Israël vernielt huis van vermeende terrorist; aanvallen op Palestijnen na aanslag op synagoge

NIEUWS - De situatie in Jeruzalem blijft onverminderd onrustig in de nasleep van de recente aanslag op een synagoge en andere gebeurtenissen.

Woensdag werd een huis opgeblazen van een vermeende terrorist in Silwan, en staakten Palestijnse buschauffeurs voor de derde achtereenvolgende dag. Dinsdag, mogelijk als reactie op de aanslag op een synagoge, werd een 22-jarige Palestijn neergestoken in Jeruzalem, werd een tiener in een dorp bij Ramallah levensgevaarlijk verwond door een kolonist en beschadigden kolonisten in de buurt van Nablus auto’s van Palestijnen.

In Oost-Jeruzalem omsingelden het Israëlische leger en politie woensdag even na middernacht het huis van de familie van Abdel Rahman al-Shaludi, de man die op 22 oktober mensen aanreed die uit de sneltram stapten bij de Sheikh Jarrah-halte in Jeruzalem. Daarbij werden een baby en een jonge vrouw gedood. Hijzelf werd door de politie doodgeschoten.

Omwonenden vertelden dat de troepen de bewoners uit het huis haalden zonder dat zij iets mochten meenemen. Ook enkele bewoners van naburige panden werden uit hun huizen gehaald. Vervolgens werd het huis opgeblazen, waarbij het hele, vijf verdiepingen tellende pand, evenals een aantal buurhuizen en een auto, zwaar werd beschadigd.

Het bevel tot het vernielen van het huis was afkomstig van niemand minder dan premier Netanyahu. Woensdag gaf de Israëlische premier tevens het bevel om de huizen van de daders van de aanslag op de synagoge in Har Nof te vernielen.

De slooporders voor Palestijnse huizen vormen als het ware een bevestiging dat Oost-Jeruzalem, dat Israël formeel heeft geannexeerd, in feite wordt behandeld als bezet gebied. Voor zover ik weet, is het volgens de Israëlische wet, die van toepassing is in heel Jeruzalem, namelijk niet mogelijk huizen van verdachte personen zonder gerechtelijk bevel te laten slopen.

Een dergelijke maatregel kan formeel alleen worden getroffen onder de militaire regelgeving die op de Westoever geldt, en waarvan sommige verordeningen nog teruggaan op de uitzonderingsbepalingen uit de Britse mandaatperiode.

De sloop van het huis van de familie Shaludi was niet de enige gebeurtenis: in de wijk Jabal Mukabber werden de huizen van de twee neven Ghassan en Uday Abu Jamal, die de synagoge in Har Nof overvielen, overhoop gehaald. Twaalf van hun familieleden werden gearresteerd. Van drie familieleden werd het arrest woensdag verlengd. De toegangswegen naar de wijk werden door de Israëlische autoriteiten met betonblokken afgesloten. Bij de daaropvolgende botsingen tussen inwoners van de wijk en de politie raakten zeventien mensen gewond door overdoses traangas of rubberkogels.

In het dorp Beitin ten oosten van Ramallah werd de zestienjarige Ibrahim Mahmoud door een kolonist in het hoofd geschoten. Dat gebeurde tijdens een demonstratie van kolonisten aan de rand van het dorp. Hij is opgenomen op de intensive care van het Palestijnse Medische Complex in Ramallah. Zijn conditie is stabiel maar zeer ernstig.

Eerder dinsdag werd de 22-jarige Fadi Jalal Radwan liggend op straat aangetroffen in Noord-Jeruzalem. Hij was door vier Joodse Israëliërs aangevallen en met messen gestoken in een been en zijn rug. Hij ligt zwaar gewond in het Hadassah-ziekenhuis.

In het dorp Urif bij Nablus vielen kolonisten dinsdag een school aan. Er braken gevechten uit tussen de dorpelingen en de kolonisten. Het leger kwam tussenbeide en verjoeg, zoals dat dan gaat, vakkundig de Palestijnen.

Zeven Palestijnen werden gewond door rubberkogels, meldde Ghassan Daghlas, de man die ten behoeve van de PA de activiteiten van de kolonisten in het noorden van de Westoever volgt. Vóór de aanval op de school hadden tientallen kolonisten zich verzameld op de hoofdweg tussen Ramallah en Nablus in de buurt van de nederzetting Yizhar. daar gooiden zij stenen en sloegen zij de ruiten kapot van passerende Palestijnse auto’s. De Israëlische pers meldde van bovenvermelde feiten overigens alleen het vernielen van het huis van Shaludi.

  1. 2

    @1: maakt dat wat uit dan? Het is daar al hommeles lang voordat ik geboren werd en dat zal het nog steeds zijn lang nadat ik overleden ben (wat hopelijk over een hele lange tijd is). Beide kanten lijken geen vrede te willen (of daar moeite voor te willen doen), dus persoonlijk vind ik het wel goed zo. Ik schenk aan dit gebed zonder eind geen aandacht meer.

  2. 3

    @2: Laten we het erop houden dat de berichtgeving in Nederland wat eenzijdig is. Hier hoor je in het journaal alleen van die aanslag op de synagoge. Dat er tussendoor meervouden aan Palestijnen door leger en kolonisten vermoord worden (en hoe anders er met moordende kolonisten en militairen wordt omgegaan dan met moordende Palestijnen) haalt het nieuws niet. Daardoor wil nogal snel een beeld ontstaan van moordzuchtige Palestijnen en Israëliërs die niets anders doen dan zich daartegen verdedigen, of op zijn best wat ik tussen de regels van je reactie door lees: ze zijn alle twee even schuldig.