Kaart: Naar de Grote Stad

waar kan ik heen...?
Een kaart voor kluizenaars die de ultieme rust(plaats) zoeken, of voor mensen die juist altijd dichtbij andere mensen willen zijn. De Europese Unie en de Wereldbank lieten (om weer heel andere redenen) een kaart maken die weergeeft hoeveel uur reizen het is naar de dichtst bijzijnde stad van meer dan 50.000 inwoners. Slechts op 10% van het aardoppervlak is het langer dan 48 uur reizen.

 1. 6

  Als je de middelen hebt, kun je van elke willekeurige plek op aarde binnen 24 uur op elke andere willekeurige plek op aarde zijn. Van de andere kant zijn er, als je geen/onvoldoende geld hebt, plaatsen op aarde die je gedurende je hele leven nooit kunt bereiken.

  Deze kaart is dus een tikkeltje arbitrair. Hij ziet er artistiek uit, dat wel.

 2. 7

  Als ze op ijsland nou geen dorp hadden met >50.000 inwoners had het een zwart gat gewesen. En dat kaartje van groenland klopt ook niet helemaal volgens mij.

 3. 9

  @7: Air Iceland verzorgt vluchten op vijf vliegvelden in Groenland vanuit Reykjavik. Dan zou je dus vanaf die luchthavens in een paar uurtjes in de big city (Jaja, wel 120.000 inwoners!) moeten staan, want de vluchten gaan ’s morgens heen en ’s middags terug.

  Dan is Tristan da Cunha different cake. Geen vliegveld, zelfs geen vliegveld in de buurt (als je Sint Helena al in de buurt wilt noemen), noch een reguliere bootverbinding.