Israël gaat 3.300 nieuwe woningen bouwen in bezet gebied

NIEUWS - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag besloten de planning voor de bouw van 1.800 nieuwe woningen in bezet gebied te hervatten. De procedures waren de afgelopen drie maanden bevroren. De beslissing van Netanyahu komt een dag nadat het Israëlische ministerie van Huisvesting al tenders had uitgegeven voor de bouw van 1.500 nieuwe woningen op de bezette Westoever. Het totaal aantal nieuwe woningen dat Israël in bezet gebied gaat bouwen als ‘straf’ voor het vormen van een Palestijnse regering die mede wordt gesteund door Hamas, komt daarmee op 3.300.

Bij de beslissing van Netanyahu (hij was tijdens de kabinetszitting van woensdag door het Israëlische kabinet gemachtigd om nog meer straf voor de Palestijnen te bedenken), gaat het om nieuwe huizen in verschillende stadia van planning. Plannen voor 550 woningen in de nederzetting Bruchin, 381 in Givat Ze’ev, 40 in El Matan, 38 in Kochav Ya’akov, 25 in Alfei Menasheh, 54 in Tzofit and tien in Oranit, zijn allemaal ongeveer halverwege de stadia van planning, schrijft Haaretz.

In de nederzetting Alei Zahav gaat het om 683 nieuwe woningen die in het laatste stadium van planning zijn, de fase van een laatste goedkeuring voordat het bouwen kan beginnen. Deze woningen waren in 1985 al goedgekeurd, maar omdat intussen het wegenplan van de nederzetting veranderd was, moest er een nieuwe procedure komen.

Verder gaat het om verschillende bouwprojecten die in het eerste stadium bevinden. Die moeten eerst publiekelijk ter inzage worden gelegd voordat er van goedkeuring in eerste instantie sprake kan zijn. Deze projecten betreffen de nederzettingen Beit Arieh, Kiryat Netafim, Alon Shvut, Beitar Illit, Ma’ale Adumim, Alfei Menasheh, Oranit en Ariel.

Intussen kwamen er reacties op de eerdere plannen voor 1.500 woningen die gisteren bekend werden gemaakt. De Amerikaanse ambassadeur in Israël, Dan Shapiro, liet weten dat de VS tegen de bouw in de nederzettingen is en ’tegen aankondigingen ervan’. De Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp bracht aan de Israëlische regering de boodschap over dat Den Haag ’teleurgesteld’ is.

Bestuurslid Hanan Ashrawi van de PLO liet weten dat de Palestijnen de VN-Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de VN willen benaderen. Anderen, zoals de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat, lieten doorschemeren dat de Palestijnen mogelijk ook andere VN-organen zullen benaderen, zoals het Strafhof. Maar PA-woordvoerder Adnan Abu Rudeina liet weten dat daarover nog geen besluit is genomen.

Reacties (14)

#1 Mario

Alleen de titel al..

“Israël gaat 3.300 nieuwe woningen bouwen in bezet gebied

Likoedjes, krijg het heen en weer.

 • Volgende discussie
#2 AltJohan

@Mario: ” in bezet gebied”
Je loopt daarmee het risico op een flamewar. Ik gebruik daarom de term “betwist gebied” .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 L.Brusselman

@2: Wat nou flamewar?
Die begin jij door bezet gebied niet als zodanig te erkennen.
De enigen die het als betwist beschouwen zijn zionisten en hun knuffelaars.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Nu niet bepaald een vredesbevorderende maatregel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Tzoimbo

Als de West Bank betwist gebied is, dan is Tel Aviv dat ook. Heel Palestina is ‘betwist gebied’. Als de Israëli’s heel simpel alle Palestijnse vluchtelingen van 1948 en hun nazaten laten terugkeren is die hele Joodse meerderheid volledig verdwenen.
Maar de West Bank (inclusief Oost-Jeruzalem) en Gaza zijn (ook) bezet gebied.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kacebee

Heel vervelend voor Arabierenknuffelaars, maar met wat minder oorloghitserij en wat meer passie voor de Palestijnen vanuit Arabische hoek was er naast Israël in 1948 al een Palestijnse staat geweest. Of Jordanië had zoiets kunnen stichten in de decennia dat dat land daar de baas was (’48-’67).

Het leed van de Palestijnen had ook kunnen worden verzacht door hen in de bevriende buurlanden op te nemen, maar daar werden de Palestijnen als ongewenste vreemdelingen in “vluchtelingenkampen” geparkeerd. Dat had makkelijk anders gekund: Israël kon immers ook een kleine miljoen Arabische joden in Israël opnemen, ondanks forse taal- en cultuurbarrières.

De hoog te paard zittende Palestijnen”vriend” Abu Pessoptimist zoekt de schuld liever bij de enige partij in het Midden-Oosten die niet de oplossing kan bieden. Ik vraag me af wie of wat daarmee gediend is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 euro

@6:

Blablabla. Als jij mensen uit hun huis verjaagt dan ben jij in de eerste en laatste plaats de boosdoener, niet de buren die de daklozen niet opvangen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 L.Brusselman

@6: Weer een fraai staaltje van neo-kolonialistische vooingenomenheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Anton
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 euro

@9:

Natuurlijk, dat kon er nog bij. Klimaatopwarming door de mens is onzin. Hitler is een socialist. En de moslims zitten achter de holocaust.

[Redactie, wat is de meerwaarde van een reageerder die werkelijk niks anders doet dan linken naar een ranzig haatblog ?]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Tzoimbo

Ik had niet het idee dat Anton de Holocaust iets slechts vond. En och gut het is Hans Jansen die ik al ergens omgedoopt zag tot Hans Jandersen de sprookjesverteller.

Maar weet je wie er ook collaboreerden met de nazis?
“The “Proposal of the National Military Organization (Irgun Zvai Leumi) Concerning the Solution of the Jewish Question in Europe and the Participation of the NMO in the War on the side of Germany” was found post-war in Germany’s Turkish embassy. The Sternists declared that

“The establishment of the historical Jewish state on a national and totalitarian basis, and bound by a treaty with the German Reich, would be in the interest of a maintained and strengthened future German position of power in the Near East.

Proceeding from these considerations, the NMO in Palestine, under the condition the above-mentioned national aspirations of the Israeli freedom movement are recognized on the side of the German Reich, offers to actively take part in the war on Germany’s side.”
http://www.counterpunch.org/2014/02/24/zionism-in-the-age-of-the-dictators/

En aan de andere kant: http://www.juancole.com/2014/06/remembering-muslim-fought.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Prediker

@11 – Er zit nogal een verschil tussen zaken doen met de nazi’s in 1937 om te kijken of ze de emigratie van Joden naar de Joods staat willen faciliteren zoals de zionisten doen en zaken doen met de nazi’s in 1942 omdat je graag ook een Holocaust in Palestina wil organiseren, zoals de Moefti deed.

Er zit iets heel geniepigs in het gelijkstellen van die twee. Zo kun je namelijk het zionisme als geheel in verband brengen met de misdaden van het nazisme. Dat is een kleine stap verwijderd van Israël demoniseren als het nieuwe nazi-Duitsland. En de volgende stap is: de Joden daar zijn de eigenlijke nazi’s!

Je bent maar een paar stappen verwijderd van het antisemitisme, Tzoimbo. Dus wat maakt jou zo verschillend van een hitser als Hans Jansen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Tzoimbo

Nou moet je een keer ophouden Prediker. Ik weet dat je hier altijd geforceerd genuanceerd wilt lopen doen, maar dit is wel echt hele erge bulshit. Ik laat alleen zien dat je het zionisme net zo goed op die manier kunt zwartmaken als de islam. Een ‘vertegenwoordiger van de Palestijnen’ wordt door Jansen gebruikt om de Palestijnen en meteen maar de hele Islam zwart te maken. ‘Vertegenwoordigers van de zionisten’ stelden voor om aan de zijde van de nazis tegen de Engelsen te vechten. Moeten we dus niet eens een keer ophouden met de Jansens gelijk te geven en gewoon toegeven dat de tegenstanders van de moeftie in Palestina net zo hard collaboreerden maar de nazis gewoon minder te bieden hadden? Anders zijn we maar een paar stappen verwijderd van Jansen en Wilders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Prediker

@13 – De Moefti was een rabiate antisemiet die niet alleen geïnformeerd werd over de holocaust, en bij minstens één gelegenheid (in 1944) een rondleiding kreeg in een vernietigingskamp, maar tevens stond te trappelen om vergelijkbare methoden in Palestina toe te passen.

Dus nee, je kunt de zionisten die in 1937 kwamen informeren of de nazi’s als ze dan toch van de Joden af wilden, ze hen dan wellicht ruim baan wilden geven om naar Palestina te vertrekken, daarmee niet vergelijken.

Doe je dat wel, dan ben je gewoon de geschiedenis voor je karretje aan het spannen om weer eens lekker het zionisme en daarmee Israël te demoniseren.

 • Vorige discussie