken of copypasten met de nodige mutatis mutandis. En er is plaats voor, ernaast. En het is weinig moeite.

  Of hoe doe je zo’n BR, zoals A of zoals EM ? Of ook wat is het verschil met een gewone return, die werkt toch ook ?

  En is tekst groter of kleiner zetten niet mogelijk, cf. SIZE in BB-code ? Dan kun je tekstblokken of citaten, cf. QUOTE, efficiënter inplakken, toch ?

  Testing :

 16. 33

  #30, zolang Thijzen De Poedels 11 miljoen Nederlanders hun mening omtrent Wilders als ‘geen mening’ bestempelen, lijkt de noodzaak om het over WIlders te hebben nogal evident.

 17. 36

  England een zinkende Titanic.
  Schotland een reddingsbootje dat zich afduwt.
  Ierland een leedvermakend menneke dat England uitzwaait.
  Belgie een huisje met een scheur in het midden.
  Frankrijk Sarkozy die met een Kaercher arabieren wegspuit.
  Duitsland een omgekeerde goudmijn: Goud wordt in de mijn (oost-Duitsland) gekieperd.
  De Balkan een kruidvat met brandend lont (hadden ze in 1870 ook al kunnen doen).