James Sharpe, wist ie het of wist ie het niet?

James Sharpe (Publiciteitsfoto PVV)

En weer is er een PVV-kamerlid in opspraak, dit keer is James Sharpe aan de beurt. Wat is er aan de hand? Het bedrijf Digitania, waar hij CEO van was, heeft in 2008 een boete gekregen van 63,99 miljoen Hongaarse Florinten, zo’n 256.000 euro tegen de toenmalige koers. De boete werd opgelegd wegens het misleiden van klanten.

In advertenties voor een sms-datingservice zou het bedrijf in plaats van echte profielfotos de foto’s van modellen hebben gebruikt, aangeleverd door commerciële agentschappen. Daarnaast waren de beschrijvingen bij de vrouwen waarmee geadverteerd niet correct (wat me logisch lijkt als de foto’s al nep zijn).

Nu is het bedrijf veroordeeld, en niet Sharpe zelf. Natuurlijk hoef je als CEO van een bedrijf niet direct verantwoordelijk te zijn voor misstappen die het bedrijf begaat of sterker nog, ervan af te weten. Vaak geldt dat hoe groter het bedrijf is, hoe minder de directie op de hoogte is van de details. Maar Sharpe ontkende voor de camera’s dat hij er ook maar iets vanaf wist: “Er klopt niks van. Onzin, echt onzin.” Als we de onwaarschijnlijke situatie even negeren dat een CEO niet op de hoogte is van een boete van 256.000 euro, dan is de vraag hoe groot Digitania is en hoe waarschijnlijk het is dat Sharpe niet op de hoogte was van deze praktijken?

Op het eerste gezicht lijkt Digitania geen groot bedrijf. De site is sterk verouderd, en lijkt niet erg goed te worden geüpdatet. Sharpe is bijvoorbeeld nog steeds CEO. Dat kan natuurlijk aan de – misschien dodelijke? – boete liggen, maar ook de oprichting was niet echt iets om over naar huis te schrijven. Het bedrijf werd in 2001 opgericht met een investering van zo’n 80 duizend euro, en had in 2006 (het jaar waarin de misstanden begonnen) ergens tussen de 11 en 50 werknemers. Ook de boete, die tien procent van de jaaromzet bedraagt doet niet denken aan een groot bedrijf waarvan de directeur niet meer weet wat verschillende afdelingen doen.

Al met al lijkt het erop dat Sharpe wel direct bij de misstanden betrokken moet zijn geweest. Dat of hij was een slecht bestuurder. Blijft de vraag natuurlijk wat wij hiermee moeten. Op zich niet veel. Het bedrijf is veroordeeld, niet Sharpe zelf. Daarbij mag je je natuurlijk wél afvragen hoe iemand zich in het parlement gedraagt die er in het verleden niet voor terugschrok om mensen op te lichten door middel van een sms-datingservice.

Het grootste probleem ligt ook hier bij de PVV zelf. Wilders heeft weer iemand binnen zijn gelederen die waarschijnlijk het een en ander heeft verzwegen tijdens de sollicitatiegesprekken. Het wordt voor hem steeds lastiger om zijn gedoogsteun geloofwaardig te houden met zoveel semi-dissidenten in zijn fractie.

 1. 14

  Het is grappig hoe de PVV gelukt lijkt te zitten met mensen die een spin aan de waarheid hebben gegeven. In dat opzicht zijn ze eigenlijk perfect voor de partij..

 2. 15

  Hij wist natuurlijk niet dat het juridisch oplichting was. Bedenk dat in Nederland dezelfde praktijken door gelijkaardige bedrijven werden toegepast. Pas sinds vrij kort staat er bij de reclames van sms/telefoondating een waarschuwing dat er sprake is van fictieve informatie, om rechtszaken/schadeclaims te voorkomen. Tot redelijk recent werd het binnen de branche dus gezien als “normale” praktijk om fotomodellenplaatjes te gebruiken om klanten te lokken.

 3. 17

  @16: een slimme ontwikkeling van het eerdergenoemde. Al moet ik toegeven dat je gezien de eerdere veroordeling inmiddels wel moet weten dat het verboden is. Maarja, dat kun je Sharpe weer minder aanrekenen. Hij was dit jaar immers nogal veel in het buitenland (Nederland), vanwege zijn politieke carrière. Misschien heeft één van zijn afdelingshoofden dat slimme, maar foute trucje bedacht?

 4. 19

  @18: Oh ik dacht dat er twee boetes waren, eentje in 2008 en eentje dit jaar. Of ging die van 2008 over gedrag in 2006? Zitten in Hongarije trouwens ook al van die D66 rechters die er jaren over doen om tot een veroordeling te komen? Daarmee zou natuurlijk ook meteen de onschuld van Sharpe bewezen zijn, het lag gewoon aan de D66 rechters!