Is het Haditha bloedbad de druppel in een overvolle emmer?

De Iraakse premier Al-Maliki is de Amerikaanse excuses zat. “There is a limit to the acceptable excuses” zei hij dinsdag letterlijk. En ondanks dat de Amerikaanse president heeft toegezegd dat de verantwoordelijken voor de slachting van 24 burgers (NRC) door Amerikaanse mariniers afgelopen jaar in Haditha zullen worden bestrafd (Guardian), ziet het er naar uit dat nu ook de democratische regering van Irak genoeg heeft van de Amerikaanse fouten. “We will use our authority since we are responsible for protecting the Iraqi people, and we are elected by people… Those who kill intentionally or through negligence should be tried.” (Al-Jazeera). Inmiddels is het Amerikaanse leger een nieuwe normen-en-waarden campagne gestart onder haar soldaten in Irak: The training, to include slide-shows, would highlight ”the importance of adhering to legal, moral and ethical standards on the battlefield,” (WashingtonPost)

Hoe het met de verantwoordelijken voor het bloedbad onder de vrouwen en kinderen van het Vietnamese dorpje My Lay afliep kunt u hier lezen. Guardian cartoonist Steve Bell vat het als volgt samen: So what else is new?

 1. 1

  Ach, als de morele en ethische standaard van de legertop in het Pentagon niet veranderd zal dat ook niet onder de millitairen gebeuren…

 2. 2

  De enige reden dat Al-Maliki daar zit is vanwege die Amerikanen. Wedden dat als de Amerikanen nu vertrekken hij op het eerste vliegtuig naar de VS zit?

  Maar goed, hij zal wel iets moeten zeggen. Dat er in zijn land waar hij gekozen is wekelijks slachtingen worden aangericht door zijn eigen volk onder onschuldige burgers doet daar natuurlijk niets aan af.

 3. 3

  krijg je dit soort excessen niet als je jochies naar den vreemde stuurt met een geweer, die er ter plekke de baas zijn. dat alle eer en glorie zoals in de hollywood producties niet bestaan, maar in plaats daarvan ellende, geweld en narigheid. en dan ook nog als morele schaamlap gebruikt worden door politici met allerlei wazige bedoelingen. zo gaan wij niet met elkaar om, hoe heeft dit kunnen gebeuren, diepgravende onderzoeken en vooral heel veel zorgvuldigheid. bah.

 4. 5

  Laten we dit eens niet bekijken als een al dan niet bevestiging van onze meningen over de Irak oorlog.
  Laten we eens kijken naar de gevolgen hiervan.

  Mogelijk wordt de Amerikanen verzocht te vertrekken. Ik zie dat wel gebeuren aangezien de huidige regereing weliswaar niet had kunnen bestaan zonder de invasie, maar het zijn nou niet wat je noemt pro-amerikanen.

  Wat gaat er dan gebeuren?

 5. 8

  Het schijnt een volledige chaos te zijn in Basra.

  Momenteel is er de noodtoestand afgeroepen. Laten we ‘ns kijken hoe dat afloopt.

 6. 9

  De Britten zijn minder bruusk.

  Yes, well, sorry chap. I know this rather hurts. But you do understand our predicament? *whack*

 7. 10

  Afgezien van de tragiek voor de getroffenen en nabestaanden is het ook tragisch dat door dit soort wangedrag (die, indien waar, niets minder zijn dan oorlogsmisdaden) de bevrijding van een volk uit de handen van een dictator in de toekomst door niemand meer zal worden overwogen. De wereld zal weer terugkeren naar de situatie van “binnenlandse aangelegenheden” en “autonomie ongeacht wat dan ook”. We gooien er weer een boycot tegenaan die vooral de bevolking treft, maar die slachtoffers krijgen we weer nauwelijks te zien. Geen reden tot ophef en selectieve verontwaardiging. Wat ik Bush aanreken is dat hij de eenmalige kans om te laten zien dat democratisering na militaire interventie een succes kan zijn ook zelf heeft verspild. Wat niet wegneemt dat het natuurlijk voornamelijk de terroristen en interne conflicten zijn die de oorzaak zijn van de huidige chaos.

 8. 11

  @TRS

  En moge dat een lesje zijn voor conservatieve: Je wilt of een kleine overheid die nauwelijks belasting heft en bijgevolg ook alleen maar goedkope oorlogjes voert over de ruggen van onschuldigen. Of je voert een oorlog en betaalt de prijs. Zo simpel is het.

  FDR verbood de productie van pleziervoertuigen gedurende de tweede wereldoorlog en verhoogde de belasting. Geen gezeik. Maar deze oorlog was de wens van een kleine groep.

  Voor ik hier voor oorlogshitser wordt uitgemaakt: Het zou het Iraakse volk heel wat geholpen hebben als er vele malen meer troepen zouden zijn geweest die de plunderingen van wapenchaches gedurende de eerste dagen na de val van Saddam onmogelijk hadden gemaakt. Die de orde hadden hersteld. Die veiligheid hadden kunnen verschaffen.

  Maar ja.. Runsfeld wanted cheap war

 9. 13

  @TRS

  Wat ik Bush aanreken is dat hij de eenmalige kans om te laten zien dat democratisering na militaire interventie een succes kan zijn ook zelf heeft verspild.

  Het verneuken van die kans komt mede vanwege het uitvoeren van een conservatieve agenda, wil ik maar zeggen.

 10. 16

  Dit had nooit zo’n puinhoop geworden als de VS er veel meer geld en vooral veel meer mensen tegenaan had gegooid. Maar dat vereist het betalen van een prijs die de VS er niet voor over hebben.

  Dat hadden ze in de tweede wereldoorlog wel.

  Irak laat zien dat de VS is verzwakt.

 11. 17

  @ TRS

  Wat niet wegneemt dat het natuurlijk voornamelijk de terroristen en interne conflicten zijn die de oorzaak zijn van de huidige chaos.

  Dat van die terroristen ben ik niet met je eens.

  Terroristen bestaan bij de gratie van onwetendheid…

 12. 18

  @Pelayo: Wie/wat is er nu verzwakt, de VS of een samenhangend westers systeem.
  Er is eigenlijk niets veranderd in Irak, misdadige toestanden voor de inval en misdadige toestanden na de inval waarvan het merendeel intern. Zelf denk ik dat het enige gevolg is het uiteenvallen van een voorheen heterogene maar stabiele gezamelijke gedachte..het systeem waar U en ik deel van maken.

 13. 19

  @ TRS, hoe zou jij je opstellen als een grootmacht je land binnenvalt onder het mom van Democratie… Je ziet het aan wellicht. Maar als dan blijkt dat er helemaal niets gedaan wordt aan scholing en ziekenhuizen. Wederopbouw in het algemeen.

  Als ik een Irakees was zou ik ook wellicht, op een gegeven moment de wapens oppakken.

  Zo wordt terrorisme geboren.

  Al Quida zijn slechts Mujahedien strijders waarbij ze de verzameling van namen uiteindelijk Al Quida genoemd hebben. Letterlijk Database.

  Door de Neo conservatieven is dit als terrorisme bestempeld.

  De aanslag op 9/11 was het werk van deze club. En nu zitten ook wij met een fabel opgescheept.

  Terrorisme bestaat niet.

 14. 21

  Laat ik het wat matiger formuleren o.a: In vele dorpen waar ik heb gelopen en gelachen in Algerije leeft nu niemand meer, uitgemoord..kelen doorgesneden en kinderen..enfin. De resterende dorpen zweten peentjes, hoe noemt u dit? Een groep bibbert en weet niet hoe “correct” te handelen om de anders en “hoger” denkenden te plezieren.

  Voor mij is dat Terror isme.

 15. 22

  @RennieB:
  Irak is geen land. Het is een stuk olierijk woestijn met een tiental verschillende bevolkingsgroepen binnen de staatkundige afbakeningen. Het verzet tegen de Amerikanen komt niet uit een “blijf-van-ons-land” gevoel voort; het is een combinatie van A. het machtsvacuum na Saddam, B. de wereldwijde opleving van de radicale islam en C. het gevoel van vernedering dat leeft in de arabische wereld.

  Ze hebben goede leiders, moderniteit en een ego-boost nodig! :P

 16. 23

  Misschien moet Larie en TRS op zoek naar het filmpje waar in de grootste clown onzer tijden, de heer Reagan, een Afghaanse meneer voorstelde als zijnde een vrijheidsstrijder, geen terrorist. De laatste 4 woorden letterlijk.

  Ik denk dat wereldpolitiek een stuk cynischer is en dat er bij Irak geen hogere doelen waren dan de wereldpolitiek. Denk aan het feit dat zowel onze Bolk als Rumsfeld Saddam vriendschappelijk op de rug stonden te kloppen en denk aan de bewering dat Irak toch mooi verlost is van een dictator. Dit is ongeveer de 5e smoes op rij om het te rechtvaardigen.

  Verder: dictators bestaan niet, dictatoriale regimes wel. In Irak is een groot gedeelte van de bevolking van hun privileges beroofd. Je kunt dat nu terroristen noemen, zij zelf noemen zich vrijheidsstrijders.

 17. 24

  @ Larie. Ik vond u aardiger toen u weg was. Laat ook mensen met een verstandelijk wat minder vermogen in hun waarde wilt u?

  Nuance. Terrorisme bestaat weldegelijk. excuus.

  Maar het Islam terrorisme of het terrorisme wat de agenda’s van de huidige westerse regeringen bepaalt bestaat niet!!!! Het is niet zo zwart wit als men ons doet geloven. Mensen die jalours zijn op onze vrijheden en daarom aanslagen plegen. Ze zijn er wel. maar niet zo massaal dat het alle terreur maatregelen kan verklaren.

  Dat moet ondanks de intellectuele distantie van u toch mogelijk zijn om dit te zien.

 18. 25

  @RennieB: Daar ben ik het met U eens hoor, ik had het over lokale situaties niet im Kopf van westerse politici.

  Ik schat mijzelf geen intellectueel en onder aan een soort van ladder en anderen, bij ontmoeting, staan bovenaan de ladder tot ze het eventueel niet waar maken in mijn ogen. Ooit kreeg ik een baan omdat ik tijdens het sollicitatie gesprek zei met gefronsde wenkbrouwen en ernsige blik (u weet wel van die moderne gitaaargroepjes op hun cd-hoes)* diep in mijn gedachten ben ik een grote lul*

  Ik kreeg de baan (was een risico dat wel:)

 19. 26

  @ALO: Het zijn wel de clowns, zoals Reagan met zijn walnootbrein, die grenzen kunnen verleggen. Paradoxaal maar het lijkt alsof alleen eikels de andere eikels kunnen bewegen tot verandering.

 20. 29

  Heeft U iets tegen simplisme, heel verhelderend soms:)

  [url=http://imageshack.us][img=http://img300.imageshack.us/img300/645/simplistiesv6pf.jpg]

 21. 30

  * diep in mijn gedachten ben ik een grote lul*. Zwitserland is geen uitgelezen plek voor het beoefenen van simplisme dacht ik zo Larie.

 22. 31

  De uitspraak was in Amsterdam (ijburg) en was een gewaagde test van mij om te zien of men mijn vreemde gevoel van dagelijkse dingen kon waarderen. Bleek een gouden ei, sprak precies de humor van de “baas/eigenaar” aan, we waren gelijk op een lijn.

 23. 32

  Vooraleer ik er van tussen ga (moet fris met taarten gaan gooien binnenkort) moet ik opmerken dat uw aanwezigheid/opmerkingen hier door mij als verfrissend worden ervaren.

  Danke vielmahl. Uf widerluege.

 24. 33

  @larie

  Wie/wat is er nu verzwakt, de VS of een samenhangend westers systeem. (..) het systeem waar U en ik deel van maken.

  Europa schuilt onder Amerika’s paraplu. Dat is effectief het gevolg van WW2. En ja: dat is het systeem waar jij (hehe) en ik deel van uitmaken. Die zwakte baart mij dan ook zorgen

  @ALO

  Misschien moet Larie en TRS op zoek naar het filmpje waar in de grootste clown onzer tijden, de heer Reagan, een Afghaanse meneer voorstelde als zijnde een vrijheidsstrijder, geen terrorist. De laatste 4 woorden letterlijk.

  Zondermeer is dat een vergeten onderdeel. Deze mensen zijn mede dankzij de CIA en haar Pakistaanse evenknie ISI levensgevaarlijk geworden. Neemt niet weg dat we nu opgezadeld zijn met een levensgevaarlijke groep mensen die onze ondergang wensen. Jij, ik en Larie zijn onderdeel van het westen in hun ogen.

  @RennieB

  Al Quaida betekent “Basis”. De naam verwijst naar een Afghaanse basis voor buitenlandse strijders. In de Algerijnse oorlog werden deze veteranen “Afganen” genoemd.

 25. 34

  By DOUG THOMPSON, Jun 5, 2006

  Military commanders in the field in Iraq admit in private reports to the Pentagon the war “is lost” and that the U.S. military is unable to stem the mounting violence killing 1,000 Iraqi civilians a month.

  Even worse, they report the massacre of Iraqi civilians at Haditha is “just the tip of the iceberg” with overstressed, out-of-control Americans soldiers pushed beyond the breaking point both physically and mentally.

  “We are in trouble in Iraq,” says retired army general Barry McCaffrey. “Our forces can’t sustain this pace, and I’m afraid the American people are walking away from this war.”

  Marine Gen. Peter Pace, chairman of the Joint Chiefs of Staff, has clamped a tight security lid on the increasingly pessimistic reports coming out of field commanders in Iraq, threatening swift action against any military personnel who leak details to the press or public.

  The wife of a staff sergeant with Kilo Company, the Marine Unit charged with killing civilians at Haditha, tells Newsweek magazine that the unit was a hotbed of drug abuse, alcoholism and violence.

  “There were problems in Kilo company with drugs, alcohol, hazing [violent initiation games], you name it,” she said. “I think it’s more than possible that these guys were totally tweaked out on speed or something when they shot those civilians in Haditha.”

  Journalists stationed with the unit described Kilo Company and the Third Batallion of Marines as a “unit out of control,” where morale had plummeted and rules went out the window.

  Similar reports emerge from military units throughout Iraq and even the Iraqi prime minister describes American soldiers as trigger happy goons with little regard for the lives of civilians.

  Prime Minister Nuri Kamal al-Maliki says the murder of Iraqi civilians has become a “daily phenomenon” by American troops who “do not respect the Iraqi people.”

  “They crush them with their vehicles and kill them just on suspicion. This is completely unacceptable,” Maliki said. The White House tried to play down Maliki’s comments, saying the prime minister was “misquoted” although Maliki himself has yet to made such a public claim.

  ”Can anyone blame Iraqis for joining the resistance now?” Mustafa al-Ani, an Iraqi analyst living in Dubai, told The Chicago Tribune. ”The resistance and the terrorists alike are feeding off the misbehavior of the American soldiers.”

  As the resistance mounts and daily violence escalates, the overstressed U.S. units are unable to control the mounting violence and conclusions escalate that the war is lost.

  “Our troops overreacted because of the pressure on them, and they killed innocent civilians in cold blood,” says Rep. John Murtha, D-Pa.

  The former commander of American forces in Northern Iraq admits incidents like Haditha add to the impression that the U.S. cannot win the war.

  “Allegations such as this, regardless of how they are borne out by the facts, can have an effect on the ability of U.S. forces to continue to operate,” says Army Brig. Gen. Carter Ham.
  Others say the incident just shows the U.S. has lost he “hearts and minds” of the Iraqi people.

  “When something like Haditha happens, it gives the impression that Americans can’t be trusted to provide security, which is the most important thing to Iraqis on a day-to-day level,” says Anthony Cordesman, an Iraq expert at the Center for Strategic and International Studies. “It tends to confirm all of the worst interpretations of the United States, and not simply in Iraq, but also in Afghanistan and in the region.”

 26. 36

  Laat ons Haditha niet vergeten
  Kort vooraleer het nieuws bekend werd gemaakt rond de dood van de terroristenleider Al-Zarqawi, was er het bericht rond het bloedbad in Haditha waar 24 Irakese burgers zijn gestorven. De CNN zou beelden hebben van deze feiten, maar mag deze foto’s niet openbaar maken omwille van een onderzoek van het Pentagon. Eventjes later zien we op diezelfde CNN de beelden van een gedode Al-Zarqawi. Het lijkt wel dat CNN de propagandamachine is achter het Amerikaanse optreden in Irak. Ik heb serieuze vragen rond de onafhankelijkheid van deze zender en de vrije tribune die de Amerikaanse regering er krijgt, wanneer het haar goed uit komt. Ik denk dat een vrije pers in Amerika in “the land of freedom” een belangrijk en onlosmakelijk gegeven is, als we andere landen onze eigen Westerse doctrine willen opleggen. In feite ben je niet veel beter dan de zognaamde grote Duivelse vijand. Het valt me ook op dat de Amerikaanse regering altijd een icoon en grote duivel nodig heeft om zich te kunnen propageren, maar ondertussen zelf met bommen en granaten, de democratische waarden meent te verdedigen. Ik hoop dat de dood van Al-Zarqawi en de bijkomende euforie hierrond, geen vrijgeleide is om de feiten in Haditha wat op de achtergrond te brengen. Blijkbaar zijn er op de dertig foto’s ook beelden van een moeder en een kind die werden afgeslacht in Haditha door Amerikaanse militairen. Al deze beelden mogen echter niet getoond worden, terwijl de onthoofdingen, de lijken van de aanslagen, anders altijd wel de wereld mogen rondgaan. Of past dit niet in het kraam van de Amerikaanse beleidsvoerders en moet de publieke opinie niet meer weten wat er echt gebeurt. Ik meen te weten dat de publieke opinie beliegen door hen het feitenmateriaal te ontzeggen en bewijzen te maskeren, not done is. Of moeten we omdat we zogenaamde bondgenoten zijn, alles aanvaarden wat onze Amerikaanse vrienden beslissen en alles over ons laten gaan. Ik weiger dit ten volle en vraag mij af wanneer Europa eens daadkrachtig zal kunnen rechtstaan om zijn stem te laten horen, want een contragewicht is nodig. Het lijkt langzaam zeer duidelijk te worden, waarom de heer president George Bush niet wou weten van een toetreding tot het internationale criminele strafhof. George Bush wist immers al zeer lang dat hij Irak koste wat kost zou aanvallen. Het is deze houding die de Antiamerikaanse gevoelens in de hele wereld enkel doet vergroten, omdat ze zich nu bevinden in het gezelschap van de as van het kwaad voor wat de ondertekening van het verdrag voor het internationale, criminele strafhof, betreft. Als je politieagent van de wereld wil spelen, waarom parkeer je dan je wagen dwars in het midden van de autosnelweg. Hoe kan je anderen regels opleggen als je zelf het goede voorbeeld niet bent.

  Andy Vermaut
  Belhuttebaan 102a
  8680 Koekelare (Belgium)
  gsm 0499/35 74 95
  [email protected]