It giet oan !!

It giet oan, of zoals de engelsen zeggen: the heat is on! Volgens de Britse weerdienst Met Office wordt 2007 een warm jaar, misschien zelfs zo warm dat er opnieuw records gebroken gaan worden (BBC). Ieder nieuw jaar maakt Met Office een redelijk nauwkeurige ‘weersvoorspelling’ voor het komende jaar. Aan de hand van een scala van factoren waaronder zonneactiviteit, El Niño en broeikasgassen wordt er een voorspelling gedaan voor de temperatuur. Dit jaar zal een gematigde El Niño in de Stille Oceaan ertoe bijdragen dat de mondiale temperatuur 0.54 °C boven het langjarig gemiddelde van 1961-1990 uitkomt. There is a 60% probability that 2007 will be as warm or warmer than the current warmest year (Met Office). Bij het KNMI verzamelen ze de verschillende seizoens- en jaarsvoorspellingen uit de hele wereld en geven regelmatig hun interpretatie van de modellen. Op 20 december werd het effect van El Niño door het KNMI nog niet zo dramatisch ingeschat als door Met Office, maar de opwarmende trend is natuurlijk al langer erkend. Zowel het ECMWF als NCEP verwachten dat de zwakke El Niño die er nu is de komende maanden langzaam in sterkte zal afnemen. (KNMI)

 1. 1

  Lekker! Nu alleen nog hopen dat het niet met teveel regen gepaard gaat, wordt het een mooie zomer.

  De vraag is natuurlijk wel in hoeverre een mondiale trend ook lokaal optreedt. Van de andere kant lijkt juist Nederland (of wat groter bekeken noordwest Europa) de afgelopen twintig jaar een beetje hoger uit te schieten dan de mondiale trend (Nederland bv. +1.4 tegen de wereld +0.5 afgelopen jaar).

 2. 3

  Hoe waren accuraat waren de voorspellingen van de voorgaande jaren. Ik kan me herinneren dat er een Engelse weerorganisatie is dat ieder jaar voorspeld of het warmer, dan wel kouder dan normaal zal worden. Het blijkt dat ze daar in meer dan 50% van de gevallen fout zitten. m.a.w. als ze voorspellen dat het kouder wordt, is het waarschijnlijker dat het warmer zal worden.

 3. 5

  Wel eens gelezen dat o.a. dit soort fenomenen invloed hebben op de circulatie van de (warme) golfstroom. En als deze (onder IJsland) tot stilstand komt een nieuwe ijstijd veroorzaakt.

  Heb je i.p.v. een voorspelling van 4 edities Tocht der Tochten er meteen 20 achter elkaar.
  Kan ik m’n schaatsijzers éindelijk weer es onder het skeelerframe schroeven.

 4. 6

  Als Groenland inderdaad voldoende afsmelt en bij voorkeur al het smeltwater met een grote plons in de Noordelijke Atlantische Oceaan stroomt dan stopt die Golfstroom. De kracht van de Golfstroom is overigens al aanzienlijk afgenomen de laatste tijd. En ja dan krijgen we hier iedere winter een Elfstedentocht en mogen wij ons beraden hoe wij onze intensieve economie tijdens een winterseizoen van 9 maanden met 2 meter sneeuw op de A2 nog draaiende houden?

  Asiel aanvragen in Noord Afrika… blanke bootvluchtelingen de andere kant op.. imagine that Rita…

  Maar eerst nog ff de eindeloos prachtige zomer van 2007 !!!
  Ik heb er zin an !!!

 5. 10

  Zekers, Groenland is groen land. Ik ken de natuurlijke cycliciteit van het klimaat, de gevolgen voor de mensheid zullen er echter niet minder desastreus om zijn. De IJslanders hadden het er destijds al knap lastig mee, laat staan dat ons dat nu overkomt met 6 miljard aardklootbewoners.

  Bepaalde processen zijn niet te stoppen. Je kan wel preventief uit het voorzorgsprincipe inbinden. Maar mijn inziens is het robuust maken van onze (eco)systemen nog wel belangrijker. Als alles in een gezonde conditie laat dan die klappen maar komen, klappen zullen er vallen maar of ze zo hard vallen als dat ze nu zouden vallen in een systeem van roofbouw is nog maar de vraag.

 6. 11

  Sta geheel naast u in de barricades @Carlos..we verschillen enkel in de “oorzaak”, naar mijn idee wordt de rol van de mens ietwat te groot geacht. Ik ben voor een schone mens/dier/plant vriendelijke leefomgeving..lokaal en mondiaal, net als U.

 7. 12

  @10: Dat Groen van Groenland in de middeleeuwen neem ik toch met een korreltje zout. Zover te reconstrueren, was de gemiddelde temperatuur in die tijd toch nog steeds niet zo warm als de laatste halve eeuw.

 8. 15

  Ik heb ook mijn twijfels maar twijfel nog meer aan mensen die het ‘denken’ te weten ( ik bedoel daar U niet mee) en maar wat hard lopen te schreeuwen..not my cup of tea.

 9. 16

  Voor alle eerlijkheid @Bismarck. Het lijkt erop dat de expansiedrift van Denemarken destijds de term “groenland” door de toenmalige heersers werd verzonnen om de reislustige Denen klaar te stomen om het nog niet geclaimde land te gaan “bezetten”, de inuits speelden geen rol in europesche ogen in die tijd net zoals de Indianen etc. Groen was wellicht ietsiepietsie groen maar werd door politieke motieven sterk overdreven.

 10. 17

  @16: Aan die theorie hecht ik ook wat meer credibiliteit dan aan de wat meer letterlijke interpretatie zoals Carlos hem presenteert. Overigens waren er waarschijnlijk net even geen inuit op Groenland (of toch op zijn minst niet in het zuiden) toen de IJslanders/Noren arriveerden.

 11. 18

  De kust was groen, zeker in het zuiden. Er graasden koeien en er werd landbouw bedreven. Alles naar verhouding maar het was er wel.

  Beetje rare flip in de discussie, eerst wordt gezegd dat het veel warmer is geweest. Dan zeg ik ja het heette niet voor niets Groenland en daarna zegt men dat het best wel tegen viel?

 12. 22

  @Carlos..ik zie de rare flip niet zo in bovenstaand. Probeerde de grote, sort off, volksverhuizing naar Groenland rond 950 AD ook vanuit een politiek standpunt te benaderen. Nog niet zolang geleden merkte een reaguurder. die in Denemarken woont of Deens is, dat op. Groenland, was slechts gedeeltelijk groen maar veel meer dan nu en kreeg deze naam om mensen te bewegen dit onontgonnen(wellicht, dat wet ik niet) gebied te gaan bewonen en aldus te bezetten en Deens te maken.

 13. 23

  @larie 22 broodje apengras misschien ? Ik ken die theorie al een paar jaar. En als je alles optelt is hij vreemd.
  Tel op: vikingethos dapperheid zie sages, zeer reis- en handelslustig naar Engeland, I?Jsland, Rusland, Holland, Frankrijk, Sicilië, zeer zelfbewust, altijd contact van settlers met moederland.

 14. 25

  Noren, Larie, Noren!

  @23: De ontdekker/kolonisator had wat op zijn kerfstok en kon niet echt meer terug naar zijn moederland(verbannen).

 15. 26

  @ larie

  De maatschappij vervalt tot angst en verwoest zijn economie om zodoende minder CO2 broeikas gassen te produceren om de globale opwarming te bevechten, zonder zich te realiseren dat er niet zoiets als door mensen veroorzaakte globale opwarming bestaat en dat CO2 geen factor is als 97% van het broeikaseffect door waterdamp (zonnevlekcycli) veroorzaakt wordt. De conclusie is dat het hele op CO2 gebaseerde door mensen veroorzaakte broeikaseffect op leugens gebaseerd is.

  Uit (1): http://www.aquariusage.com/index.cfm?newsid=2206&read=1 hierop gebaseerd.

  En: beknopt en dus (snel!) leesbaar (2):
  http://people.zeelandnet.nl/kielmp/kyoto_en_meer.htm

  Ik begrijp het best dus,..dat je soms à lá kapitein Haddock compleet alle kanten opstuitert iedere keer als de lichtbak ”CO2/ Kyoto” op je gericht wordt. Alleen,..vergezeld met die fotootjes van Asterix & Obelix en grafiekjes als ware ze door Peppi & kokki in een dronken bui getekend,….*gna-gna*…

  En wie het wél weet mag het zeggen. Gevalletje en/en misschien…
  Sowieso zo snel mogelijk overschakelen op duurzame energie en ”iets” neerleggen wat 50 – 100 jaar stand houdt. En of dat nou kunstmatige eilandjes voor de kust zijn of dijkverhogingen. Niet wachten tot maan/zon/wind/tij in standje hopeloos terechtkomt zoals in 1953 zeg maar. Maar strijd tegen het water opgeven?:

  NOOIT!

  O,…en ik wil je niet op stang jagen, zo zit ik niet in elkaar maar óók uit link (1):
  ….het globale opwarming circus gaat maar door. Het duidelijke doel lijkt te zijn om de uitbraak van een Nieuwe Renaissance op de wereld te voorkomen, die zou resulteren in een nieuwe stap voorwaarts voor de wetenschap en humanitaire zaken. Deze voortgang naar een nieuwe renaissance is wat de overheersers het meeste vrezen.

  Gaat je bloed nu niet koken?
  Zo van: ”Wàààt: Kyoto = Angstzaaien”??

 16. 27

  Nou nee, eigenlijk niet mijn beste Hansje Brinker. Stel, het hele systeem dondert in elkaar..no problem.

  Ik bouw een plaggenhut, wat geitjes en plantjes (palmbomen natuurlijk) zoek leuke buren uit kampvuurtje s’avonds met wat gegiste palmwine..pak de knuppel en sla mijn buurman met die mooie dame op z’n kop….heerlijk lijkt me dat.

 17. 29

  YP, je hebt me zo aan het lachen gemaakt..een tipje van m’n sluier.

  Gaf een lezing ergens, schrok me een hoedje want het waren er iets meer dan gebruikelijk. Ik vertelde wat al heen en weer lopend met een hand in de zak. Dia’s want ze hadden geen pc voor m’n ppt. Er zat een dame helemaal vooraan en ze deed iets wat ik eens in een film heb gezien waarvan ik de titel vergeten ben. Iets van benen over elkaar van de ene been naar de andere met…nou nee..zonder eigenlijk. Mijn blik bleef hangen en raakte even m’n draad kwijt.

  Ogen ontmoeten elkaar…Peppi en Kokkie plaatje zei ze, daar wordt ik onrustig van.

  De rest van de avond was horten en stoten..in abstracte zin dan. Ik zal dat nooit vergeten.

 18. 31

  Was Basic Instinct met Sharon stone overigens. Maar misschien ben je dan wel een enorme geluksvogel larie. En doe je onbewust (en vast ook bewust jawel!) wel ”iets” dat dit soort zaken uitlokt,..zoals die dame op de eerste rij die plots denkt weet je wat ik gun hem een kiekje in/ op de 7e hemel kan mij het verrotten…..

  ”Toet-toet boing-boing Peppi een eitje Kokkie het Doppie” moet je gedacht hebben….Alaaf!,..met de groeten van Brenzev….achteraf dan…

  Als Het Ware…..

 19. 34

  Hoewel qua scheikunde alleen bekend met: HHeLiBeBCNOF…..afijn je weet wel,..neem ik aan dat je ”als oorzaak van” bedoelt 3 x CO2 en 4 x water(damp) a.g.v. zonnevlekcycli…

  En/en dus….én complex én wetenschappers die er niet uitkomen…

  Is er dan niks zeker?

 20. 35

  @34: Kweenie of je mij bedoelt, maar zo ja, dan wilde ik aangeven dat als de mens fossiele brandstoffen verbrandt er behalve CO2 ook waterdamp ontstaat (en aangezien de meeste fossiele brandstoffen onzuiver zijn, ook nog wel andere gassen). Als de mens dus CO2 produceert, produceert ze ook andere broeikasgassen.

 21. 38

  En zo’n flagrante miskleun wil ik toch liever niét op mijn geweten hebben larie….

  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/nlr3.jpg[/img]