Joop en Jessica

Op dinsdag 14 februari 2012, gisteren dus, gaf het unieke Nederlandstalige zangduo  Joop Visser en Jessica van Noord een concert in theater de Veste in Delft. In het begin zeiden ze dat ze van plan zijn om al over een jaar of zo te stoppen met optreden, helaas. Hoogste tijd dus om er een keer over te berichten. Wie zelf ook een keer wil gaan kijken, kan dat nu nog doen, maar straks misschien niet meer.

Joop en Jessica speelden vele bekende liedjes en tussendoor hebben ze ook veel verteld. De liedjes zijn vaak minder dan drie minuten lang en gaan over uiteenlopende onderwerpen. De gitaarbegeleiding is summier, solo’s zijn er niet, het gaat alleen om de liedjes zelf, vooral ook om hun mooie taalgebruik, hun spot en hun humor. De humor blijkt daarbij overigens ook uit hun diverse Youtube-filmpjes. De opstelling in die filmpjes is altijd hetzelfde, beide zittend, Jessica links, Joop rechts, maar kleding en achtergrond variëren sterk en passen altijd heel goed bij het liedje. Een voorbeeld is een lied over een jonge vrouw en een jonge man die elkaar op de meubelboulevard ontmoeten, op de meubelboulevard “met gezellige muziek van Frans Bauer en Jan Shit die aan je oren plakt als vette vis aan je gebit”:

Ik begrijp de teksten niet altijd moet ik zeggen, maar dat kan komen doordat ze vaak gaan over tijdens de opname actuele onderwerpen, die ik nu niet meer herinner.  Of omdat ik er geen verstand van heb. Of natuurlijk omdat het goede liedteksten zijn, die ook na 100en  keren luisteren nog leuk blijven. Zou bijvoorbeeld het lied “Het Margarinehoertje” iets te maken hebben met de Zeeuws Meisje-reclame van jaren geleden? Een ander lied “De kale kapitein” gaat over een droevige kapitein die elke nacht op zee een brief schrijft aan een vrouw in een kapsalon “…dat het zonder haar niet ging, dat hij zonder haar zou sterven.” Tijdens het concert vertelde Joop dat het bij “haar” om het haar van de kapitein ging dat hij nu niet meer heeft. Het ligt voor de hand eigenlijk, maar ik was er zelf nooit op gekomen. Vandaar ook de kapsalon natuurlijk.

Hoeveel mensen zullen Joop en Jessica kennen? Ik zelf ken ze nog maar ruim een jaar. Van hun marketing-activiteiten moeten zij het in ieder geval niet hebben, want die zijn er amper. Zij geven ook slechts zeer zelden interviews en zo ja, dan gaat het vaak ook niet over hun, maar over iets anders, zoals over een pleidooi voor het behoud van een theater:

In een ander interview, in het programma Vrije Geluiden, zeggen zij dat zij inderdaad niet graag over zichzelf spreken. Over zichzelf spreken doen anderen al vaak genoeg en dat vinden zij voor hun publiek ook niet echt interessant. Zo blijft dan eigenlijk vooral de muziek zelf. Daar kan dan iedereen zelf zien wat hij ermee doet.

De muziek is op verschillende cd’s en, heel ouderwets, ook op mc’s beschikbaar en te bestellen via de website van Joop Visser of te koop in een select aantal platenwinkels waarvan de namen ook op de website staan. Alles wordt in eigen beheer uitgegeven, dus promotiecampagnes van platenmaatschappijen zijn er ook niet. Joop is niet echt te spreken over platenmaatschappijen en daar heeft hij ook goede redenen voor. Ten eerste zou 90% van de opbrengst van zijn cd’s naar de platenmaatschappij gaan  en ten tweede liggen dan ook de rechten van zijn muziek niet meer bij hem, maar bij de platenmaatschappij. Dat zou dan kunnen betekenen dat hij het bijvoorbeeld niet meer kan voorkomen als Paul de Leeuw een van zijn liedjes zou willen zingen en dat wil Joop liever niet.

“Bij ons in het dorp kijkt niemand televisie…, want zonder televisie is er al bagger zat” heet het in het lied “Boer zoekt vrouw”. Het lied gaat er verder over dat zij een keer toch maar zijn gaan kijken. Het moest dan over het programma “Boer zoekt vrouw” gaan, maar het schijnt alsof  zij, misschien per vergissing, naar Peter R. de Vries en Joran van der Sloot hebben gekeken, maar ach, wat maakt het uit. Het is toch de moeite van het kijken niet waard en daarom zijn ze daar dan ook maar weer mee gestopt.

Ouderwets. Misschien zijn de liedjes best een beetje ouderwets, ook al gaan ze vaak ook over vrij actuele onderwerpen. Dat wederom hoeft natuurlijk niet slecht te zijn. Zeker niet als je ze vergelijkt met de muzikale bagger die je tegenwoordig op de televisie kunt zien, Frans Bauer, Jan Smit of Paul de Leeuw bijvoorbeeld.

 1. 1

  Joop Visser was in de jaren zeventig als Jaap Fischer een cabareticoon in Nederland. Nu is er bijna niks meer van ‘m terug te vinden, raar. Inspireerde talloze vakgenoten.

 2. 2

  Ja, ik luisterde even naar de meubelboulevard en na 10 seconden wist ik het : Jaap Fisher. Hij wil er niet meer aan herinnerd worden maar zijn LPs zijn verzamelobjecten en erg grappig. Helemaal kwijt is hij het blijkbaar iig nog niet :)

  In de traditie van Cornelis Vreeswijk en Jaap Fisher. Boudewijn de Groot in zijn jonge jaren. Hollands tot op het bot in een bijna vergeten traditie.

  Mooi stukkie.
  Vooral het ontbreken van de referentie naar Fisher :)

 3. 4

  Een van zijn beste liedjes:
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant is een kutkrant en een plaag voor het gezin
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant wordt steeds dikker en d’r staat steeds minder in
  Vroeger was ‘ie katholiek, een pijler van bedrog
  Nu is ‘ie niet meer katholiek, maar toch maar toch maar toch
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant is een kutkrant, ’t is mij niet gauw te dol
  Maar als ik ‘ns een krant lees, als ik ‘ns een krant lees
  Dan wil ik ook een krant en geen papieren drol
  Waar de redaktie drijft op drank en zelfcensuur
  Je krijgt de halve waarheid, maar wel twee keer zo duur
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant is een kutkrant, ik houd hem voor gezien
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant heeft geen mening, de Volkskrant heeft er tien
  De Volkskrant is een pokkeblad, een geitenwollen-sokkenblad
  Een jouno-ego-kokke-blad, het lijkt wel een riool
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant is een kutkrant, geef mij maar Trouw

 4. 5

  Joop wil niks met Jaap te maken hebben, omdat Jaap eigendom is van de platenmaatschappij. De 2e helft van zijn optreden bestaat normaal uit verzoeknummers en het heeft dan ook geen zin om Jaap klassiekers als Het Ei en Sprookje aan te vragen. Alhoewel ze wel De Monniken doen, maar dat is, geloof ik, omdat Jessica een sopraan is. Deze staan wel op de verzamel CD: “De Liedjes van JF”, die bij de platenzaak in de discount ligt en tegen de wil van Joop uitgebracht is (en vergeet “Als ze slaapt” niet). Joop is als een van de weinigen ook geen lid van incassobureau Buma en dat is heel prettig als organisator :).

  Persoonlijk zie ik Joop eigenlijk nog liever solo, helemaal niet vanwege Jessica, maar ben niet zo van de verkleedpartijen en solo was de humor nog droger.

 5. 7

  Ja, ik merk dat ik vergeten ben te zeggen dat ik het anti-buma karakter van Joop wel kan waarderen. Als dat de reden is om Jaap weg te doen heeft ie helemaal gelijk.

 6. 8

  AntiBuma is wel het ding nu, maar voor een artiest die zo bekend is als Jaap is dat net zo’n praktische houding als Anti-waterleidingbedrijf zijn. Pricipes zijn mooi maar je kunt ook overdrijven. If you can’t beat them join them