Kerstpuzzel

Beetje een puzzel voor cijferfreaks.
Hieronder ziet u een grafische weergave van een klein onderzoek dat ik afgelopen woensdag uitvoerde. Wat ik wilde aantonen kwam er niet uit. Maar het leverde wel een interessant resultaat op.
Aan u de vraag om te raden wat er onderzocht is. De x-as was de input, de y-as de output van de vraag. Als extra informatie bij de y-as moet gezegd worden dat een aantal nullen (tussen 1 en 10) is weggelaten voor de leesbaarheid.
Verder is het zo dat de informatie op internet te vinden is, maar waarschijnlijk niet in deze vorm (afgezien van deze post natuurlijk).
Hier de spreadsheet in OpenDocument formaat en Excel-formaat.
Ben benieuwd.
raadgrafiek

 1. 1

  gokje:
  de 100 categorieen op de x as zijn: de top 100 natuurlijke doodsoorzaken (ziektes) in Europa (bepaald over een bepaalde periode eindigend in het heden)
  de y as is het aantal doden in Nederland (over min of meer dezelfde periode en min een paar 0-en)

 2. 3

  Natuurlijke doodsoorzaken?
  Valt daar semantisch gezien niet slechts ouderdom onder?

  Wat betreft het plaatje. Random 100 mensen iets vragen levert niet zo’n (bijna) gesorteerde uitkomst op.

  *denkt verder

 3. 4

  door de decenia pieken dacht ik eerst aan vuurwerk, maar dat lijkt me vreemd aangezien het minder wordt, of het moet een 1/x form. zijn. Geschreven kerstkaarten/nieuwjaarskaarten of het geld besteed daaraan?

 4. 9

  bijvorbeeld: ongeveer 1000 mensen krijgen 1e kerstdag 7 mensen op bezoek en 2e kerstdag maar 1 (of ze gaan op bezoek bij zoveel mensen)

 5. 10

  Aantal keer dat de getallen 1 t/m 100 op Sargasso voorkomen. Veelvouden van tien zijn duidelijk populair. Ook zie je dat de dagen van de maand vaker voorkomen dan 32 en verder.

 6. 11

  @Tuur: Je tipt iets aan dat relevant is.
  @Frank: Dat is niet eens zo slecht bedacht. Maar we zouden het moeten testen om te zien of het dit resultaat oplevert.
  Maar aangezien ik sprak over een of meer nullen meer op de y-as, zou het wel een heel heftige steekproef geweest zijn.

 7. 14

  Ik moet er voor de eerlijkheid bij zeggen dat het een meting van afgelopen woensdag is. En dat het niet om iets heel statisch gaat. Maar het zou mij verbazen als het verloop ineens significant anders zou worden.

 8. 18

  Ik begrijp niet hoe je een aantal (Y-as) observaties weg kan laten en dan toch een gesloten X-serie kunt hebben. Wat laat je dan weg?

  Wat je zegt is: ik heb een aantal waarden gehad tussen 0 en 10 maar die heb ik niet weergegeven. Ze zijn dus blijkbaar ook niet relevant en de X is niet eenduidig gecorreleerd aan Y. Het is alleen een (tijd?) volgordelijkheid die zichtbaar is.

 9. 24

  @Pepijn en biepbiep: Wat Pepijn zegt. Daar waar nu 1.000 op de y-as staat, kan dus 10.000 of 100.000 of 1.000.000 (enz..) zijn.

  @mescaline: Dat is het inderdaad niet. Bovendien zitten we qua posts nu op zo’n 5500.
  Een overzicht van de hits top 25 staat trouwens stiekem op onze “over ons” pagina.

  @Dr Banner: Nope.

  Tipje van de sluier (of beter: een uitsluiting) het heeft niets met Sargasso te maken.

 10. 27

  Nou… dan is het de mate waarin de getallen 1 t/m 100 voorkomen in bepaalde documenten, zoals bijvoorbeeld in een jaargang van een krant, de pagina’s van wikipedia of de pagina’s die Google geindexeerd heeft.

 11. 28

  @Pepijn: wow! Dat laatste dus.
  De factor die er uit gehaald is, is een miljoen (6 nullen biepbiep).
  Dus googlen op 1 scoort 14 miljard hits, google op 2 en het zijn er iets meer dan 11 miljard. En zo voort, en zo verder.

  Er zitten twee breuken in de grafiek, bij 31-32 en bij 60-61. Dat zijn respectievelijk de hoogste getallen voor dagen van de maand en minuten/seconden. Die komen vanzelfspreken vaker voor.
  De pieken voor de tientallen heb ik nog niet verklaard.
  De dip bij 13 vind ik opvallend.

  En dit alles was begonnen om te onderzoeken of het getal 42 (veelzeggend voor zij die bepaalde boeken lezen) vaker gebruikt wordt (niet significant dus).

  (Denk overigens dat deze verhoudingen in een krant niet zouden werken, die hebben geen “timestamps” zoals op veel websites te zien zijn)

  Driewerf hulde voor Pepijn!!!!
  Maar nu heeft de puzzel kerst niet gehaald. Dus Pepijn, gooi gerust een nieuwe op (via de contactpagina). Als hij goed is gaan we de mensen er mee pesten. Gni.

 12. 33

  Yippie!

  De populariteit van de 10-tallen en andere getallen zoals 75 lijkt mij redelijk logisch. Getallen worden vaak afgerond op ‘lekkere’ getallen. De dip van 13 zal komen omdat het een priemgetal is.

  Ik heb de boeken in de kast staan, maar ben er nog niet aan toegekomen.

 13. 34

  Hmm dus ik dacht slim te zijn, en denk… in de duizendtallen zal er wel een significant verschil te zien zijn tussen bijvoorbeeld

  2010
  2011
  2012
  2013

  (waarin 2012 het einde van de Maya kalender is en zeer veel betekenent

  Maar nee hoor. dat loopt in een rechte lijn naar beneden. Kennelijk nemen veel mensen al een voorschotje op nieuwe jaren in google

  Overigens zie je wel weer een groot verschil tussen de getallen

  910
  911
  912

  onbegrijpelijk is het dat 667 meer verwijzingen heeft dan 666

  Steeph, tijd om niet enkel 42 te nemen, maar al die mooie conspiracygetallen tegen elkaar af te zetten…

  succes ;)