Jezus in het Witte Huis

Jezus in je hart of liever Jezus in het Witte Huis? Dat is de vraag die je bekruipt als je de film ´Jesus Camp´ ziet, die nu draait in de betere filmhuizen. Deze documentaire legt vast hoe in het Mid-Westen van de Verenigde Staten evangelisten in bible camp kinderen blootstellen aan anti-abortusleuzen, creationisme en de minder vreugdevolle lessen uit de bijbel.

Het knappe aan de documentaire is dat alles objectief in beeld is gebracht. Iemand die dol is op het drammen van de christelijke boodschap in onschuldige kinderhoofdjes zal na het zien van de film de bioscoop met een grote glimlach verlaten.

De film legt ijzingwekkend vast hoe volwassenen kinderen opjutten om hun zonden af te leggen en zich in te zetten om Amerika te bekeren tot het christendom. Amerika zit midden in deze ´culture war´. Het is ontaardt in een politieke strijd om niet alleen het Witte Huis, maar bijna even belangrijk: het Hooggerechtshof (Supreme Court). De religieuze conservatieven kunnen niet wachten tot ze bijvoorbeeld abortus-jurisprudentie die ze niet aanstaat terug kunnen draaien.

Jankende kinderen die schreeuwen om vergiffenis, tevreden volwassenen die knikken voor weer een zieltje dat gewonnen is. Brainwash of born-again? Filmpje!

 1. 1

  De tijd is voorbij dat je nog gezellig weat ging knutselen en zingen voor de heer (Kom in de tent, kokm in de tent, daar is Jezu met zijn band….). Dat kamp heeft ook nog eens de verheffende naam Kids on fire. Moeten Amnesty International en de Unicef zich zo langzamerhand niet eens veel drukker gaan maken om kindermishandeling door orthodoxe fanatici (van wat voor richting dan ook)?

 2. 2

  Deze moet ik gaan zien. Deeply disturbing. Overigens was er al een goede docu op de NL tv (was het op Netwerk?) over de macht van de evangelicals die uitlegde hoe zij bezig zijn. Dawkins werd ook geinterviewd. Deze docu lijkt nog dieper te gaan.

  Astro: hoe kwam JIJ de bios uit?

 3. 5

  Is hij nu pas in Nederland? oef… Goede docu inderdaad, maar objectief? Hij is wel bedoeld om ze onderuit te halen. Naast dat de rode draad door de docu een radio presentator is die deze christenen vlijmscherp onder uithaalt denk ik niet dat speeches aan kleine kinderen dat ze een voorbeeld moeten nemen aan moslims die zichzelf opblazen door de meeste mensen als goed gezien wordt. Of dat er een cardboard box cutout van Bush letterlijk wordt aanbeden.

  Ik ben het volledig met de docu eens, maar het is niet objectief. Het is zo opgezet dat je geschokt wordt door deze mensen (met goed recht) maar je denkt dat hij objectief is. Dat is juist het slimme ervan hoe hij in elkaar gezet is. Kan Meneer Moore wat van leren :D Wel je boodschap eruit krijgen, maar niet overkomen alsof je dat expliciet wou doen.

  De docu is al wat ouder en volgens mij toch echt wel ontvangen als anti deze extreme vorm van new born christians als ik alle oude reacties erop mij goed herinner op het internet.

 4. 6

  @ 5: het zal je niet verbazen dat ik het niet met je eens ben over de objectiviteit. De kleuring die je er aan geeft, is echt de jouwe (en de mijne). Als je film gaat bekijken kun je het nagaan: de documentairemakers doen niets anders dan laten zien wat er gebeurt. Geen voice-overs, niks.

  Ik moest erg lachen toen ze het hele kamp de zegen van God aan het geven waren, van tafelpoot tot geluidsinstallatie. En begonnen te bidden tegen de Duivel die de microfoon niet zou kunnen laten werken. Maar voor die mensen was het bittere ernst. En het werd gewoon droog gefilms, zonder aangedikte muziek of wat dan ook.

  Hoezo is de radio presentator de rode draad? Het is jouw rode draad. Met hetzelfde gemak kun je de vrouwelijke evangelist die van begin tot eind in beeld is de rode draad noemen namelijk. En het promopraatje dat zij houdt zien evangelisten gewoon als de normale waarheid.

  Ben benieuwd welke reacties je gelezen hebt. Heb je een linkje?

 5. 7

  Dit soort dingen legt wel een beetje een vinger op de zere plek. Als liberaal, moet je de opvoeding in handen van ouders laten, of meer door de staat laten regelen?

  Je wilt enerzijds natuurlijk zo min mogelijk inmengen, maar anderzijds is het zo dat een kind niet bepaald vrij is in zijn opvoeding. De ouder bepaalt wat het kind wel en niet leert.

 6. 11

  @ 10: Amen!

  No doubt some viewers will accuse the filmmakers of the dreaded liberal bias. But this is not a work of fiction, nor is it slanted reporting. These are real people and real events, captured on film. If the evangelical movement comes off badly in this film, the people on screen have no one but themselves to blame.

 7. 12

  Jongens, waar maken we ons druk om? Dit is toch niets in vergelijking met arabische jongerenkampen waar ze worden klaargestoomd voor een zelfmoordaanslag. Dat is pas verwoesting van een kinderleven door pure indoctrinatie. In Amerika motiveren ze die kids alleen om iets minder te zondigen, wat is daar nou verkeerd aan…