“It’s bad in Iraq.”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De inkt van de verkiezingsuitslag is net een maand droog en de eerste tekenen van een omslag in de Amerikaanse politiek in Irak worden al zichtbaar. De Iraq Study Group (ISG) heeft een kritisch rapport geschreven over hoe het gaat in Irak. De ISG bestond uit leden van het Amerikaanse Congres, zowel Democraten als Republikeinen, onder leiding van oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker. Het Witte Huis ondersteunde de instelling van de ISG.

Wat waren de belangrijkste bevindingen?

Het rapport van de Iraq Study Group contstateert dat de situatie in Irak slecht is en verder verslechtert. Amerika heeft een slecht inzicht gehad in de verhoudingen binnen Irak, dit heeft de wederopbouw bemoeilijkt. Verder geeft het wel aan dat de situatie kan verbeteren. De ISG heeft hiervoor twee aanbevelingen:

1. Externe aanpak: Nieuwe diplomatieke initiatieven om de situatie in Irak en de regio te verbeteren. Door het betrekken van de regio moet stabiliteit ontstaan.
2. Interne aanpak: Het Amerikaanse leger moet zich richten op het ondersteunen van het Iraakse leger. Dit moet terugtrekken van de Amerikaanse troepen vervolgens mogelijk maken.

Hierbij voegde de commissie toe, bij het presentatie aan de Defensiecommissie van de Amerikaanse Senaat, dat er geen echt gemakkelijke oplossingen zijn. De leden waarschuwden ook om het rapport niet voor makkelijk politiek gewin te gebruiken door eenzijdig eruit te citeren. De situatie in Irak moet volgens hen in zijn geheel bekeken worden.

De conservatie media in Amerika stonden alweer vooraan om de Iraki´s zelf de schuld te geven. Het zou niet aan Amerika liggen, maar aan de onderlinge vetes in Irak. De Amerikaanse president heeft echter aangegeven serieus naar de aanbevelingen te kijken. Een eerste wijziging van beleid lijkt al op komst. Bush heeft in navolging van de eerste aanbeveling Iran en Syrië uitgenodigd om mee te praten.

Is dat de oplossing?

Reacties (4)

#1 Joost

“Do I care if the Sunnis and Shiites kill each other in Iraq? No. I don’t care. Let’s get our people out of there. Let them kill each other. Maybe they’ll all kill each other, and then we can have a decent country in Iraq.”

Op FOX zijn ze de exitstrategie al aan het uitdenken

  • Volgende discussie
#2 Mark

What else is new.

En, op een heel kromme manier, is het natuurlijk wel terecht wat die vent zegt.

Wat kunnen de VS eraan doen dat men binnen dat land niet fatsoenlijk met elkaar om kan gaan? Punt is dat de VS zich door daar binnen te vallen en alles over hoop te gooien nu wel mede-verantwoordelijk zijn voor de goede afloop.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mesca1ne

“Bush heeft in navolging van de eerste aanbeveling Iran en Syrië uitgenodigd om mee te praten.”

Bush heeft aan Iran eerder een vieze worst voorgehouden. Je mag meepraten maar dan geen nucleaire energie door en voor jullie. Big deal.

Maar goed, het is wel iets meer dan voorheen: jullie zijn de as van het kwaad, wij praten niet en jullie nog minder, als het aan ons ligt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mesut

ach.. fuck amerika.. serrieus… die klootzakken bemoeien zich echt overal mee.

  • Vorige discussie