Australië: Japan steelt 2 miljard dollar tonijn

de laatste bevroren tonijnenJapan heeft in de afgelopen 20 jaar voor twee miljard dollar aan southern bluefin tonijn uit de Stille Oceaan gestolen en daarmee de populatie zo goed als uitgeroeid aldus Richard McLoughlin directeur van Australian Fisheries Management Authority. Enwel daarom vinden natuurorganisaties dat het IWC voor Japan nooit de regels voor de walvisjacht mag versoepelen. Omdat het land heeft bewezen dat het niet verantwoordelijk kan omgaan met de natuurlijke hulpbronnen uit de zee, zie ook: Whales will be like Tuna. Ondertussen zou de beschuldiging van twee miljard dollar visfraude nog wel eens tot een grote internationale rel kunnen leiden. “Essentially the Japanese have stolen $2 billion worth of fish from the international community and have been sitting in meetings for 15 years saying they are as pure as the driven snow. And it’s outrageous.” McLoughlin said talk about the “enormous international fraud” had reached all levels of government. (theaustraliannews.com)

Update: Russen schieten Japanse visser dood (NOS)

 1. 3

  Japan heeft een grote bevolking te voeden met weinig landbouwgrond en hebben zich al eeuwen op de zeeen gefocust voor hun dagelijks voeding. Met de miljarden bevolking op deze planeet wordt er veel roofbouw gepleegt op de nationale en internationale bronnen van onze planeet. Neem de Jappen maar kwalijk ze dagelijks willen eten. Even verder op staat een pluim uitgereikt aan naive westerse landen die straatarme landen in staat stellen zich ongebreideld voort te planten met ontwikkelingshulp en zo deze planeet verder belasten en de humanitaire ellende sterk vergroten. Japan voert daar een verstandige politiek door zo weinig mogelijk hulp te geven, ze weten immers als geen ander dat overleven moeilijk wordt als de bevolking verre de natuurlijke voedselproduktie van een land overstijgt.

 2. 4

  @Yopper
  Japan geeft er niet zo weinig humanitaire hulp omdat ze denken dat het slecht is voor de wereld. Zíj zouden er slechter van worden dus zíj geven zo weinig mogelijk. Ze zijn gewoon egoïstische materialisten (en ja, dan generaliseer ik flink). Tegenwoordig zijn er tal van alternatieven om aan vis te komen. Denk aan de kweekvijvers, daar heb je geen grote stukken vruchtbare grond voor nodig.

 3. 5

  @Yopper: Japan kan zijn voedsel vast ook wel ergens anders vandaan halen.

  En wat bedoel je met: “in staat stellen zich ongebreideld voort te planten met ontwikkelingshulp en zo deze planeet verder belasten en de humanitaire ellende sterk vergroten”.

  Klinkt een beetje eng. Wat wil je dan, ze maar laten verhongeren?

  En wat de hulp aan andere landen door Japan betreft, zie Ouwe.

 4. 6

  @yopper.
  …Bovendien hoeft een westers land als Japan geen roofbouw te plegen om in de voedselvoerzining te voorzien. Daar hebben wij import van voedsel voor. Deze tonijn kunnen ze dan ook netjes kopen op de wereldmarkt, net zoals wij dat doen.

 5. 10

  @3 Gezien de welvaartsverschillen op deze planeet denk ik veilig te kunnen veronderstellen dat het ‘westen’ nog wel de meeste ‘roofbouw’ heeft gepleegd. Aangezien niet iedereen op deze aarde ons welvaarts niveau heeft, en dat dat ook niet mogelijk is, moet er wel sprake zijn van ‘roofbouw’.

 6. 11

  @yopper: Gezien het bericht (de tonijn is op) lijkt me de strategie van de Japanners om hun monden te voeden niet echt slim gekozen. Eerst twinitig jaar de japanners zoveel tonijn voeren dat ze zich ongebreideld kunnen voortplanten en dan tot de conclusie komen dat de tonijn helemaal uitgeroeid is. Daarmee doet Japan in eigen land datgene waarvan jij “het westen” beschuldigt in de derde wereld.

 7. 15

  @Maurice
  Wellicht niet mijn tweede stuk gelezen? Voor kweekvis heb je niet gigantisch veel landbouwgronden nodig. Overgens zou er inderdaad voedsel kunnen worden ingevoerd, maar dat is nog altijd beter dan roofbouw plegen, denk je niet?