Just a Vega day at the office

Foto: copyright ok. Gecheckt 21-03-2022

ACHTERGROND - Na een lange vergadering lopen we het bedrijfsrestaurant binnen. Lunchtijd!! En als we met klanten lunchen verzorgt onze cateraar een luxe lunch. Al pratend storten we ons op het buffet. Broodjes kroket, zalmwraps, filet americain… Snel graai ik twee broodjes kaas weg.

Ik werk voor een leuke organisatie en doe betekenisvol werk. Net als bij veel organisaties staat kostenbesparing voorop, maar wordt er ook aan maatschappelijk verantwoord ondernemen gedaan. Met die tweede heb ik altijd meer gehad dan met puur geld verdienen. Een bedrijf dat zijn verantwoordelijkheid pakt en zijn invloed gebruikt om iets goeds te doen voor de wereld. Afval scheiden, een milieuvriendelijk gebouw en projecten in derdewereldlanden. Goed voor de reputatie van mijn werkgever en goed voor de wereld. Een bedrijf met bovengemiddeld slimme en bewuste mensen. Dacht ik.

‘Lekker geluncht’ zegt de klant. Als we na de lunch opstappen werp ik nog een blik op de stapels overgebleven broodjes en ik schaam me. Kroketten, filet americain, rosbief, er ligt meer vlees dan ik op kreeg in een week, toen ik nog vlees at.

Je hoeft geen hoogleraar te zijn om te snappen dat de manier waarop wij vlees produceren en consumeren een enorme druk legt op het milieu, en bijdraagt aan de wereldwijde armoede. Voor een kilo rundvlees is 25 kilo groenvoer nodig en een derde van ons zoet water wordt gebruikt voor de vlees en zuivelindustrie (Stichting Een Dier een Vriend http://www.edev.nl/pages/vlees–en-zuivelindustrie-en-klimaatverandering.php). Alle problemen die we hebben, met voedsel en water en de vervuiling van het milieu door CO2 en bestrijdingsmiddelen, hebben mij doen besluiten om vegetariër te worden. Bewust en hip, steeds meer mensen kiezen er voor om één of meerdere dagen per week geen vlees te eten.

De mevrouw van de cateraar komt langs met een kar. Spoedig zal ze het buffet weghalen en komen zal de vuilnisbak zich vullen met vlees. Vlees dat ik bewust heb laten staan. Maar vlees is blijkbaar de standaard en ook voor mij waren er dus kroketten en rosbief.

Ik vraag me af of onze ‘ongetwijfeld-oh-zo-MVO-cateraar’ überhaupt snapt dat het weggooien van vlees niet maatschappelijk verantwoord is en mij ook niet stimuleert het milieu te ontzien. De website van Stichting Wakker Dier vertelt me dat je door vegetarisch te leven de slachting van 727 dieren voorkomt. Ik vraag me af hoe veel meer het zou schelen als mijn bedrijf vegetarisch zou worden. Of in ieder geval vlees niet meer ‘de standaard’ zou maken. Al is het maar een dag per week.

De schrijver is bekend bij de redactie.

Reacties (9)

#1 Le Redoutable

De cateraar kijkt gewoon naar wat voor beleg er gevraagd wordt, die gaat echt geen broodjes dure zalm smeren als hij met een goedkoop plakje fabriekskaas weg komt. In een kroket zit overigens zo weinig vlees dat je die bijna vegetarisch kan noemen.

Vegetariërs zijn gewoon een beperkte groep in Nederland, vooral te vinden in de bakfietswijken. De meeste mensen eten gewoon vlees, je ziet nu de economie weer aantrekt dat met zelfs meer daarvan eet, vegetarisch is voor de meesten een inferieur surrogaat. Ik vindt het als vleeseter prima dat vegetariërs de broodjes ham laten staan en dat ze het zielig vinden dat er een beest voor geslacht is kan ik ook nog wel begrijpen. Maar waarom zijn vele vegetariërs van die egoïstische betweters die dat dan de rest van de groep dan ook op proberen door de strot te duwen? Stel dat de cateraar alleen maar broodjes vlees neerzet, dan is dat voor vegetariër toch ook irritant?

 • Volgende discussie
#2 Janos

@1 laat mooi je state of mind zien: of “dure zalm” of “goedkope fabriekskaas”. Want goede, dure, lekkere kaas bestaat niet, en er bestaat geen cateraar ter wereld die cheap ass baggerzalm op zijn broodjes legt. Nee hoor.

Verder heeft de auteur nergens gezegd dat iedere vleeseter voortaan alleen maar vegetarisch eten door de strot geduwd moet krijgen. Dat maak jij er van. Kwalificaties als “egoïstische betweters” mag je van mij dan ook achterwege laten. “Vele vegetariërs” ook nog, die dat doen. Goh. Wat gek dat ik die nooit tegen kom.

De schrijver maakt een hele reeks valide punten.
– gek dat bedrijven die claimen aan MVO te doen niet kritisch kijken naar het eten dat ze serveren
– gek dat er nog steeds enorm veel voedsel wordt verspild
– zeker gek dat zo’n zgn MVO-bedrijf daar aan meedoet, en dan ook nog een keer voedsel verspild dat ontzettend milieubelastend is.

Daar zou je het natuurlijk over kunnen hebben. Maar liever houdt @1 een verhaaltje over die o zo intolerante vegetariërs, dat kant nog wal raakt. Maar dan hoef je het tenminste niet over de inhoud te hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Meneer Kronkel

@2: je reageert op een notoire verdraaier van feiten, leugenaar en stemingsmaker. Alles wat Le Redoutable schrijft is het best als je het negeert. Zonde van je tijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Er zitten te veel vette “vleesvarkens” in de diverse directies.
;-)

Een voorbeeld van vegetarische cateraars.
En nog veel meer te vinden via Google.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Janos

@3 Ach, het is niet alsof het heel veel tijd kost. En onzin onweersproken laten, dat vind ik ook niets. Zeker niet op een site waar ik zelf voor schrijf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

Mijn ervaring met broodjes (en ook gecaterde snacks, in een instelling waar zoiets tientallen keren per dag geserveerd wordt) is dat alles met vlees altijd het eerste op is. Daar wordt nooit iets van weggegooid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Janos

@7 Mijn ervaring is anders: ik zie te vaak gebeuren dat verstokte vleeseters zich eerst op de broodjes met eiersalade, kruidenroomkaas en gegrilde groenten werpen, en de vegetariërs vervolgens achterblijven, met een vertwijfelde blik en een rommelende maag. Maar ik geef gelijk toe dat ik een bias heb, want die keren dat het gebeurt ben ik (als vegetariër) er ook goed chagrijnig over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Ik heb toch moeite je verhaal te geloven. Rosbief en kroketten die niet als eerste op zijn, verstokte vleeseters die zulks lekkers laten liggen voor kaas, ik heb het werkelijk nog nooit gezien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Janos

@8 Geloven en niet geloven staat je vrij. Ik weet dat ik vaker heb staan vloeken met een lege maag (binnensmonds natuurlijk he, ik ben best goed opgevoed).

Wellicht heeft het te maken met de kwaliteit van het vegetarische eten dat wordt aangeboden? Als aan de ene kant een broodje met fabriekskaas ligt en aan de andere kant rosbief en spare ribs, dan kan ik me er best iets bij voorstellen dat de vega variant overblijft. Maar juist als er een beetje kwalitatief hoogwaardig vegaspul ligt, is mijn ervaring zoals beschreven in @7.

 • Vorige discussie