Joernalistiek

Dit is een gastbijdrage van Wouter Mijland, zelfstandig tropisch bosbouwkundige West-Afrika.

Even wat joernalistiek nieuws van onze correspondent uit Wagadoekoe, de hoofdstad van Afrikaland: Er is geschoten! [mirror]. In Equatoriaal Guinea. Het is natuurlijk volgens onze correspondent geen echte “Massamoord in Equatoriaal Guinea”, daarom zetten we de titel tussen haakjes. Als er negers sterven is het niet echt moord, want moorden zit deze wilden nu eenmaal in het bloed.

Als we iets verder hadden gekeken dan onze joernalistieke neus lang is, hadden we ontdekt dat het bloedbad al 28 September dit jaar in Conakry, de hoofdstad van Guinea, had plaatsgevonden. Ons maakt dat niet uit. Het gaat er om dat zo vlak voor de kerst onze lezers nog even lekker kunnen reaguren over die domme wilde negers die elkaar voor de lol doodmaken. De lezers kunnen met al die sneeuw toch niet naar hun kutbaantje en kunnen zo nog even lekker hun eenzijdige denkbeelden over Afrikaland kwijt. “Ies koeltoer” enzo schrijven. Ook prikkelt het de zieke fantasie van de geile reaguurder dat er door die grote zwarte negersoldaten vrouwen zijn verkracht, daarom benadrukken we het nog even voor de zekerheid.

Dat er in Guinea een heleboel aardige mensen wonen, die de dupe zijn van steeds weer een kwaadaardige militair junta, in het zadel gehouden door Rusland, Frankrijk, Duitsland en China, maakt onze kerstsfeer niet stuk. Goedkope toegang tot grondstoffen is wel zo makkelijk om ons witte übermenschen leuke kerstkadotjes te laten kopen. Hiermee kunnen de militaire machthebbers weer leuke kadootjes kopen voor hun bevolking. Die kadootjes delen we uit als 50.000 burgers laten merken dat het tijd wordt voor vrije verkiezingen in een voetbalstadion. Oke, de internationale gemeenschap zegt vanaf nu helemaal geen wapens meer aan die boze soldatennegers te willen verkopen, maar voor het feestje waren ze helemaal nog niet boos.

Leve de vrije kwaliteits-joernalistiek!

 1. 2

  @1: Kweenie, ik vind het wel een terechte ontmaskering van het amateurisme van Spitsnieuws. Zelfs ik zag meteen aan het filmpje dat dit niet over Equatoriaal Guinea ging.

 2. 3

  Conakry is niet de hoofdstad van Equatoriaal- Guinea, maar van Guinee, een ander land. De hoofdstad van Equatoriaal-Guinea is Malabo. Voor alle duidelijkheid: het bloedbad was in Conakry, dus in Guinee.
  Verder commentaar overbodig.

 3. 6

  @ 3. Siquo:

  Is iets minder grappig, als er een paar bekenden van je onder de slachtoffers zijn. Humor is natuurlijk altijd subjectief, het is niet zo een ver van mijn bed show, wellicht daardoor de verongelijking, maar maak me vooral zorgen over kwaliteit van de joernalistiek en het “nieuws”.

 4. 7

  Wat mij vooral opviel was de kortheid van het bericht en de evenredige lengte en inhoud van de commentaren.

  De zorgelijkheid over de journalistiek heb ik al jaren.
  Niks nieuws.

  Maar de kortheid en onjuistheid was inderdaad schokkend.
  @1 daar hoef je niet verongelijkt voor te zijn.
  Het mag worden gerapporteerd.
  En de toon lijkt dan altijd verongelijkt.

  #1 klinkt nogal verzadigd.
  Niets kan #1 meer treffen.

 5. 10

  Zo onlangs op een org(en)/meeting werd ik heel onaangenaam verrast.

  Mensen, lang in het veld (“zuiden” zegt men daar”)..gelouterd…en ietwat cynisch geworden..

  Als de mic uitstaat is de teneur: als je wat opzet in het Zuiden kan niks en gebeurt/slaagt er ook helegaar niks.

  Daarintegen, steek je wat energie in het Oosten (Azie) kan alles en slaagt alles.

  De aandacht is zich aan het wenden van Zuid naar oost.
  De poster moet nog wat bijleren, vrees ik.

 6. 12

  @Spuyt12#9
  Normale stukken worden niet gelezen, niet begrepen. Alleen maar ins blaue hinein geinterpreteerd. Kort: het helpt dus niet om ‘normaal’ te schrijven.

  Of dit stuk helpt is trouwens ook de vraag natuurlijk.

 7. 13

  Oké, ik ben het met je punt(?) eens dat Spitsnieuws.nl geen goede nieuwssite is, en dat er eerder aandacht had moeten zijn voor de situatie in Guinee. Je hele punt wordt echter een beetje ondergesneeuwd door de toon van je eigen artikel.

  Er mist iets in je stuk… Nuance? Volgens mij ben je echt ziedend. Misschien kun je de volgende keer eerst even afkoelen in plaats van met een rode waas voor je ogen alle Spitsreaguurders impliciet uit te maken voor racisten met een zieke fantasie en kutbaantjes.

 8. 14

  @13: Zoals ik het lees is het niet eens zozeer gericht op de reaguurders (al reageren ze wel weer op voorspelbare onderbuikwijze), maar meer op spitsnieuws zelf, dat blijkbaar erop uit is om dit publiek te bedienen en daarbij niet schroomt om oud nieuws en feitelijke onwaarheden te verkondigen, als het maar “werkt”.

 9. 15

  @14
  Dat is zeker ook waar, het is meer een blog dan een puur nieuwsmedium, in de zin dat ze maar al te vaak hun mening laten doorschemeren in de artikelen. Ik weet dat Spits van GS / Telegraaf Media Group is dus voor mij is het niets nieuws en de schrijver van dit artikel heeft dan ook gelijk. Blijft het een enorm zuur stuk waarin hij generaliseert en op een buitengewoon lompe wijze zijn onvrede uit. Right?

 10. 17

  @15: Ja, het taalgebruik is eerder aangepast aan de Spitsnieuwsreageervelden dan van het niveau van een Sargasso-topic. Maar dat was misschien ook wel de bedoeling.

 11. 18

  @16: “Als het aan Bijstandskoning en Links Handig ligt krijgen we zoiets fraais ook binnen tien jaar hier. Handig als voorlichting, dit filmpje. Ontkennen is de nieuwe trend, uitgevonden door Poetin en Ahmadinejad.”

  “Hoeveel miljoen wil Koenders erheen sturen omdat er zoveel demonstrerende CO2 producenten zijn afgeschoten?”

  Kritische kanttekeningen?

 12. 19

  Bismarck..ergens rond september kreeg ik een brief (ik ontvang brieven vanwege dingen) uit boffa (bofa?.. uit de regio in ieder geval) Er stond:

  Praise the Lord that He has choosen you to give me money.(Echt waar, spuugt tussen twee vingers)

  Ik vond dat stuitend, werk op kennisuitwisselingsding. Hing de brief op bij het koffiep[unt. Brief werd de volgende dag verwijderd met reprimande.

  Ik weet niet wat ik met die reactie en brief aan moet..wankel.

  Is dat wat je bedoeld “onderbuik”?

 13. 21

  @10

  Natuurlijk, deze poster moet steeds veel bijleren en doet dat elke dag. Ik word juist niet cynisch van “het Zuiden”, ook niet als “de mic uitstaat”.
  Ik ben dan maar een ongelouterde kleine bosbouwkundige, die plezier in zijn werk heeft en daarmee soms resultaat heeft in het werk en soms niet. Als mens altijd resultaat binnen mijn eigen leven.
  Ik word droevig van dit soort berichtgeving in Spits”nieuws”, ook van opmerkingen als dat Guinee een islamitisch land is en de vrouwen het daar moeilijk zouden hebben. Dat is wat te eenvoudig geredeneerd naar mijn smaak. Mijn koperen duit in dit zakje is van een bedenkelijk niveau, maar ik gooi ook geen water in een brandende frituurpan, of parels voor de zwijnen.

 14. 24

  Pff.. Voor accuraat nieuws neem je maar een feed op het ANP.

  Er zijn bovendien genoeg andere sites die zich WEL druk maken over zielige mensen in Afrika.. Zijn die sites daarom “beter”? Pluriformiteit? wel eens van gehoord?

  Spits is misschien juist minder hypocriet.. vermaak, daar draait het om..vermaak en advertentie- inkomsten.. ze verkopen je dus geen “idealistische droomkastelen” om je het geld uit de zak te kloppen

 15. 27

  He Bert! Niets tegen humor, vond de grap gewoon niet goed genoeg en vind het prettig als berichtgeving over conflict situaties een bepaalde kwaliteit heeft. Vond de berichtgeving door RFI bijvoorbeeld beter.

  @23: Ja hoor, de militair junta is maar een heel klein deel van de bevolking, helaas hebben zij de wapens.

 16. 28

  IC Wouter..(ja hoor? #27) ..when and where?

  Daarna gaan we wat dieper op de zaak in.

  Nou?

  ps: morgen ben ik op de org…met een lokale…..(grrr)

 17. 32

  @24: “ze verkopen je dus geen “idealistische droomkastelen” om je het geld uit de zak te kloppen”

  Dat doen ze dus (getuige bovenstaand artikel) wel.

 18. 34

  Ik wil wel maar waar Wouter?, kan het niet/nergens vinden. Gewaardeerde directie een link tussen de poster en mij is welkom…

  bij deze.

 19. 36

  @ 33, als ze zich er anders mee bemoeien en geen wapens verkopen, kan het misschien beter gaan. naar mijn idee zit het in het feit dat de militaire junta de wapens heeft en niet het verstand. saillant detail is dat Moussa Dadis Camara in Duitsland geschoold is. waarom militairen trainen voor corrupte dictatoriale regimes. wellicht om de afzet voor hekler & koch en mercedes (unimog) te waarborgen. dat beetje ontwikkelingssamenwerking ernaast als schaamlapje is helaas hierdoor snel teniet gedaan. natuurlijk zie ik het te zwart/wit, maar heb zeker een punt.