1. 2

  @Bismarck; totaal mee eens – dit is niet heel anders dan: IMF: hier Argentinie, geld ! BTW privatiseer je wel even je infrastructuur ? Of: US: hier Afrika, geld voor AIDS ! BTW, wel zonder condooms hoor ! Al is dat wel op zich een ‘tu quoque’ argument, maargoed.

  Nee, het rare zit ‘m in het feit dat /Iran/ of all places, aan ontwikkelingshulp doet.

 2. 3

  Wat een gelul weer van de grote Ahmadinejad goedpratert, de ene voorwaarde is de andere niet, maar goed, zo zal jij het martelen, verkrachten en moorden in Iraanse gevangenissen ook wel goedpraten want wij hebben immers ook gevangenissen.

 3. 5

  Uit de westerse wereld wordt geld gestuurd naar Afrika, maar er moet wel marktwerking worden ingevoerd, oude tradities worden afgezworen, gekort worden op staatsbedrijven en overheid en zo kunnen we nog even doorgaan. Voort wat hoort wat.

 4. 6

  Iran heeft al eerder aan ontwikkelingshulp gedaan in Libanon, Jemen en de Palestijnse gebieden. Ook Saoedi Arabie strooit wel eens met geld in islamitische landen en daar gaat het niet alleen over brood en spelen. Het is eerder zendingswerk.

 5. 8

  @3: Ik heb het niet over voorwaardes, maar waardes, die met de ontwikkelingshulp worden geëxporteerd. Ik begrijp dat jij “onze” waardes belangrijker vindt dan die van de rest van de wereld, maar dat laat onverlet dat niet alleen de Iraanse ontwikkelingshulp zendingswerk betreft (om de woorden van #6 te gebruiken).

 6. 9

  acceptatie van onze waarden is bij mij thuis gewoon een voorwaarde en het niet willen steunen van een dictatuur is voor mij wat anders dan een verplicht hoofddoekje, voor jou niet?

 7. 10

  Toch typisch, hier lees ik 9 reakties.
  Er reageerde blijkbaar niemand op de protesten van gisteren, wie die wel volgt zal merken dat de iraanse bevolking zelf niet zo kapot is van door de regering opgelegde cultureel of religieuze uitingen.

 8. 11

  #10; mijn verbazing betreft voornamelijk dat Iran, een land dat in naam democratisch is, bulkt van de olie, geen vrije pers kent en dan weer wel, geen cent te makken heeft want geen raffinage-capaciteit en dan weer wel, zich zou bemoeien met een land in Zuid Amerika. Zelfs Hezbollah moet het zonder centen uit Teheran stellen tegenwoordig – waarom is Evo Morales opeens de nieuwe held ? Ikkebegrijpeniet.

 9. 12

  Iran heeft geld zat, alleen zit het op de verkeerde plekken. Ze verkopen hun ruwe olie en ook gas, dat brengt veel geld op.Raffinaderijen hebben ze niet, daarom moet benzine daarna weer gekocht worden.
  Net als hier is ook daar ontwikkelingshulp voornamelijk politiek.

 10. 13

  @9: Het ging mijn link niet over het niet willen steunen van een dictatuur (dat wilde Koenders immers wel blijven doen), maar over het exproteren van oa. persvrijheid, iets dat in Afrika niet echt een algemeen geaccepteerde waarde is. Op dezelfde manier is een hoofddoekje niet echt thuis in Bolivia, maar vindt Iran het een belangrijke waarde. Ik kan goed begrijpen dat jij (net als ik) heel andere prioriteiten zouden stellen dan hoofddoekjes, maar wij bekostigen dat ziekenhuis niet. Misschien vinden we geen hoofddoekjes dus niet belangrijk genoeg om Iran te vervangen als donateur voor Bolivia.