Israëlisch kabinet keurt wet goed die eerste stap is om Westoever te annexeren

NIEUWS - Het Israëlische kabinet heeft zondag een wet goedgekeurd die Israëlische wetgeving van toepassing verklaart in alle nederzettingen op de Westoever. De wet moet nog worden aangenomen door de Knesset, maar als dat is gebeurd, is een pennenstreek van de militaire commandant van de bezette gebieden voldoende om hem in werking te stellen.

De nieuwe wet is onderdeel van een project van tien wetten die zijn voorbereid door de leden van de Knesset Orit Struk, van de partij HaBayit haYehudi, en Yariv Levin, Likudnik en leider van de regeringsfracties in de Knesset.

Deze twee staan aan het hoofd van de Eretz Israel-lobby in de Knesset en hun project mikt op het geleidelijk annexeren van de Westoever. In een interview met de site van de omroep van de kolonisten, Arutz Sheva, legde Struk, die zelf in een nederzetting in Hebron woont, onlangs uit wat de bedoeling is.

Struk is niet voor annexatie in één keer, want daar is volgens haar het Israëlische publiek nog niet rijp voor. ‘Israël is nog niet klaar voor een volledige annexatie,’ zei ze in het interview, ‘we moeten mikken op iets dat het Israëlische publiek in de huidige situatie kan behappen. Zoals het nu is, is het onmogelijk om voldoende steun te krijgen voor het idee om het hele gebied te annexeren, inclusief Ramallah, Nablus en meer steden. Dat is de reden dat we door moeten gaan op wat altijd de zionistische manier is geweest, namelijk de geleidelijke manier.’

En op de vraag naar wat ze dacht van de internationale reacties daarop, en of die belangrijk waren, zei ze: ‘Er bestaat geen twijfel aan dat de internationale arena belangrijk en relevant is en we zullen ook in die omgeving veel hasbara moeten bedrijven. Maar het begint er allemaal mee dat het volk van Israël moet weten wat het wil. Tot de dag van vandaag heeft de wereld niet onze soevereiniteit over Jeruzalem of de Golanhoogten erkend, maar die soevereiniteit is desondanks een feit en volop aanwezig.’

h/t +972

Reacties (12)

#1 Emile M

De enige democratie in de regio noemen ze zichzelf……

 • Volgende discussie
#2 Joost

Láát Israël Gaza en de Westoever maar annexeren. Dan moeten ze de inwoners gelijke rechten geven, óf niemand kan meer ontkennen dat Israël een apartheidsstaat is en als zodanig behandeld moet worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Precies, dit is een stap op weg naar de 1 staat oplossing en dat is eigenlijk een prima oplossing.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 frankw

Er doemt een nieuw scenario op, waarbij de Westbank gekoloniseerd wordt en uiteindelijk ingelijfd en Gaza een permanent Ghetto blijft dat niet wordt ingelijfd. Volgens mij heeft Israël daarmee uiteindelijk een win-win (want geen overheersing door niet-Joodse mensen).

Wat ik al een paar decennia niet begrijp is waarom er in hemelsnaam nog Arabische landen zijn die betrekkingen onderhouden met Israël. Zouden de Amerikaanse geheime diensten soms compromitterend materiaal van de leiders hebben of is de incompetentie beyond imagination?

Enfin, met het handhaven van vriendschapsbanden met Israël en het doorvoeren van wapens zijn wij medeplichtig aan deze illegale bezetting en het massaal overtreden van mensenrechten en het oorlogsrecht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

Deels off topic, maar gisteren waren er ook twee terreuraanslagen, waarvan ik me bij eentje afvroeg of het wel een echte terreuraanslag was.

Want als een Palestijn een Israëlische soldaat neersteekt, is dat dan een terreuraanslag of niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

@4: Je maakt je een beetje schuldig aan het reduceren van Arabieren tot één blok. Dat zijn ze niet, en de machthebbers van de meeste Arabische landen al zeker niet. Zij hebben niets met de Palestijnen en in veel gevallen al niets met hun eigen volk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 roland

@3: Wat is zo prima, als de oorspronkelijke bewoners of verdreven of administratief als 2e rangs behandeld worden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Die als is niet mogelijk. Als je een gebied annexeert, doe je dat inclusief de bewoners. Geef de hele Westelijke Jordaanoever maar Israëlische paspoorten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Johanna

@5 Is je ook opgevallen dat er gesproken werd gisteren over twee steekpartijen in Israël? De ene was die militair in Tel Aviv. Die andere vond helemaal niet in Israël plaats, maar in bezet gebied: de nederzetting Alon Svhut op de Westelijke Jordaanoever. Kennelijk is dat voor de NOS tegenwoordig ook Israël.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Prediker

Láát Israël Gaza en de Westoever maar annexeren. Dan moeten ze de inwoners gelijke rechten geven…

Ik denk dat dit nogal naïef gedacht is. Israëlisch rechts maakt zich al decennia druk over de ‘demografische bom’ die de Arabische bevolking onder de Joodse staat legt. Men zal dus strategische delen van de Westelijke Jordaanoever willen annexeren, zonder dat het overgrote deel van de Palestijnse bevolking Israëlisch staatsburgerschap krijgt.

Zie daartoe bijvoorbeeld het plan van Naftali Bennet, die heeft voorgesteld om 60% van ‘area C’ te annexeren.

Ja, hij calculeert in dat zo’n 50.000 Palestijnen die daar wonen dan Israëlisch staatsburgerschap moeten krijgen; maar de overige twee miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanover vallen uiteraard buiten de te annexeren gebieden.

Israëlisch nationalistisch-rechts is niet van gisteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Tinbergen

Tuurlijk. Wie in dat kabinet zou tegen kunnen stemmen? Palestijnen hebben in dat kabinet geen say. Wel zo makkelijk.

Maar er is meer. Ze weten, niemand durft hen te stoppen. Ze hebben zelf Hamas opgericht. ‘controled opposition’. Klinkt raar. Maar dit is ordinair oorlog. Liegen is de norm.

Hamas heeft de functie te voorkomen dat de Palestijnse autoriteit cq. PLO alle Palestijnen zou vertegenwoordigen. Verdeel en heers.
aldus Larry Johnson – a counterterrorism official at the U.S. State Department. http://globalresearch.ca/articles/ZER403A.html
http://www.haaretz.com/news/disinformation-secrecy-and-lies-how-the-gaza-offensive-came-about-1.260347

Resoluties van de VN worden bij regel genegeerd.
http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M26&s=M118&ss=P1886&l=NL

De Joods-Israeli Martin Levi van Creveld, hoogleraar militaire geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit, verklaarde in 2002 tegenover het weekblad Elsevier over de uiteindelijke zionistische standpunt ten aanzien van de Palestijnse burgers dat als het moment rijp is alle Palestijnen uit de zogeheten ‘Joodse staat’ en de bezette gebieden zullen worden verdreven, aangezien, volgens hem, ‘wanhopige tijden leiden tot wanhopige maatregelen.’ De vraag ‘Denkt u dat de wereld zo’n etnische schoonmaak zal tolereren?’ beantwoordde hij als volgt:

Dat ligt eraan wie het doet en hoe snel het gebeurt. We hebben enkele honderden kernkoppen en raketten om ze overal op te gooien, misschien zelfs op Rome. Met vliegtuigen zijn de meeste Europese hoofdsteden zelfs een doelwit.

Elsevier: Dan wordt Israël dus een schurkenstaat?

Ik zal generaal Moshe Dayan citeren: ‘Israël moet als een dolle hond zijn, te gevaarlijk om aan te raken.’

Spreekt voor zich

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 lmgikke

@4: “Wat ik al een paar decennia niet begrijp is waarom er in hemelsnaam nog Arabische landen zijn die betrekkingen onderhouden met Israël.”

Zelfde geldt voor het westen. Kan me soortgelijk iets herinneren in Ukraine, daar staat de navo nu op achterste poten ivm vermeende annexatie van de Krim..

dubbele moraal.

 • Vorige discussie