Kernfusie ontdekt?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Een groep wetenschappers van UCLA heeft een vorm van fusie gerealiseerd.
In tegenstelling tot alle vorige “ontdekkingen” lijkt dit ook nog enigszins te werken, en reproduceerbaar te zijn.
Enigste nadeel: Het levert nog lang niet genoeg energie op om rendabel te zijn.
Groot voordeel: Het kan op kamer temperatuur en is (in vergelijking met echte reactors) zeer compact.
Verscheidene wetenschappers zijn zeer geïnteresseerd in het idee en hopen het vooral voor in de ruimtevaart te kunnen gebruiken. Binnenkort volgt de publicatie in het toonaangevend blad Nature.
Bron 1, bron 2.

Reacties (4)

#1 Joost

Kernfusie is al lang geleden ontdekt, en wordt ook al toegepast. In Frankrijk komt geloof ik een testopstelling die – misschien – voor het eerst rendabel is. DWZ rendabel betreffende dat er meer energie uitkomt dan erin gaat. De onderhoudskosten maken het geheel echter nog wel erg duur.

  • Volgende discussie
#2 Hardtrack

De theorie achter kernfusie bestaat inderdaad al tinetallen jaren, maar pas sinds een paar jaar vinden de eerste succesvolle proeven plaats. Maar die moeten nog tot miljoenen graden verhit worden en bewerkt worden met gigantische magneten. Een rendabele kernfusie installatie die op een enigszins normale temperatuur werkt (niet meer dan een paar honderd graden) bestaat volgens mij nog niet. Alhoewel de eerste stappen dus nu gezet worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Laten we het artikel in Nature maar ff afwachten… het is wel vaker gebeurt dat dergelijk gejuich werd gevolgd door een oorverdovende stilte… net als toen met dat nederlandse medicijn tegen AIDS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Yofresh

He, luitjes. Ik heb een vraagje. Het is scheikundig, en ik denk dat jullie het allemaal wel weten aangezien het een vrij domme vraag is: In welke eenheid staat ‘relatieve atoommassa’ in de binas? Ik dacht in grammen, maar aan de ene kant lijkt me dat zwaar… Ik ben bezig met een verslag over kernfusie, dus als jullie nog vragen hebben daarover, stel ze gerust, ik zou alleen graag antwoord op m’n vraag willen :D

de groenten

  • Vorige discussie