Kabinet stelt onderzoek in naar competentie burger

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Deplorablele politieke vaardigheden uitten zich op internet (Foto: Flickr/Peter Baer)

Het kabinet heeft de WRR opdracht gegeven tot een diepgravend onderzoek, dat moet uitwijzen of de Nederlandse burger nog wel kan functioneren in een democratie. Het CDA, de PvdA en de CU maken zich zorgen over de cognitieve vermogens, historische kennis en morele vaardigheden van de gemiddelde burger. Premier Balkenende spreekt zelfs van een ‘gênante degeneratie’ en beweert dat Nederlanders over ‘deplorabele politieke vaardigheden’ beschikken.

Het onderzoek zal in kaart brengen hoe de Nederlandse burger de afgelopen decennia zijn verregaande staat van geestelijke ontbinding heeft bereikt. In de opdrachtformulering wordt echter niet uitgesloten dat de burger altijd al gespeend is geweest van basale vaardigheden voor een gezond democratisch proces, maar dat dit feit dankzij de komst van het internet pas echt voor iedereen zichtbaar is geworden. Volgens Jack de Vries, politiek strateeg van het CDA, is het publieke debat op het internet een duidelijk bewijs dat veel burgers slechts in staat zijn tot het produceren van ‘diarree op schrift’, in plaats van een afgewogen oordeel over hun politieke vertegenwoordigers. “Bij de meeste reacties op weblogs zijn spelling en grammatica dermate abominabel en worden de wetten van de logica zozeer aan de laars gelapt dat ze elke vorm van coherentie ontberen. En die types moeten dan naar de stembus. Daar mag best eens serieus naar worden gekeken,” aldus De Vries.

Wouter Bos, partijleider van de PvdA, is ook bezorgd. Bos: “We zien een schokkende combinatie van naïviteit, korte lontjes, kinderlijk onbehagen en pure stupiditeit. Deze eigenschappen bij elkaar lijken mij op termijn een ondermijning voor de democratie. Waarom zouden deze mensen moeten participeren in ons mooie politieke systeem, als ze het zo ostentatief niet kunnen? Je moet burgers ook tegen zichzelf in bescherming nemen, vind ik dan.”

Het kabinet wil eerst de onderzoeksresultaten afwachten voordat specifieke maatregelen getroffen worden. Volgens Piet Hein Donner, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is de kans aanwezig dat er te veel imbecielen in het land zijn om op korte termijn verkiezingen te kunnen houden. “Als dat het geval is zullen we eerst flink moeten investeren in onderwijs en daarna kijken wanneer het weer verantwoord is om verkiezingen te houden. Daar zouden best wel eens wat jaartjes overheen kunnen gaan,” aldus een sombere Donner.

Reacties (7)

#1 Frank

De argumenten begrijp ik, maar ooh heilige interlectuelen, steek eerst een de hand in eigen boezem en kijk naar eigen functioneren. Het is ook een taak van de politiek om te zorgen dat er en duidelijke keuze gemaakt kan worden, door de huidige draaikonterigheid en het niet nakomen van verkiezingbeloften vertrouwt niemand een ploliticus nog, daarnaast het is het al lang geen inhoudelijke spel meer, maar een populariteits wedstrijd.
Beste Politiek,

Zorg eerst voor duidelijkheid voordat met de democratie afschaft…U zult zien dat de mensen een afgewogen beslissing kunnen maken.

 • Volgende discussie
#2 Jonas

Degeneratie – wat dat niet Couperus die daar al over schreef 100 jaar geleden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jonas

Oh, dit is van De Speld…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Tzolkin

Stuitend! Wat gaan ze doen? De dommeriken het stemrecht afnemen? Examens om te zien of je wel slim genoeg bent? Of alleen nog stemmen als je met je bankrekening kunt bewijzen dat je het begrijpt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rob

@4 Het is een grapje :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Tzolkin

:)

Ik was er inmiddels ook achter.

Men is niet altijd even wakker…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Geert de Wilde

Men zegt altijd dat de leiders van een land de juiste afspiegeling vormen van het volk waarover ze heersen. Aangezien Jan Peter Balkenende en de zijnen totaal gecorrumpeerd èn behoorlijk imbeciel zijn, kun je hetzelfde dus van de gemiddelde Nederlander verwachten. Daar hoef je niet uitgebreid onderzoek naar te gaan doen, het spreekt voor zich. Het gewone volk kan dus nòg zo kankeren op de huidige politieke machthebbers, dat zal niets aan de situatie veranderen. De doorsnee Nederlander verdient gewoon niet beter dan een kabinet vol van gewetenloze, zwakbegaafde ministers, omdat hij zelf ook behoorlijk immoreel en onderontwikkeld is.

 • Vorige discussie