Is Uzbekistan next?

Er is een volksopstand uitgebroken in Uzbekistan. Gewapende betogers hebben een gevangenis bestormd en 2000 gedetineerden bevrijd. Eerder bezetten opstandelingen enkele overheidsgebouwen (NOS-Journaal). Of deze opstand in het rijtje van Libanon, Oekraïne, Georgië en Kirgizië geplaatst kan worden is (afgezien van de onzekere afloop) nog niet duidelijk ?
Zie ook: Revolutie Agenda 2005

De situatie in Uzbekistan lijkt veel geweldadiger dan in bovenstaande voorbeelden. Ook kampt Uzebekistan al enkele jaren met bomaanslagen van islamitische terreurgroepen. Uzbekistan en haar buren Het dictatoriale bewind van president Karimov is erop gericht de islamitische oppositie in zijn land te onderdrukken (BBC Country Profiles).
De aanleiding voor de huidige opstand is de berechting van 23 islamistische zakenlieden die lid zouden zijn van een religieuze oppositiebeweging. De kans op een min of meer vreedzame omwenteling lijkt dus veel kleiner. Maar het is wel duidelijk dat de Uzbeekse autoriteiten hem knijpen voor wat ze in buurland Kyrgizië hebben gezien: The announcement came as government stepped up scrutiny of foreign and local NGOs promoting democracy in the country in the wake of the fall of the government in neighbouring Kyrgyzstan. (IRINNews)

Ondertussen zit de VS in een lastig parket met haar luchtmachtbasis in Khanabad op Uzbeeks grondgebied. Hoe lang nog kunnen ze de schendingen van de mensenrechten door hun Uzbeekse gastheer tolereren?

 1. 4

  Ja, ook al vond ik Hungtinton’s visie een versimpeling van de werkelijkheid het filosfeert lekker weg met een kaart van de centraal aziatische regio op je scherm, een goed glas wijn in de hand en dan alles met licht toegeknepen ogen aanschouwen, machtig!

 2. 6

  Ik ben overigens heel benieuwd wat Condoleeza Rice gaat zeggen als fundamentalisten het uit de soviettijd stammende regime omver werpen.

  Nog een paar factoren: Uzbekistan grenst aan Afganistan, en er wonen veel etnische Uzbeken in Afghanistan. De bekende warlord Dostum was een uzbeek

 3. 8

  @Carlos,

  Ik heb inmiddels de russische versie van de bbc eens doorgelezen en inderdaad lijkt het erop dat deze volksopstand een veel geweldadiger karakter kent.

  Zo zijn volgens de bovenstaande site inmiddels 9 mensen overleden en 34 mensen gewond geraakt. De stad is compleet afgesloten van de buitenwereld en de president is naar Andisjane afgereisd. Het aantal mensen welke in vrijheid gesteld is door de bestorming (’15 auto’s incluis gewapende mensen ,schoten een aantal bewakers dood en stelden de gedetineerden in vrijheid’)kan oplopen tot 4000 man. Verder zou het aantal betogers enkel en alleen maar toenemen. Er is ook nog melding gemaakt van snipers die op de demonstraten zouden schieten.

  @Pelayo,

  Ik las dat er mensen zijn neergeschoten, welke probeerde om de israelische ambassade te bereiken.
  De oorzaak bleef echter onduidelijk.

 4. 10

  @8

  Ik las het ook, ja..

  Overigens is dit wat mevrouw Rice te zeggen had:

  Secretary of State Condoleezza Rice called for political reform in the country following the recent violence.